Günümüzün en popüler kavramlarından olan sosyal medya, her geçen gün düşen yaş ortalamasıyla çocuk yaşta kullanıcılar ediniyor. Okulların açıldığı şu günlerde sosyal ortamlarını internete taşımak isteyecek olan çocukları ise birçok tehdit bekliyor.
Birçok çocuk, ebeveynlerinden çok daha fazla bilgisayar bilgisine sahip. Ayrıca günümüzde en ucuz cep telefonları dahi doğrudan internete bağlanabiliyor. Uzmanlar, çocukların hızla internetle tanıştığı, tehditlere oldukça açık olduğu bu dönemde ailelerin dikkat etmesi gereken noktalar şöyle:
KURALLARI BELİRLEYİN VE UYGULAYIN!
-Basitten başlayın. Çocuğunuza nasıl bir bilgisayar, mobil cihaz, oyun konsolu, internet bağlantısı uygun olacağını düşünün. En önemlisi hangi yaşta teknoloji kullanımının ne kadar sık olması gerektiğini sorgulayın. Unutmayın, Facebook gibi sosyal medya sitelerinin birçoğu 13 yaşından küçük çocukların kullanımına açık değil.
-Kuralları belirleyin. Çocuğunuzun nereden, ne zaman kiminle ve ne kadar süreyle internet bağlantılı cihazlar kullanabileceğine karar verin. Örneğin, yemek masasında çocuğunuzun arkadaşlarıyla mesajlaşmasına izin veriyor musunuz? Şunu unutmayın, internet bağlantılı bir cihaz her zaman evde görünür bir yerde olmalı, çocuk odasında, kapalı kapılar ardında değil.
-Dijital yaşam hakkında konuşun. Çoğu insan kuralları belirledikten sonra geriye yapılacak bir şey kalmadığını sanıyor. Oysa teknoloji sürekli değişiyor ve çocukların güvenliği için ebeveynlerin bu değişimle ortaya çıkan tehditleri bilmesi gerekiyor. Güvenli ve sorumlu bir internet kullanımı için mutlaka çocuğunuzla internet üzerinde nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda konuşun. Olası tehditlerden bahsedin.
-İyi bir örnek olun. Kuralların ötesinde iyi ya da kötüyü çocuğunuza gösterin. İyi bir rol model olabilmek için çabalayın. Sizin yaptığınız kötü bir davranışın ardından çocuğunuzun doğru davranması beklenemez.
-İlkleri birlikte yaşamaya özen gösterin. Eğer çocuğunuz ısrarla sosyal ağlara girmek istiyor ve siz de artık yaşının yeterli olduğuna inanıyorsanız, ilk deneyiminde birlikte olun. Örneğin, 13 yaşını aşmış çocuğunuzun Facebook’taki gizlilik ayarlarını birlikte düzenleyerek sadece gerçekten arkadaşlarıyla iletişime geçtiğinden emin olun. Yasaklamak yerine deneyimleyerek doğruyu ve yanlışı ayırt etmesini sağlayın.
|