Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ANNE KARNINDA BEBEĞİN HAFTA HAFTA GELİŞİMİ
ÜÇÜNCÜ TRİMESTER (27-41. HAFTA)

ÜÇÜNCÜ TRİMESTER (27-41. HAFTA)

Üçüncü Trimester; yani hamileliğin son üç aylık bölümü, heyecanın daha da artarak doğuma hazırlığın başladığı ve tamamlandığı dönemdir. Artık anne de, bebek de doğuma yavaş yavaş hazırlanmaktadır. Bebeğin oluşumu bu dönemde tamamlanır ve artık onu kucağınıza almak için sayılı günleriniz kalmıştır. Üçüncü Trimester evresinde sizin ve bebeğinizin yaşadığı değişimleri şöyle sıralayabiliriz.



27. HAFTA
Üçüncü Trimester’e hoş geldiniz. Minik bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 25 cm ve ağırlığı da 1000 gram civarındadır. Dışarıdan gelen seslere tepkileri artar. Beyin gelişimi hızla devam etmekte. Bu haftadan itibaren erken doğan bebeklerin yaşama şansı yüzde 85’tir. Erken doğum olması durumunda bebeğiniz biraz zayıftır ve vücut ısını koruyabilmesi için küvöze konulur.

Bu haftada solunum sorunları yaşayabilirsiniz. Nefes darlığı çekebilirsiniz. Özellikle yattığınızda şikayetiniz artabilir. Bu sorunu azaltmak için yastık sayınızı artırın ve yüksek yastıklar tercih edin. Yine bu dönemde solunum sorunu bağlı olarak uykusuzluk da çekebilirsiniz. Yatmadan önce küçük yürüyüşler yapmanız size yardımcı olabilir. Hamileliğin bu dönemindeki önemli bir diğer konu da kolesterol ve tansiyondur. Tansiyonunuzdaki değişimler bir gebelik zehirlenmesi (preeklemsi) habercisi olabilir. 
  

28. HAFTA
Bebeğinizin büyümesi devam ediyor ve rahminizin üst noktası neredeyse kaburgalarınıza ulaşır. Beyni ve dokuları hızlı gelişimine devam eder. Saçları uzar. Kaşları gelişimini tamamlamıştır. Gözlerini açıp kapatır. Uyku ve uyanıklık evreleri geçirir. Vücudu yağ depolamaya başladı ve bu doğumdan sonra vücut ısısını ayarlamasında önemli rol oynar.

Bu haftadan itibaren tansiyonunuzu daha sıkı takip etmelisiniz. Yüksek tansiyon siz ve bebeğiniz için tehlike oluşturur


Yine bu dönemde bacaklarınızdaki kramplar, varisler, cilt kuruluğu, bel, sırt ağrısı, çarpıntı ve hazımsızlık şikayetleriniz fazlalaşabilir. Varsa hemoroid probleminiz daha da kötüleşebilir.

29. HAFTA
Doğuma giderek yaklaşıyorsunuz. Artık göğüslerinizdeki süt üretimi bebeğiniz tarafından da uyarılır. Bağışıklık sistemi gelişmeye başlar. Doğumdan sonra sütünüzün yardımıyla bağışıklık sistemi iyice gelişecektir.

Bebeğinizin vücudu artık daha orantılıdır. Kemik iliği sürekli kırmızı kan hücreleri (alyuvarlar) üretmeye başlar. 

Bu dönemde karnınız iyice büyümüştür. Hamileliğe bağlı şikayetleriniz de artar. Cildinizde kuruluk, ağrılarınızın artması, nefes darlığı, mide yanması ve bacaklarınızda kramplar fazlalaşır. Bu şikayetler geçicidir ve sizi yıpratmasına izin vermeyin. Pozitif düşünün.

