Birçok öğrenci tatilini kitap ve defterlerini bir köşeye atarak, okulların açılış gününe kadar bütün gün televizyon seyredip geceleri geç saatlerde yatarak ya da odasına kapanıp bilgisayar başında saatlerini harcayarak değerlendirme eğilimindedir.
Böyle bir tatil anlayışı öğrenciyi dinlenmekten çok yorar. Bu düzene alışık olmayan fizyolojik yapı önceleri zorlar ve daha sonrasında yavaş yavaş fizyolojik bir tembellik ortaya çıkar. Tatil boyunca tembelliğe alışan bünye, okul açıldığında eski düzenine dönebilmek için zorlanacağı gibi uzun bir süre kendini toparlayamaz.
Yarıyıl tatilini verimli ve güzel geçirmek için öğrencilerin kendilerine mutlaka bir tatil programı hazırlaması gerekiyor. Bu programda dinlenmeye, eğlenmeye ağırlık verildiği gibi zayıf derslerin telafisi ya da kendisini eksik bulduğu konuların tekrarı için de zaman olmalıdır.
KARNEYE KARŞI ANNE BABA TUTUMU HAYATİ OLABİLİR!
Başarısız karne getirdiği için sevgi yetersizliği, yanlış tutumlar ve ilgisizlik gibi olumsuz durumlarla karşılaşan çocuğun kendine olan güveni de tehlikededir. Bilgi edinmede zorluk çeken gencin, özsaygı geliştirmesi ve kendine güveni de tehlikeye girmektedir. Bu ise farklı gelişim dönemindeki çocuk ve gençlerde, beklenmedik davranışların sergilenmesine yol açabilir. Anne baba tepkileri ya da içinde bulundukları bu olumsuz duygular nedeniyle çocuklar zaman zaman medyadan da izlediğimiz üzücü sonuçlara yol açan davranışlar sergilerler.
Tatiller aile içi ilişkileri yakınlaştırma ve birlikte geçirilen zamanı arttırma yönünden de önemli bir özellik taşır. Özellikle çalışan anne ve babaların izin dönemlerini çocuklarının tatil döneminde kullanması sınırlı aile içi etkileşimi arttıracaktır. Ayrıca aile üyelerinin hep birlikte geçireceği bu tatil dönemleri, iletişim, çocuklarına model olma, onları tanıma ve gelişimlerini görebilme açısından yararlı olur.
VERİMLİ TATİL NASIL OLUR? |
TATİL PROGRAMI İÇİN 4 TEMEL STRATEJİ:
• Konu tekrarı yapmak: İnsan öğrendiklerinin yüzde 75’ini bir hafta içerisinde,
yüzde 66’sını bir gün içerisinde, yüzde 54’ünü de bir saat içerisinde unutur. Özellikle de ilköğretim çağındaki çocuklar çabuk öğrendikleri kadar çabuk da unuturlar. Unutmayı önlemenin en iyi yolu yapılan tekrarlardır. Özellikle geçmiş konulardan çok fazla hatası çıkan öğrenciler genel tekrara ağırlık vermelidir.
• Eksik kalan konuları tamamlamak: Konu eksiği fazla olan, konuları sınava kadar yetiştirememe korkusu yaşayan öğrenciler, bu tatilde önceliği eksik konularını tamamlamaya ayırmalıdır. Çünkü ikinci dönemde hem zamanın daha kısa olması hem de bahar mevsiminin gelmesi ile birlikte öğrencilere ev dışı daha cazip gelir. Bundan dolayı ders çalışmaları zorlaşabilir.
• Yeni konular çalışmak: Konu eksiği olmayan ve çalıştığı konulardan çok az soru kaçıran öğrenciler bu stratejiyi kullanabilirler.
• Kitap Okuma: Öğrenciler için tatil, kendilerini geliştirmek için de çok iyi fırsattır. Bireyin kendini geliştirmesini sağlayacak en önemli etkinlik kitap okumaktır. Tatilde kitap okumaya başlamak öğrenciler için bu alışkanlığı kazanmaları, kitap okumanın keyfini yaşamaları açısından bulunmaz bir fırsattır. Dolayısıyla, kitap okumak, iyi bir tatil programının olmazsa olmazlarındandır.
BEDEN VE ZİHİN DİNLENMELİ!
Peki tatil demek yoğunluklu olarak ders çalışmak, tekrar yapmak ve kitap okumak mı demektir?
Tabii ki hayır. İlk dönemin yorgunluğunun atılması, bedenin ve zihnin bir nebze olsun dinlenmesi ve rahatlaması da gerekir. Zaten okul olmadığından bunlara ayıracak bol bol vakit olacaktır. Bundan dolayı hazırlanılacak tatil programına zevk alınacak birtakım aktiviteleri de eklemek önemlidir. Bu aktiviteler sevilen ve zararsız televizyon programlarının izlenmesi, arkadaşlarla biraraya gelip ortak aktiviteler yapılması, yakınların ziyareti, hobilere daha çok zaman ayrılması şeklinde olabilir. Ancak, tüm bunları yaparken ölçülü olmak gerekir.
Tatilde öğrencinin sağlığına da dikkat etmesi oldukça önemlidir. Tatil boyunca alınan besinlere dikkat etmek, özellikle kış aylarına denk gelen yarıyıl tatilinde mevsim şartlarına göre giyinmek, öğünleri düzenli ve zamanında yemek, kalkış ve yatış saatlerinin düzenli olmasına çalışmak ve riskli aktivitelerden sakınmak sağlık için oldukça önemlidir.
ANNE BABALARA ÖNERİLER • Okul zamanında belli rutinlere (kalkış saati, çalışma saati vb.) alışmış çocuklar için, tatil zamanları kimi zaman yapacak bir şeyin bulunamadığı, sıkıcı geçen “boş zamanlar” halini alabilir. Tatilin başlangıcında görülen heyecan, heves geçmeye başlayınca, yeni uğraş ve aktivitelerle vakitlerini eğlendirici ve eğitici geçirmelerine yardımcı olunmalıdır. • Ara dönem, ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte vakit geçirmeleri için çok iyi bir fırsattır. Bu zaman diliminde mümkün olduğu kadar birlikte zaman geçirilmeli, tatil birbirlerini daha iyi tanımak, anlamak ve birbirlerinin arkadaşlığından zevk almak için değerlendirilmelidir. |
|