Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

OKS KABUS OLMASIN

OKS KABUS OLMASIN

Bu yıl Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) sınavı son kez yapılacak. Önümüzdeki yıl OKS’nin yerini 6,7 ve 8. sınıflarda uygulanacak Seviye Belirleme Sınavı (SBS) alacak. Sınava sayılı günler kala öğrencilerdeki kaygı düzeyleri giderek artıyor. Öğrencilerin sınava hazırlıkta son aşamalara geldikleri şu günlerde, bu dönemi daha sağlıklı geçirebilmeleri ve kaygı düzeylerini en aza indirebilmeleri için mini bir rehber hazırlayan International Hospital’dan Psikolog Ferahim Yeşilyurt, öğrencilerin sınavın yapılacağı 8 Haziran tarihine kadar iyi planlama yapmalarını öneriyor: Bu planlama sayesinde öğrencilerin sınav kaygıları azalacak, ayrıca zamanlarını daha verimli bir biçimde geçirebilecekler.


KALAN SÜRE İÇİN GERÇEKÇİ BİR PLAN HAZIRLAYIN
Örneğin; elinizdeki tüm kaynakları bitirmek isteyebilirsiniz. Ancak kalan zamanda tüm soruları bitirecek vaktiniz olmayabilir. Zamanınızı eksik olduğunuz konularda sorular çözme yönünde planlayabilirsiniz. Çözmek istediğiniz soruları belirleyin ve sınava kadar bu soruları hangi günlerde bitireceğinizi belirleyin.

DENEME SINAVLARININ SONUÇLARINI ABARTMAYIN
Bu sonuçlar sizin eksik olduğunuz konuları tespit edebilmek için yapılmaktadır. Morali bozmak ve ‘bu gidişle bir şey yapamam’ demek yerine ‘eksik olduğum konuları tespit ediyorum’ düşüncesiyle sınav sonuçlarını değerlendirin. Konu eksiklerini belirlediğinizde bunu telafi edecek zamanınızın olduğunu unutmayın. Eksiklerinizi deneme sınavlarında fark etmek ÖSS’de fark etmekten daha iyidir.

DENEME SINAVLARINI KAÇIRMAYIN
Bu sınavlar sadece soru çözmenize değil, sınav ortamına fizyolojik ve psikolojik olarak da hazırlanmanıza yardımcı olur. Çünkü  sınav anında uzun süre tuvalete gidemeyecek, aynı sırada oturacak ve yemek yiyemeyeceksiniz. Bu alışkanlıklar sınav ortamında kazanılır.

TEST ÇÖZERKEN MUTLAKA ZAMAN TUTMAYA ÖZEN GÖSTERİN
Çünkü ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda soruyu çözmenizden ziyade, soruyu belirli bir zamanda çözmeniz önem kazanmaktadır. Evde test çözerken süre tutmanız size bu alışkanlığı kazandıracaktır.

PSİKOLOJİK DAYANIKLILIĞINIZI ARTIRIN
Sınav esnasında öğrenciler pek çok sorunla baş etmek zorunda kalır. Bu sorunlarla baş etmek için hazırlıklı olunmalıdır. Örneğin üst üste birkaç soru yapamadığınızda neler hissedersiniz? Neler düşünürsünüz? Bu durum sizi nasıl etkiler ve nasıl baş edersiniz ? Bu durumun örneklerini girdiğiniz deneme sınavlarında bulmaya çalışın. Sınavda psikolojik dayanıklılığınızı geliştirmeniz sınav performansınızı çok yakından etkileyecektir.

KENDİNİZİ BAŞKA ÖĞRENCİLERLE KIYASLAMAYIN
Çevrenizdeki öğrencilerin çözdüğü soru sayılarını öğrenip kendinizi kıyaslamaya çalışmayın. Çünkü bu kıyaslamalar genellikle aldatıcı olmaktadır. Önemli olan çok soru çözmek değil, öğretici soru çözmektir.

BAŞARILARINIZI ÖDÜLLENDİRİN
Hedeflediğiniz programa uyduğunuzda kendinizi mutlaka ödüllendirin. Eğer kendinizi ödüllendirmezseniz, ders çalışma isteğiniz kısa zamanda kaybolabilir. Ödül olarak müzik dinlemek, yürüyüş yapmak ya da internete girmek olabilir. Burada önemli olan seçilen ödülün sizin için cazip olmasıdır.

BİR UZMANDAN YARDIM ALIN
Sıkıldığınızda, kendinizi verimsiz hissettiğinizde rehber öğretmeninizden, okul öğretmenlerinizden veya bir psikologdan yardım isteyin. Sorunların içinde tek başınıza mücadele etmektense yardım alarak çözmeye çalışmak stresinizi ve başarısızlık duygusuna kapılmanızı da önleyecektir.


 

ÇOCUĞUM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.