30. HAFTA
Heyecan artıyor. Bebeğinizle buluşmaya az bir zaman kaldı. Giderek büyüyor. Kilosu yaklaşık olarak 1400 gram kadar. Kilosundaki artış erken doğum olması durumunda kendi vücut ısısını ayarlayabilmesi için gereklidir. “Lanogo” isimli vücudunu kaplayan tüycükler yavaş yavaş kaybolmaya başladı. Gelişen kemik iliği, kırmızı kan hücresi üretimini karaciğerden tamamen devralır. Karnınızda küçük hareketler hissedebilirsiniz, o artık hıçkırmaya başladı. Tırnakları uzuyor.

Bu dönemlerde uyku probleminiz daha da artabilir. Sol tarafınızın üzerine yatmanız sizin için faydalı olacaktır. Bu yatış şekli ana toplar damarlarınıza kanın yeterli gitmesini sağlayacaktır. Kan dolaşımınız daha sağlıklı şekilde gerçekleşir. Yatarken karnınızın altına bir yastık ile destek yapmanız sizi rahatlatacaktır. Yine bu dönemde midenizde yanma şikayetleriniz artabilir. Özellikle reflü rahatsızlığı olan anne adayları yemekten hemen sonra yatmamalı ve midelerini aşırı doldurmaktan kaçınmalılar.

31. HAFTA
Bebeğinizin beyin dokusu gelişmeye devam ediyor. Bu haftalarda bebeğiniz, içinde bulunduğu amniyo sıvısının fazlalaşmasına bağlı olarak iyice hareketlenir. Fakat 32. haftadan itibaren bu hareketlilik azalır. Daha da büyüdüğü için yeri daralmaktadır.

Bu haftada dikkat etmeniz gereken en önemli konu bebeğinizin hareket yoğunluğunu kontrol etmektir. Hareketlerinde belirgin bir azalma fark ettiğinizde, dinlenin ve bir şeyler atıştırın. Ama halen hareket etmiyorsa, yolunda gitmeyen bir durum sezerseniz hemen doktorunuza başvurun.

 

Yine bu hafta önemli bir diğer konuda kalsiyum alımıdır. Bebeğiniz büyümesi nedeniyle kalsiyum ihtiyacı artar ve takviye almanız gerekebilir. Bol bol süt ve süt ürünleri tüketmelisiniz.

Bebeğiniz iyice büyüdüğü için göğsünüzde sıkışmaya neden olabilir.


Rahminizin kasılmasına bağlı ağrılar hissedebilirsiniz. Bu ağrı ve kasılmaların süreleri uzayıp, sıklıkları artıyorsa erken doğum habercisi olabilir, dikkatli olun!


 32. HAFTA
Minik bebeğiniz artık neredeyse 1900 gram. Dışarıdan gelen uyarıları atık daha iyi algılayabilir. Hareketleri daha da artar. Bunun yanında önceki dönemlere göre büyüme hızı azalmıştır.

 

Bu dönemde daha da büyüdüğü için bebeğiniz yeri daralmıştır. Bunu en iyi şekilde kullanır. Bacakları ve dizleri tam bükülmüş, ayakları çapraz, kolları ve boynu öne doğru bükülmüş bir şekilde durur. Tüm parmakları açıktır ve tırnakları da tamamen gelişmiştir.


32. haftadan sonra doktorunuz sizi 2 haftada bir görmek isteyebilir. Doğum artık yaklaşıyor ve bazı riskleri göz önünde bulundurmak gerekir. Rahminizin iyice büyümesi ve bebeğinizin baş aşağı durması nedeni ile ayakları kaburgalarınıza baskı yapabilir. Dik oturmaya dikkat ederseniz şikayetiniz azalacaktır. Yine bu haftada nasıl olsa büyüdü artık diyerek vitamin takviyelerinizi almayı ihmal etmeyin. 

33. HAFTA

Bebeğinizin içinde bulunduğu amniyo geçen haftalarda en yüksek seviyelerdeydi. Bu haftadan itibaren sıvı miktarı doğuma kadar sabit kalacaktır. Amniyo sıvısı bebeğinizin gelişi açısından çok önemlidir. Onu steril bir ortam sağlayarak korur. Bebeğiniz bu sıvıyı yutar, akciğerlerinden ve cildinden emilerek kana karışır. Azalan sıvı bebeğinizin idrar yapmasıyla tamamlanır.

