Çocukların pek çoğu için karne dönemleri gergin ve stresli geçiyor. Karneyi beğenmeyen velilerle çocuklar arasındaki anlaşmazlıklar ya da çocukların kaygı ve endişe yüklenmesi ile istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Uzmanlar, velilerin çocuklarını suçlamak yerine çözüm aramaları gerektiğini söylüyor ve karnenin sadece çocukların öğrenme düzeyini gösteren bir belge olduğunu hatırlatıyorlar. Karnedeki düşük notların sadece kendilerini değil, asıl çocuğu da üzüp kırdığı unutulmadan, çözüme yönelik bir tatil planı yapmak gerektiği de tavsiyelerin başında geliyor. En iyisi, öncelikle çocuğunuzun başarısını da başarısızlığını da sevgiyle kabul edin. Okul başarısını etkileyen yüzlerce faktör var, ona doğru ortam ve sağlıklı bir yaklaşım sunup sunmadığınız konusunda bir özeleştiri vermenin zamanı gelmiş olabilir.
ÇOCUK İÇİN "KARNE" NE DEMEK?
Anne, baba ve yakın çevrenin bilerek ya da bilmeyek verdiği mesaj, "okul başarısı önemlidir" oluyor. Bu da çocukta okul başarısının belgelendiği karne ile somutlaşıyor. İyi bir karne çocuk için bir motivasyon kaynağıdır. Karnenin çocuk tarafından nasıl değerlendirildiğini anlayabilmek için ailenin ve öğretmenin karneyi nasıl değerlendirdiğine bakmak gerekir. Karne hakkındaki bu düşünceler de çocuğun kendisiyle ilgili algısını, okula karşı ilgisini ve genel motivasyonunu etkiler.
KARNESİ ZAYIFSA?..
Zayıf bir karne getiren çocuk, bunu bazen hayatının tümünü etkileyecek bir başarısızlık olarak görebilir. Zayıf karne hem çocuğun kendi benlik algısını hem de çevresinin kendisine karşı bakışını olumsuz etkileyebilecek bir faktördür. Pişmanlık, üzüntü, hayal kırıklığı ve kendine olan güvenini yitirme gibi ağır duygular geliştirebilir. Bazı çocukların bu başarısızlıktan sonra vurdumduymaz davranışlar sergilediği gözlense de, bu çocuğun üzülmediği ve bu tür duygularla boğuşmadığı anlamına gelmez. Bu durumda anne ve babanın çocuklarına güvendiklerini hissettirmeleri ve başarıları için gerekirse yardım edebileceklerini ifade etmeleri çok önemlidir. Yüksek notları olan dersler hakkında konuşarak diğer dersler konusunda yönlendirici olabilirler. Öğretmenin de bu süreçte bazı destekleri çocuğa sunmasında fayda vardır. Ona güvendiğini; eğer çabalarsa başarılı olabileceğini karneyi çocuğa teslim ederken bildirmesi ve beraberinde desteğini sürdürebilmesi önemlidir.
KARNESİ İYİYSE?..
İyi karne getirmiş olan çocuk ise bu durumu elbette ailesinin tepkisi ile değerlendirecektir. Ailenin başarı çıtasının yüksek olması kimi zaman teşekkür almış bir öğrencinin bile kendisini kötü hissetmesi için önemli bir neden olabilir. İyi karne karşısında genellikle aile gururlanır ve mutlu olur. Çocuk için de bu durum mutluluk verici olarak algılanacaktır. Çocuğun başarısı fark edilmeli ve bu olumlu durum hep birlikte konuşulmalıdır. Dolayısıyla, o anki motivasyonu pekiştirilmelidir. Ancak çocuğa her durumda mutlaka onun yanında olunacağı mesajı verilmelidir. Bu açıklama, çocuğun yaşayacağı bir başarısızlık karşısında daha kontrollü ve yapıcı davranması için sağlam bir temel oluşturur.
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Bengi Semerci:
Yarıyılda yapılacak çok şey olabilir. İyi gelen karnelerin başarısını kutlamak, maddi bir armağan alarak yapılması gereken bir durum değildir. Sorumluluklarını, yapması gerekenleri öğrenmiş, yapması gerekenleri kendi için yaptığının bilincine ulaşmış, bunlar için alacağı en iyi karşılığın kendi başarısından alacağı haz olduğunu fark etmiş her birey, kaç yaşında olursa olsun karnesi, başarısı için armağan beklemez. Çocukların bunu yapabilmeleri için her zamanki gibi örnek olabilecek büyüklere ihtiyaçları vardır. Görevlerini yerine getirdikleri için, hatta yarım yamalak yaptıkları ya da hiç yapmakları halde karşılık bekleyen bunca erişkinin iyi örnek olduğu söylenemez." |
Uzman Psikolojik Danışman Ece Akın: SUÇLULUK, ÜZÜNTÜ VE HAYAL KIRIKLIĞI... İYİ KARNE NASIL KARŞILANMALI? |
Psikolog İnci Vural: ANNE BABALARA TAVSİYELER |
Psikolojik Danışman Dilek Kırcaoğlu: OKUL BAŞARISINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
ÇOCUK ÖNCE BAŞARACAĞINA İNANMALI!
AŞIRI BEKLENTİ ÇOCUĞUN MOTİVASYONUNU BOZAR
|
"BAŞARI" İÇİN AİLELERE ÖNERİLER |
Uzman Klinik Psikolog Sevil Usanmaz: Karneyi değerlendirmeye öncelikle iyi notlarla başlamak sonra düzelttiği dersleri üzerinde durmak ve en son zayıf derslerle ilgili konuşmak en doğrusudur. Yorumlar sert ve ağır olduğunda, tehdit ve yaralayıcı ifadeler taşıdığı zaman çocukların psikolojisi tepkisel olduğundan -özellikle ergenlik döneminde bulunan lise öğrencilerinde- istenmedik olumsuz davranışlar ve sonuçlarla karşılaşabiliriz. İlköğretim seviyesinde ise okula ve öğrenmeye karşı isteksizlik, dikkat sorunları, depresif duygulanım, kendine, kardeşine zarar verme davranışlarını görebiliriz.
PAHALI HEDİYELERİN BAŞARIYA KATKISI OLMAZ!"
Çocukların tatilin başlamasıyla önce dinlenmeleri gerekiyor, ders tekrarı gerekiyorsa bunun okul açılmasına yakın zamanlarda başlatılması daha yararlı olabilir. Tatil sadece dinlenmek, eğlenmek ve boş vakit geçirme zamanı değil, tam tersi dinlenirken ve hoş vakit geçirirken de öğrenme zamanıdır. Yüzmeye gitmek, top oynamak, satranç öğrenmek, kitapçı ya da markette çalışmak, basit ev işlerinde yardımcı olmak yaşantısal öğrenmedir ve okul öğrenmesinin iyileşmesinde önemlidir. Tüm çocuklar güzel, mutlu bir tatili hak ediyorlar." |
Uzman Psikolojik Danışman Cem Ceylan: |
|