HAMBURGER: En zararlı yağ türü olan trans yağlar kullanıldığı için hamburger, çocuklarda obeziteye zemin hazırlıyor ve kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalık riskini ciddi oranda arttırıyor.
PATATES KIZARTMASI: İçinde yüksek oranda bulunan akrilamid maddesi nedeniyle uzun süre tüketilirse damar sertliğine, şişmanlığa ve kansere neden olabiliyor.
BOYALI ŞEKER: İçinde boya yapıcı kimyasalları barındıran şekerler diş çürümesi başta olmak üzere, obezite, diyabet, kalp ve damar hastalıkları, kanser, hipertansiyon, felç, ülser, astım, romatizma, kronik yorgunluk sendromu ve kemik erimesine neden olabiliyor.
PATLAMIŞ MISIR: Araştırmalar, yüksek kalori içeren patlamış mısırın yüksek oranda doymuş yağ içerdiğini gösteriyor. Hazır ve çok yağlı olanları tercih etmeyin. Evde yağsız olarak yapacağınız patlamış mısırı tercih edin.
FISTIK: Görülme oranı yüzde 1 olan ve ölümle sonuçlanan fıstık alerjisi nedeniyle çocuklara fıstık verilmesi sakınca yaratabiliyor. Bu nedenle çocuğunuza alerji testi yaptırmadıysanız, fıstık verip vermemeyi bir daha düşünün.
PASTA: Fazla tüketilmesi obeziteye giden yolda önemli etki yapan pastaların içinde çok miktarda bulunan şeker, yağ, un gibi maddeler aynı zamanda mide hastalıklarına da neden oluyor.
TON BALIĞI: Dünyanın en çok tüketilen balıklarından olmasına rağmen, ton balığının çok fazla tüketilmesi sinir sisteminde harabiyete ve kalp hastalıkları riskinde artışa yol açıyor.
MANTAR: Bu bitkinin yabani olanları, zehirlenmelere, halüsinasyonlara hatta ölüme neden oluyor. Kültür mantarını tercih etmenizde fayda var.
SOSİS:
Amerikan Pediatri Akademisi, 10 yaşından küçük çocuklardaki boğulma olaylarının yüzde 17’sinin sosisten kaynaklandığını, sosisli sandöviçin uyarıyla satılması gerektiğini söylüyor. Aynı zamanda yapılan bazı araştırmalar da soslerin kanserojen olduğu konusunda hem fikir.
CİPS: Uzmanlar cipsin, kanserden obeziteye, diyabetten alzheimere kadar birçok hastalığa neden olduğunu söylüyor.
ASİTLİ İÇECEK: Asitli içecekler mide ve bağırsak hastalıklarına neden oluyor.
RUS SALATASI: İçinde bulunan mayonezin asit (sirke veya limon suyu) kullanılarak yapılması, gıda kaynaklı hastalıklara neden oluyor. Mayonez hem kalorisi hem de çabuk bakteri üretmesi bakımında oldukça az kullanılması gereken bir besin.
KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ: Doğru şekilde temizlenmeyen kabuklu deniz ürünleri bağırsak hastalıklarına yol açıyor.
SALAM: İçinde sodyum nitrit bulunan salam ve sosisin tüketilmesi kansere neden oluyor.
ÇİĞ YUMURTA: İçinde bulunabilecek zararlı “salmonella” mikrobu nedeniyle hastalıklara ve zehirlenmeye yol açabiliyor.
DONDURULMUŞ GIDALAR: Dondurulma işlemleri sırasında zararlı organizmalar ürediği için dondurulmuş gıdalar mide ve bağırsak hastalıklarına yol açabiliyor.
DİKKATLİ TÜKETİLMESİ GEREKEN BESİNLER
YEŞİLLİK: Ispanak, roka, marul, lahana, kıvırcık salata gibi yeşillikler iyi yıkanmadığında bağırsak bakterilerine davetiye çıkarıyor. Bu nedenle bu besinlerin çocuklara verilmeden önce çok iyi yıkanması gerekiyor.
MAKARNA: Makarnanın fazla tüketilmesi hem şişmanlatıyor, hem de mide hastalıklarına zemin hazırlıyor.
DONDURMA: İçindeki maddelerin kolay bozulabilmesi nedeniyle bağırsak hastalıklarına yol açabiliyor. Ancak, kalsiyum açısından zengin olduğu için kontrollü tüketilmesi öneriliyor.
KREM PEYNİR: Yüksek oranda yağ içeren bu ürünler kalp sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Krem peynir yerine normal peynirleri tercih edebilirsiniz. Ancak çocuğunuz ille de yemek istiyorsa, çok sık olmamak kaydıyla tüketebilir.
ÇİKOLATA: Yüksek orandaki kakao, şeker ve katkı maddeleri içeren çikolata kandaki kolesterol miktarını yükseltiyor. Tüketilen miktara dikkat etmek gerekiyor.
HAMUR İŞİ: Bu tür yiyecekler hem kolesterol dengesini bozuyor, hem de yüksek kalori içerdiğinden obeziteye ve ona bağlı hastalıklara zemin hazırlıyor. |
|