Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUK OTO KOLTUĞU KONUSUNDA DA SINIFTA KALDIK!

ÇOCUK OTO KOLTUĞU KONUSUNDA DA SINIFTA KALDIK!

“Profesyonel Bir Babadan Annelere” adlı kitabın ve sitemizin yazarı Erkin Ültanır’dan aldığımız bilgiler ışığında “çocuk oto koltukları” konusunda ülkemizdeki üzücü gerçeklere dikkatinizi çekmek istiyorum. Ve rica ediyorum, eğer hem çocuğunuz hem de otomobiliniz varsa, lütfen kurallarına uygun bir şekilde çocuk oto koltuğu kullanın.


Türkiye'de emniyet kemeri, bebek ve çocuk güvenlik koltuklarını kullanma oranı çok düşük olmasına rağmen, çocuk güvenlik koltukları doğru şekilde monte edildiğinde çocuklar, yüzde 75 oranında trafik kazalarından hiç zarar görmüyor.

Bir oto koltuğu almak, bebeğinizin güvenliği konusunda yapabileceğiniz ilk adımdır, ikinci adım oto koltuğunu arabanıza doğru bir şekilde yerleştirmeniz ve üçüncü adım ise sıkılan bebeğinizin kemerini asla açmamak olmalıdır!

Kimi sürücüler emniyet kemerini hiç takmaz, kimileri de bazen kendilerinin ya da çocuklarının emniyet kemerlerini takmayı unutur. Bazen ise yol “zaten fazla uzun değil” gibi gelir. Bazen çocuk söz dinlemez ve çocuğu emniyet kemerini bağlayacak kadar koltukta tutmak imkansız olabilir. Ya da sebep bazen “zaten şehir içindeyiz, fazla hızlı gitmeyeceğiz”dir. Ancak, saatte 40 kilometre hızla giderken, sert bir yüzeye önden çarpıldığında, otomobildeki 30 kg. ağırlığındaki bir çocuk, yaklaşık 1 ton ağırlıkla öne doğru baskı yapar ve son derece üzücü sonuçlarla karşılaşılabilir. İşte bu nedenle, her zaman ve herkes tarafından emniyet kemeri takılmalıdır.
 

TEDBİRSİZLİK ÖLDÜRÜYOR!
Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı  2007 yılı nüfus sayımı sonuçlarına göre, Türkiye’de 0-9 yaş arası yaşayan çocuk sayısı 12 milyondan fazla. Bu yaş aralığı, çocukların bir otomobil güvenlik koltuğuna sahip olmaları gereken yıllar. Yapılan istatistiklere göre ülkemiz genelinde, seyahat anında otomobilde bulunan çocukların yüzde 80’i korunmuyor. Meydana gelen trafik kazalarındaki çocukların hemen hemen yarısının çocuk güvenlik oto koltuğu kullanmadığı, kucakta taşındığı ya da araç içerisinde yanlış yerde oturtuldukları için  hayatlarını kaybediyor. 1996 yılı istatistiklerine göre Türkiye, trafik  kazalarında  hayatını kaybeden çocuk sıralamasında, içlerinde ABD, Japonya ve Avrupa Birliği ülkelerinin yer aldığı listede birinci sırada.

 

Trafikte hayatını kaybeden her 100 kişiden 15’i çocuk. Yaralanmalarda da bu oran aynı. Buna göre; ülkemizde trafik kazalarında yaralanan ya da hayatını kaybedenlerin yüzde 30’u 0-14 yaş arası çocuklardan oluşuyor. Üstelik, yılda 1,5 milyon bebeğin doğduğu ülkemizde, uluslararası güvenlik standartlarına uygun çocuk güvenlik otomobil koltuğu sayısı sadece 40 bin adet civarında.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılında açıklanan Çocuk ve Çevre Raporu’nda, dünyanın gelişmiş ülkelerinde meydana gelen trafik kazalarında, kazaya karışan her 100 çocuktan 3’ünün hayatını kaybettiği belirtilirken, bu oranın ülkemizde yüzde 46 olduğu çok acı bir gerçek olarak önümüzde duruyor.

UYGULAMA 2010’DA BAŞLAYACAK!
Öte yandan, seyahat anında çocukları otomobil içerisinde korumaya yönelik tek kanunun; “12 yaşından küçük çocukların taşıtların ön koltuklarında seyahat edememesi” olan ülkemizde çok sevinidirici bir gelişme de var. İçişleri Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Karayoları Trafik Kanunu’na dayanılarak çıkarılmış Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yaptığı ve 18 Mayıs 2007’de Resmi Gazete’de yayınlanan değişiklikle, sürücülerin ve yolcuların Koruyucu Tertibat Kullanma Mecburiyeti’ni belirten Madde 150’de, trafikteki araçlarda çocuk güvenlik otomobil koltuğu kullanılması mecburi hale getirildi. Ama uygulama 1 Haziran 2010’dan itibaren başlayacak.

