Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

Yaz kamplarında eğlence ve eğitim birarada...
ÇOCUĞU YAZ KAMPINA GÖNDERİRKEN BUNLARA DİKKAT!

ÇOCUĞU YAZ KAMPINA GÖNDERİRKEN BUNLARA DİKKAT!

Çocuğunuzun hem eğlenceli bir tatil geçirmesi, hem de sosyal bir çevrede kişisel gelişimine katkıda bulunması için yaz kamplarını tercih edebilirsiniz. Kamp deyince birçok anne endişelebniyor biliyorum. Fakat, kamp seçimini nasıl yapacağınızı ve çocuğu kampa nasıl hazırlayacağınızı bilirseniz, çocuğunuz unutulmaz bir deneyim yaşayabilir. Kamplar Derneği Kurucu Başkanı Fahrettin Gözet’ten yaz kamplarıyla ilgili bilgiler aldım. Gözet, 20 yıllık kamp yöneticiliği sırasında yaşları 7 ila 16 arasında değişen binlerce çocuk üzerinde yaptığı gözlemlere dayanarak çok önemli önerilerde bulundu...


YAZ KAMPI NEDİR?
Her geçen gün artan sayıda çocuk, sosyal ilişkilerden uzak ve çekingen bir hale geliyor. Yaz kampları ise çocuklara, sahip oldukları becerileri geliştirmek, spor sevgisi aşılamak, cesaret, sorumluluk duygusu verebilmek ve ömür boyu sürecek dostlukların temelini atmak için fırsatı veriyor. Kamplar çocukların eğlenmesini, rahatlamasını, çocukluklarını yaşamalarını kolaylaştırıyor.

Dolayısıyla, yaz kampı bir tatilden çok daha fazlası. Kamp çocuklara güzelliklerle dolu bir dünya olduğunu gösteren bir yaşam deneyimi. Kampta çocuklar açık havayı değerlendirmeyi öğreniyor, kamptaki diğer çocuklarla ve kampta çalışan koçlarla arkadaşlık ediyor, diğer insanlarla birlikte çalışmayı öğreniyor ve kendi dışındaki daha geniş bir dünyanın farkına varıyor. Çocuğun kampta kazandığı bu özellikler de onun gelişimine büyük katkı sağlıyor ve ileriki yaşlarında da artı hanesine yazılıyor.

AİLELER YAZ KAMPI SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?
Kamplar Derneği Kurucu Başkanı Fahrettin Gözet, aileleri yaz kampı seçerken “kampın felsefesi”, “fiyatı”, “kamp direktörünün geçmişi ve kampçılık tecrübesi”, “kampçı ve eğitmen oranı”, “eğitmenlerin yaşları”, “özel durumu olan çocuklara karşı yaklaşım”, “kampın davranış ve disiplin problemlerine karşı yaklaşımı” gibi konulara dikkat etmeleri konusunda uyarıyor. Ayrıca ailelere çocuklarını kampa emanet etmeden önce kampla ilgili referans araştırmasında bulunmalarını, kampın geçmiş yıllara ait fotoğraf albümlerini ya da video görüntülerini izlemelerini, kamp tesisini önceden ziyaret etmelerini ve kamp yöneticisiyle yüz yüze görüşmelerini öneriyor.


ÇOCUĞU KAMP DENEYİMİNE HAZIRLAMAK İÇİN...
Çocuğunuz kampa gittiğinde kendisinde bilinmeyene ya da yeni bir ortamda bulunma korkusuna bağlı olarak bazı davranış değişiklikleri ortaya çıkabilir. Bazılarında bu durum “eve özlem”e bağlı mide ağrısı, baş ağrısı ya da kovulursam eve gidebilirim düşüncesiyle uyumsuzluk ve yaramazlık, bazılarında ise kampa ısınamama, kaptan nefret etme şeklinde ortaya çıkabilir. Uzmanlar, çocukların çoğunun kamp hayatına ve evden ayrı olma fikrine alışmaları için birkaç güne ihtiyaç duyduklarını söylüyor. Hasretin üstesinden gelmek, kamptaki mekanına alışana kadar yaşayacağı şaşkınlık ve kendine bakmayı öğrenme, çocuğun kampta karşı karşıya kalacağı önemli güçlüklerdir. Çocukların kampa uyum sağlamaları konusunda anne babalara ve kamp personeline önemli görevler düşer. Çocuğunuzun kampta iyi vakit geçirmesini sağlamak kampa hazırlık yapmanız gerekir. Şöyle ki:

Kampa birlikte hazırlanın: Kampla ilgili kararlar çocukla beraber alın. Eğer çocuk kendini karar verilme işleminin bir parçası olarak görürse, kamptan elde edeceği fayda artacaktır.

Kampı bir öğrenme deneyimi olarak görün: Kamp hayatı çocuğun çevresi dışında insanları tanıması ve sosyal yönlerini geliştirmesi için önemli bir fırsattır.  Bu tecrübe, bağımsızlık duygusunun sağlıklı bir biçimde gelişmesini sağlar. Gitmesine izin vermek, çocukların özerkliklerini geliştirir, benliklerinin daha güçlü olmasını sağlar. Bu, aynı zamanda ebeveynlere kendilerine bakmaları ve birbirlerini yeniden tanımaya çalışmaları için de iyi bir fırsattır. Çocuklar döndüğünde anne-babalar dinlenmiş ve tekrar çocuklarıyla ilgilenmek için hazır olur.

Endişeleri hakkında konuşun: Kamp dönemi yaklaştıkça çocuklar evden uzak kalma konusunda birtakım endişelere kapılabilirler. Bu durumda aileler çocuklarını cesaretlendirmeli, çocuğun duygularını anladığını çocuğa belli etmelidir. Kampın ilk günü yaklaştıkça bazı çocuklar beklenmedik bir biçimde kampa gitmek konusunda zorluk çıkartırlar. Evden uzakta olmakla başedebileğine güvendiğinizi çocuğunuza söyleyin. Daha önce “kazandığı benzer zaferleri” ve kendi başına başardıklarını ona hatırlatın.

Beklentileriniz gerçekçi olsun: Kampın da, hayatın kendisi gibi, alt ve üst noktaları vardır. Kampın her saniyesi harikulade ve heyecanlı geçmeyecektir. Bazen çocuğunuz kendini  iyi hissederken bir başka zaman sıkkın ve mutsuz hissedebilecektir. Ve tabii ki çocuklar her zaman birbirleriyle iyi anlaşamazlar. Çocuğunuza kafasında makul ve gerçekçi bir kamp portresi yaratma konusunda yardımcı olun.

Yeni bir gardırop dizmeyin. Kamp evdeki hayattan daha engebelidir. Çocuk yeni kıyafetlere ihtiyaç duymaz. Çok kullanılmış kıyafetlere sahip olmak ve benzer  ekonomik düzeyde görünmek iletişimi kolaylaştırır. Bu özellikle ilk defa kampa gelenler için çok önemlidir.

Çözüm: Kendinizi iniş ve çıkışları olan, gerçekçi ve makul bir kamp düşüncesine alıştırmaya çalışın. Günlük hayatın iniş ve çıkışlarıyla baş edebilmesi için çocuğunuzun problem çözme, kendini tanıma, başkalarının ihtiyaçlarına daha duyarlı olma gibi fırsatları önceden yakalamış olması büyük önem taşır. Çocuğunuzu kampa gönderirken başarılı olması için şartlandırmaktan kaçının. Kampın amacı rahatlamak ve eğlenmektir.

ÇOCUĞUNUZ KAMPTAYKEN YAPILACAKLAR LİSTESİ...
Kampın telefon kurallarına dikkat edin: Kampın telefon görüşmeleri ile ilgili önerilerini öğrenin. Örneğin, birçok kamp ilk 4-5 günde telefonla görüşmeyi önermemektedir. Bir çocuğun evden uzakta olmaya alışması bazen bir hafta bile sürebilir. Evden gelen bir telefon çocuğun alışma aşamasını sekteye uğratabilir. Dahası, uzaktan uzağa telefonla çocuğunuzun kampta nasıl olduğunu anlamak da oldukça güçtür.

