Çocuklukta bu hastalığın en önemli görülme nedeni; atopi yani ailede anne veya baba da alerjik bir hastalığın (astım, allerjik deri hastalıkları, allerjik burun akıntısı gibi) var olmasıdır. Ne yazık ki bu çocuklarda da yaşamın ilerleyen dönemlerinde deri bulguları geçse de; astım, alerjik burun akıntısı gibi diğer alerjik hastalıkların ortaya çıkma riski yüksektir.
Deri bulguları başlangıçta kendisini sulantılı kızarık kaşıntılı alanlar şeklinde gösterirken; ilerleyen dönemlerde kuru, kalın, kabuklu çok kaşıntılı alanlara bırakır. Sıklıkla kolların ve bacakların iç kıvrım yerleri, ense yüz tutulmakla beraber diğer vücut bölgelerinde de döküntüler görülebilir.
Kaşıntı sebebiyle çocuklar huzursuzdur, uyku düzenleri bozulur, yastığa kafasını sürerek veya vücutta, yüzde yer yer kaşıntılı kanama izleri ile bu durum ifade bulur. Huzursuzlukla birlikte hastalığın şiddeti artar, böylece bir kısır döngü halinde hastalık şiddetlenir.
HASTALIĞIN TANISI NASIL KONULUR?
Majör Kriterler: Ailede alerjik bir hastalığın varlığı, mevcut egzemaların sık tekrarlaması, kaşıntı ve hastalığın vücuttaki tipik alanları tutmasıdır.
Minör kriterler ise: Vücutta yaygın kuruluk, ellerdeki çizgilerde belirginleşme, dudak kenarlarında çatlamalar, gözaltlarında kuruluk çizgilerde belirginleşme, vücutta yer yer tavuk derisi şeklinde iğsi alanlar, yer yer beyaz yuvarlak alanlar, çevresel ve emosyonel faktörlerin hastalığın seyrini etkilemesi sık görülen bulgulardandır.
3 majör ve 3 minör bulgunun varlığında hastalık tanısı kolayca konulur.
GIDALAR HASTALIĞI TETİKLER Mİ?
Atopik dermatiti olan çocukların gıda intoleransı da yüksektir. Ancak atopisi olan bir çocukta gıda alerjisi hiç görülmeyedebilir. Herhangi bir besinin hastalığı tetiklediği tespit edildiğinde o besinin çocuğa verilmemesi çözüm olacaktır.
HASTALIĞIN TEDAVİSİNDE NELER YAPILMAKTADIR?
• Çok kaşıntılı olan ve çocuğun yaşam kalitesini, uykularını, neşesini kaçıran bu durumda tedavinin en önemli kısmı; tetikleyici faktörlerden uzak durmak ve önleyici tedbirler almaktır.
• Hastalığı tetiklediği bilinen yünlü, sentetik kıyafetler yerine pamuklu kıyafetler kullanılmalı, çocuğun çamaşırları yıkanırken deterjan yerine sabun tercih edilmelidir.
• Derinin nemlendirilmesi tedavinin en önemli parçasıdır. Deri kuruluğu kaşıntıyı ve hastalığı şiddetlendirdiği için bol nemlendirmek esastır.
• Hastalığın şiddetli dönemlerinde topikal kortikosteroidler ve steroid içermeyen yeni topikal tedavi seçenekleri, çok şiddetli ve tedaviye dirençli vakalarda sistemik tedaviler ve UV tedavi seçenekleri arasındadadır.
• Kaşıntı sebebiyle oluşan sıyrıklar sebebi ile enfeksiyon riski durumlarında tedaviye topikal bir antibiyotikli krem eklenebilir.
Hastalık tekraralayıcı ataklarla kendini yineleyen tarzda ve çocuğun yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilediği için atopik dermatiti olan bir çocuğun ailesinin çok bilinçli olması ve onu düzenli takip eden ve tedavisini düzenleyen bir dermatoloğunun olması tedavisinde en doğru yol olacaktır.
|