 

OTO KOLTUĞU SATIN ALIRKEN DİKKAT!
Ebeveynlere düşen en önemli görevlerden biri, otomobille seyahat edildiğinde, çocuğu da çocuk oto koltuğuna bağlamak. Tabii, bunun için önce, çocuğunuz için doğru standartlara sahip oto koltuğu satın almanız gerekiyor. Ülkemizde maalesef uluslararası standartlardan çok uzak, ancak oto koltuğu olarak satılan ve satın alınan oto koltuğu benzeri ürünler var. Oto koltuğu adı altında satılan bu ürünler yüzünden birçok çocuk hayatını kaybediyor. Bir oto koltuğunda aramanız gereken iki önemli özellik var. Şöyle ki:

1. Bir çocuk güvenlik oto koltuğu satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli konu, ürünün iç kısmının köpük (strafor) ile kaplanmış olmasıdır. Çünkü bir çarpışma anında  bebeğinizin sırtı ve başının arka bölümü çarpışma sırasında önce öne sonra arkaya ve sonra tekrar öne giderek çocuk güvenlik oto koltuğuna çarpacaktır. Bebeğinizin çok hassas ve henüz gerekli dirence ve sağlamlığa sahip olmayan omuriliği ve kafatası, çocuk güvenlik oto koltuğunın iç bölümü köpük ile kaplanmamışsa ciddi şekilde zarar  görebilir. Kılıfı ile çocuk güvenlik oto koltuğunun plastiği arasında darbe emici köpük olmayan çocuk güvenlik oto koltukları uluslararası standartlara uygun değildir ve kaza anında çocuğunuzu korumaz. Bu nedenle bahsedilen özelliğe sahip olmayan çocuk güvenlik oto koltuklarını satın almayın.

2. Oto koltuğunun yan ya da arka ısmında ECE R44/03 ya da Haziran 2005’’te yürürlüğe giren, çocuk güvenlik koltuğunuzun Avrupa Çocuk Güvenlik Koltuğu Yönetmeliği’ne uyduğuna dair ECE R44/04 ibaresi bulunan, genelde turuncu renkli  bir etiket bulunmalıdır. 2009 yılına kadar her iki etiketi de çocuk güvenlik koltuklarının üstünde görmeniz mümkün olacaktır. Ancak 2009 yılından itibaren sadece ECE R 44/04 ibaresi olan etiketlerin bulunduğu çocuk güvenlik koltukları satışa sunulabilecek. Bu iki standart arasındaki tek fark; hiçbir markanın güvenlik testlerine prototip (örnek olarak üretilmiş) çocuk güvenlik koltuğunu sokamayacak olmasıdır. Güvenlik testine verilecek çocuk güvenlik koltuğunun üretim bandından çıkmış olması şarttır. Ancak ülkemizde gerekli denetim olmadığı için yukarıda belirtilen standartlarda olmamasına rağmen bazı çocuk güvenlik koltuklarında bu etiket bulunuyor. Size çok önemli bir ipucu: Oto koltuğunun kılıfındaki markayla, etiketin üzerindeki marka aynı değilse bu ürünü kesinlikle satın almayın! Zira bu oto koltuğu o markaya ait değildir.


HANGİ YAŞA HANGİ KOLTUK?
- 1 yaşına kadar (13 kiloya kadar) bebekler için yapılmış olan ana kucağı modeli, arka koltuğa, bebeğin yüzü arkaya bakacak şekilde monte edilmelidir.
- 4 yaşına kadar (9-18 kg. arası), hareketli çocuk güvenlik koltukları kullanılmalı, bunlar arka koltuğa öne bakacak şekilde monte edilmelidir.
-  4 yaşından sonra ise (15-36 kg. arası), çocuk, boy ve kilo olarak hareketli koltukları kullanamayacaktır ve henüz emniyet kemeri de kullanmaya hazır olmadığından yükseltici koltuklar kullanılmalıdır.
- Emniyet kemeri, ancak 12 yaşından sonra takılmalıdır.

 

ÇOCUĞUNUZU HAYATA BAĞLAYIN!
Araştırmalara göre, doğru şekilde otomobile yerleştirilen bir çocuk koltuğu, ölümcül yaralanmaları yüzde 75, önemli yaralanmaları yüzde 67 oranında azaltıyor. Fakat bebek ve çocuk koltukları yaklaşık yüzde 70 oranında arabalara hatalı yerleştiriliyor. Ayrıca, çocukların büyümesi sonucunda koltuğun küçük kalması nedeniyle de, herhangi bir kaza anında yaralanma riski artabiliyor.

Bu nedenlerle önerilen ise, bebek ve çocuk koltuklarını arka koltukta herhangi bir yere sabitlemek ve asla hava yastığı olan ön yolcu koltuğuna koymamak... Aksi halde, bir kaza anında hava yastığı açılarak, bebeğin ciddi şekilde yaralanmasına neden olabilir.

Ayrıca, çocuğun ön koltuğa oturtulması, arka koltukta kapıya çok yakın bulunması, çocuk güvenlik koltuğunun kullanılmaması ve çocuğu kucakta taşıma gibi hatalı davranışlar sonucu, kaza anında çocuklar araçtan fırlayabiliyor. Çocuk güvenlik koltuklarının yanlış monte edilmesi ise, koruyuculuğu en aza indiriyor. Üstelik, otomobilin ön kısmına ya da arka koltukta kapıya yakın kısımlara monte edilen çocuk güvenlik koltukları, hava yastıklarının açılması halinde boğulmalara ve yaralanmalara neden oluyor..



 

ÇOCUĞUM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.