Yazarak iletişim kurun: Yaz kampı çocuklara ve ebeveynlerine pek sık yapılmayan bir şeyi yapma şansı verir: Mektup yazma.. Çocuğunuza istediğiniz sıklıkta yazın. Bunun çocuğunuzun ev ve aile ile olan bağlantısı olduğunu unutmayın. Mektuplarınız gözden geçirilmiş olmalı. Çocuğunuzu özlediğinizi yazmanız iyi bir şey ama “Ev sensiz çok sessiz” gibi şeyler yazmayın. Mektubunuzda çocuğunuza aktiviteleriyle ilgili sorular sorun; arkadaşlar, ranza hayatı, vb. Bu, çocuğa size mektup yazarken kolaylık sağlar.

Evde büyük değişiklikler yapmayın: Çocuğunuzun kampta olduğu dönem, medeni durumunuzda değişiklikler yapmanın, oturduğunuz mahalleyi değiştirmenin ya da çocuğunuzun odasını yeniden dekore edip, eskimiş veya bozulmuş oyuncaklarını çöpe atmanın zamanı değildir. Çocuklar kamptan döndüklerinde her şeyi bıraktıkları gibi yerli yerinde görmek isterler.

Çocuğunuzun kampta olmanın üstesinden gelmesini sağlayın: Birçok çocuk kamptaki hayata ve evden uzak olmaya alışmak için birkaç güne ihtiyaç duyar. Bu zaman süresince çocuklar anne-babalarını, evcil hayvanlarını ve arkadaşlarını çok özlerler. Çoğu çocuk bu özlemlerin üstesinden -kamp çalışanlarının da yardımıyla-gelir ve kendi içlerinde destek sistemleri oluştururlar. Eğer çocuğunuz mektuplarında onu eve geri götürmenizi istiyorsa buna dayanıklı olun. “Kampa bir hafta daha ver. Eğer hala mutsuzsan seni eve geri getiririz” gibi vaatlerde bulunmaktan kaçının.

Problemlerini çözmesine imkan verin: Çocuğunuzu problemlerini kamp yöneticisi ve çalışanlarıyla çözmesi yönünde destekleyin. Çocuğunuza problemlerini kendi çözebilirliği konusunda olan güveninizi ve sevginizi iletin. Eğer gerekliyse ona yaz için bir söz vermiş olduğunu hatırlatın. Eve duyulan özlemin üstesinden gelmek, odadaki sorunlarla baş edebilmek ve kendine dikkat etmeyi öğrenmek kampta kazanılacak önemli fırsatlardır.
Eğer çocuğunuzun şikayetlerinde haklı sebepler görüyorsanız, gizlice kamp yöneticisiyle konuşun. Kamp yöneticisi ve çalışanlara çocukları kampa adapte edebilmeleri ve  deneyimlerini kullanmaları  için fırsat tanıyın. Birkaç gün sonra tekrar arayın. Problemlerin büyük bir çoğunluğu çözülmüş olacaktır.

İçgüdülerinize inanın: Bir çocuk eğer gerçekten hiçbir şeyden zevk almıyor, kötü zaman geçiriyor ve kamp hayatına ayak uyduramıyorsa, gerekli zaman ve efor sarf edildikten sonra eve dönmesi için izin verilmelidir.

Unutmayın ki, bazı çocuklar kamp gibi bir deneyimin iyi geçmemesinden suçluluk duyarlar. Anne babalarını utandırdıklarını düşünürler. Eğer çocuğunuz kamptan ayrılırsa, ona hiçbir şey kaybetmediğini, eğlence ve macerayla dolu daha nice yazların onu beklediğini hatırlatın.

