Birlikte markete gittiğinizde yavrunuz cipsler, bisküviler ve şekerlemelere koşuyorsa dikkatli olma vakti gelmiş demektir. Yalnız abur cuburun içeriğindeki zararlı maddeler değil, çocuğu tehdit eden diğer bir unsur da beslenme şeklidir. Çocuk evde yaptığınız sebze yemeklerinin yüzüne bakmayabilir ya da tam tersi aşırı iştah sorunu yaşayabilir.
Aşırı iştahlı olması da abur cubur alışkanlığı edinmesinde büyük bir etkendir. Annenin tombul çocuk merakı nedeni ile çocuk iştah problemleri yaşayabilir. Çocuk yemek yesin, diye binbir oyunlar yaparak adeta kaşığı ağzına tıkmak veya televizyon karşısında o anlamadan yedirmek ileride çocuğun aşırı iştahlı olmasına, dolayısı ile abur cubura düşkün olmasına neden olabilir.
Araştırmalar, çoğu ailenin çocuklarına, ihtiyaçları olduğunu düşünerek, temel öğünler dışında ek besinler verdiklerini ve bu besinlerin abur-cubur alışkanlığı oluşmasına yol açtığını gösteriyor. Özellikle de anne ve babanın düzenli öğünleri yoksa ve evde abur cubur sık tüketiliyorsa, bu alışkanlık kaçınılmazdır.
Son yıllarda erişkinlerde görülen yaşa ve kiloya bağlı şeker hastalığının oranı (tip 2 diyabet), çocuklarda da hızla artıyor. Ayrıca bu hastalığın öncüsü olan, halk arasında “gizli şeker” denilen “glukoz entoleransı” da şişman çocuklarda daha sık görülüyor.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENMELİ
Çocuklara bebeklikten itibaren dengeli ve düzenli beslenme alışkanlığı kazandırmak şart. Uzun süre anne sütü ile beslemek (özellikle ilk 6 ay), ek besinlere 6. ayda yavaş yavaş başlamak, her bebeğin kendi metabolizmasına göre yiyeceğini göz önünde bulundurarak ısrarcı olmamak gerekiyor. Yemeklerinde olabildiğince tuz ve şeker kullanmamak ya da çok az kullanmak da önemli bir diğer nokta.
BESLENME ÇANTASI HAZIRLAYIN!
Özellikle 6 yaşından büyük çocukların zamanlarının çoğu okulda geçiyor. Ona okula giderken para vermek yerine, doyurucu bir beslenme çantası hazırlamak yapabileceğiniz pratik önlemlerden sadece biri. Peynir ve çeşitli sebzelerle hazırlayacağınız tam tahıllı ekmekten yapılmış bir sandöviç ve meşrubat yerine; ayran, su ya da taze meyve koymanız beslenme çantasını hazırlarken dikkat edilmesi gereken noktalar.
TELEVİZYON KARŞISINDA ATIŞTIRMAYIN!
Unutmayın, çocuklar sizi örnek alıyor. Siz televizyon karşısına geçtiğinizde kek, börek, pasta, kurabiye gibi kalorisi yüksek besin değeri çok az olan abur cuburları tüketiyorsanız, onun da bunları uygulayacağını aklınızdan çıkarmayın. Televizyon karşısında saatlerce atıştırma veya ayak üstü hızlı yemek yeme en sakıncalı alışkanlıklardır ve “obezite” gibi sonuçlar doğurur.
ABUR CUBUR BESLENME BAŞARISIZ YAPIYOR “İlköğretim öğrencilerinin gün içinde 3 ana ve 3 ara öğünü düzenli olarak tüketmeleri şart. Bu alışkanlığın kazandırılabilmesi için de çocukların, atıştırma huyundan kurtarılması gerekir. Okul çağında olan çocuklar büyüme ve gelişme süreci içindedir. Bu dönemde çocukların enerji harcaması yetişkinlerden fazladır. Çünkü, büyüme önemli miktarda enerjiyi gerektirir. Bu yüzden çocukların yeterli, dengeli ve düzenli beslenmeleri şarttır. Dengeli ve yeterli beslenen çocuk, güçlenir ve hastalıklara karşı dirençli olur. Çocuklara bol bol meyve ve sebze yedirilmeli ve bu besinler sevdirilmelidir. Ayrıca, çocuklara ara kahvaltısında süt, meyve veya ayranla birlikte sandöviç şeklinde öğünler verilebilir.” |
ABUR CUBURUN ZARARLARI Bu tür besinler bol kalorilidir, yüksek yağ ve şeker oranı içerir. Bu gıdaların kontrolsüz olarak tüketilmesi ise bozulmuş kan yağları, çocukluk tansiyonu, şişmanlık, bazı vitaminlerin yetersizliğine bağlı vücutta klinik sorunlar, beslenme becerisi kazanmada güçlük ve sağlıklı besini beğenmeme gibi sonuçlar doğurabilir. Tüm bunlara bağlı olarak da vücut direncini düşürerek hastalıklara karşı zayıf olmasına ve geç iyileşmesine yol açar. Yani tüm bu zincire bakarsak, abur cubur tüketen çocuğun gelişimi ve sağlığı her bakımdan tehdit altındadır. |
|