Zeynep Aydoğmuş (Pedagog):
“HER ÇOCUK FARKLIDIR”
- Çocuklar ezberlemeyi neden reddediyor olabilir?
Çocukların ezberi reddetmelerinin nedenleri iletişimsizlik, hafıza problemi, hiperaktivite bozukluğu, dikkat eksikliği ya da özel öğrenme güçlüğünden kaynaklıdır. Ancak, ezberi reedetme sözkonusu olduğunda en sık karşılaşılan durum, özel öğrenme güçlüğü yaşayan çocuğun bu durumdan sıkılıp, yapamayacağını düşünerek tekrar ezberlemeye yanaşmamasından kaynaklanır.
- Özel öğrenme güçlüğü olmayıp her şey normalken ezbere karşı olan çocuklar da var mı?
Bu duruma çok ender rastlaladım. Bugüne kadar sadece 2 çocukta gördüm bir pedagog olarak. Onlarda da iletişimsizlik ön plandaydı. Ezber konusunda özellikle çarpım tablosu gibi matematiksel ezberlerde “özel öğrenme güçlüğü”nden söz edebiliriz. Ancak her çocuk farklıdır, bazı çocuk 1 defada hatırlar öğrendiğini, ancak bir diğerinin 5-10 kere tekrar etmesi gerekebilir.
- Peki bu konuda aileler neler yapabilir?
Çok küçük yaşlardan itibaren basitten başlayarak çocuğa tekerlemeler, dörtlükler ve şarkılar öğretilmelidir. Motive ederek hafızasını geliştirmesinde yardımcı olunmalıdır.
- Özel öğrenme güçlüğü nedir?
Hiçbir farklı sorunu olmadan (zihinsel ya da bedensel engel, hastalık) okumada, yazmada, matematikte yaşıtlarından 2 yıl geride olma durumudur. Yani çocuk, sosyal hayatta gayet zeki, konuşkan ve çabuk kavrayan bir çocuk olabilir, ancak belli bir yaşa geldiğinde ezberde sorun yaşıyorsa ve sınıfın çoğunda bu sorundan bahsedilmiyorsa, özel öğrenme güçlüğünden bahsedebiliriz.
- Çocukların çarpım tablosunu ezberlemek istememesinin içinde bulunduğumuz çağ ile bir ilgisi olabilir mi? Günümüz çocukları farklı mı öğrenmeyi istiyor?
Görsel öğrenmeler daha ön planda tabii... İşitsel, anlatımlı öğretmek zor olabiliyor. Ancak bu tür öğrenme güçlükleri, yani işitsel öğrenmede sorun yaşayan çocuklar okul hayatı boyunca sorunlar yaşayabiliyorlar.
Prof. Dr. Ümran Tüzün (Çocuk ve Ergen Psikiyatristi): |
Öğrenilecek konu hakkında çocuğa atılan ilk çapa öğrenmede etkili, diye düşünüyorum. Davranış modeli ile çocuk farklı bir noktaya taşınabilir. Kendini doğrulayan kehanette olduğu gibi, kolaylıkla öğrenebileceği veya ezberleyebileceğini hisseden çocuk, bunu somut olarak gösterecektir. |
2. sınıfta çocuk ritmik saymayı çok iyi oturttuysa, çarpım tablosunu çok daha kolay ezberliyor. Ben öğrencilerime bu konuda biraz diktatörlük ettim. Çarpım tablosunu adınız soyadınız gibi bilmeniz gerekir, dedim. Şart bunun bilinmesi! Çünkü bunun sonrası da var. Üçlü, dörtlü basamaklı sayılarda çarpmalar bölmeler çıkacak karşılarına. Öğrenci, çarpma ve bölmelerde sorun yaşamamalı. Çarpım tablosuna hakim olan öğrenci, çarpma ve bölmede sorun yaşamaz. Çocuklara çarpım tablosunu öğretmek için bazı farklı uygulamalar yaptık. 2’şerli ritmik saymayı anlatırken bu ikilerin çarpım tablosudur, dedim mesela. Sonra, çarpmayı öğrenciye bıraktım. Günlük hayattan örnekler vermek de etkili oluyor: ‘İki kalem kutun var diyelim. Her birinde 3’er kalemin var. Toplam kaç kalemin olur?’ diye soruyorum. Tahtada da görsel çiziyorum o şekilde. Çocuğa soyut gelmiyor böylece. Bazen de, ‘Boya kalemleriyle 2’şerli 5 grup yapın. Toplam kaç kalem yaptı?’ diyorum. Sürekli tekrar da önemli. Kaç kere, kaç defa saydın, kaç kez gibi... ‘Kaç katı’ ifadelerini 3. sınıfta veriyoruz genellikle, problemlere başlayınca. Problemlere geçmek için öğrencinin çarpım tablosunu bilmesi şart. Tekerlemeler var bir de; “6 kere 6, 36. Babamın bıyığı yolda kaldı” gibi tekerlemeler... Sabahları yüksek sesle oyun gibi söyletiyorum bu tekerlemeleri... “ |
4. Sınıf Öğretmeni: |
ÇOCUĞA ÇARPMA-BÖLME İŞLEMLERİNİ ÖĞRETMEK İÇİN: |
|