KAMPA GİDEN ÇOCUĞUN EV ÖZLEMİ NASIL GİDERİLİR?
Yaz kampı sırasında çocuğun ev özlemi duygusu ortaya çıktığında, siz de ebeveyn olarak çaresizliğe kapılmayın. Çocuğunuzun ev özlemiyle başa çıkması için kamp öncesinde ve sonrasında şunları yapabilirsiniz:

• Yıl boyunca çocuğunuzun bağımsızlığını destekleyin. Bir arkadaşının evinde bir gece kalması gibi kısa ayrılıklar deneyin.
• Kamp seçme işlemlerine çocuğunuzu da dahil edin. Çocuk kamp düşüncesini ne kadar çok özümserse kendisini kampta o kadar rahat hisseder.
• Birbirinizi ne zaman arayacağınız konusunda bir anlaşmaya varın. Eğer çocuğunuzun kampında telefon yasağı varsa bu kurala uyun.
• Kampın ilk günü elinde olacak şekilde bir not ya da bir paket gönderin. Onu özleyeceğinizi olumlu bir şekilde belirtin. Mesela; “Seni çok özleyeceğim, ama eminim ki kampta çok güzel vakit geçireceksin” diye yazın.
• Çocuğa rüşvet vermeyin. Başarılı bir kampı maddesel bir şeyle eşleştirmek çocuğunuza yanlış bir mesaj verebilir. Hediye, çocuğunuzun kendinde gördüğü yeni özgüven ve bağımsızlık duygusudur.
• Evden kişisel bir eşya koyun, küçük bir oyuncak gibi...
• Çocuğunuzdan “Kurtar beni” çağrısı geldiğinde sakin olun ve geçen zamanı gözönünde bulundurun. Çocuğunuzu erkenden eve getirme telaşından kaçının.
• Çocuğunuzu kampta kalması için cesaretlendirmekten suçluluk duymayın. Bir çok çocuk için kamp özgürlüğe atılan ilk adımdır ve büyüme-gelişme adına önemli bir role sahiptir.
• Ev özlemi vakalarının bir çoğu 1-2 günde geçse de vakaların yüzde 2-3’ü ciddi olabilmektedir. Eğer çocuğunuz sıkıntı ve depresyondan yemek yiyemez ve uyuyamaz durumdaysa, eve gitme zamanıdır. Ama, çocuğunuzun kampın kısa sürmesi nedeniyle yenik hissetmesine yol açmayın. Olumlu şeyler üzerinde durun ve çocuğunuzu gelecek yıl tekrar bir kamp denemesi için cesaretlendirin.

 

KAMPLAR DERNEKLEŞTİ!
Kampçılık Amerika kıtasında başladı. 150 yıllık bir geçmişi var.  Türkiye’de ise 4 ay kadar önce kampçılık alanında faaliyet gösteren kuruluşların belirli standartlar çerçevesinde hareket etmesini sağlamak ve kamp kültürünü geliştirmek üzere, sektörün öncü kuruluşlarından temsilcilerin girişimiyle Kamplar Derneği kuruldu.

İstanbul merkezli Kamplar Derneği’nin Kurucu Başkanı Fahrettin Gözet; “Türkiye’de 6-16 yaş arası yaklaşık 15 milyon çocuk var. Nüfusun yaklaşık yüzde 55’i 24 yaşın altında. Devlet, yerel yönetimler, vakıflar ve özel kuruluşlar tarafından düzenlenen gündüzlü (yaz okulu-spor okulu) kamplar ve 1-3 hafta arasında sürelerle yapılan yatılı kamplara 1-1,5 milyon çocuğun katıldığı tahmin ediliyor. Bu kampların yarattığı ekonomik değer ise 200-250 milyon dolar arasında” diyerek konunun önemine dikkat çekiyor.

Geleceğin Yıldızları, ES, Uzay Kampı, Kamp Dünyası ve MVP/İbrahim Kutluay gibi kamp kuruluşlarının üye olduğu Derneğin ana hedeflerinden biri de kampların uluslararası ortak standartlara ulaşmasını sağlayacak “akreditasyon” süreçlerinde yol gösterici ve kontrol edici rol üstlenmek.

 

ÇOCUĞUM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.