Yine bu dönemde bebeğinizin beyin gelişimi devam eder ve buna bağlı olarak kafasının ölçüleri de büyür.

Bebeğiniz cilt altına yağ depolamaya devam eder ve kırmızı olan rengi pembeye doğru döner.

Bu haftalarda bebeğiniz genelde uyur. Uyandığı zamanlarda ise sizi dinler, hisseder. Onunla konuşun, şarkılar söyleyin. Ara ara sizi tekmeleyip uyanık olduğunu hissettirir. Bebeğiniz artık doğum pozisyonunu almaya başlar. Eğer kafası yukarı doğru ise sezaryen doğum yapmanız olasıdır.

Siz de artık iyice kilo aldığınızı fark edebilirsiniz. Ellerinizde ve ayaklarınızda şişmeler olabilir. Bu durum normaldir. Ancak şiddetli baş ağrıları, çakan ışıklar ya da noktacıklar görüyorsanız, şişliklerde ani çoğalma, karın ağrısı, bulantı ve kusma gibi şikayetleriniz oluyorsa gebelik zehirlenmesi (preeklamsi) yaşıyor olabilirsiniz. Dikkatli olun ve hemen doktorunuza başvurun.

Yine bu haftalarda tedirgin edici, unutamayacağınız rüyalar görebilir ve sık sık tuvalete gidebilirsiniz.

34. HAFTA
Bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 42 cm ve kilosu ise hemen hemen 2 kilo kadar. Bu haftadan itibaren solunum çalışmaları artar. Çünkü artık doğumdan sonraki solunumuna hazırlık yapmaktadır.

Bebeğinizin böbrek üstü bezlerinden salgılanan hormonlar süt üretiminizi başlatabilir. Saçları sık bir şekilde çıkmaya başlamıştır fakat doğumdan sonraki rengi ve yoğunluğu değişebilir.

Braxton Hicks adı verilen kasılmaları daha sık yaşayabilirsiniz. Bu kasılmalar sizi doğuma hazırlıyordur. Bazı anne adayları bu kasılmalar nedeniyle sinirli ve gergin olabilirler.  
 

35. HAFTA
Bebeğinizin ağırlığı 2 kiloyu geçti. Tırnakları uzuyor. Yağ depolamaya devam ediyor.

Bebeğiniz bu haftadan itibaren doğsa bile risk taşımıyor. Yoğun bakıma girmeden yaşama şansı oldukça yüksektir.

Bu haftalarda yorgunluk, uykusuzluk şikayetlerinizde artış olabilir. Karnınızın giderek büyümesi ve kilo artışınız nedeni ile hareket etme güçlükleri yaşayabilirsiniz.

.

Yine bu dönemde cinsel isteksizlik ya da kaygılar yaşamanız olasıdır. Hamileliğinizde bazı özel durumlar hariç cinsel ilişkiye girmenizde bir sakınca yoktur. Fakat istemiyorsanız eşinize bu durumu izah edin, size karşı anlayışlı olacaktır


Sona doğru yaklaşırken doğumla ilgili kaygılarınız da artabilir. Endişelenmeyin. Doktorunuzla sık sık görüşün. Solunum ve yemek yemenizi etkileyebilecek kramplar yaşayabilirsiniz. Yemeklerinizi sık ve küçük lokmalar halinde tüketin. Ayaklarınızdaki şişlikleri azaltmak için sürekli aynı pozisyonda durmaktan kaçının.

36. HAFTA

Bebeğinizin yanakları, parmakları, kolları yağ depolamaya devam ettiği için daha belirginleşir. Bütün organ sistemleri gelişimini tamamladı. Artık küçük ayrıntılar tamamlanıyor. İyice büyüdüğü için hareketleri eskisi kadar kolay olmuyordur.

Bu haftanın sonundan itibaren doğsa bile erken doğuma bağlı olarak bir problem yaşama olasılığı düşüktür.

Artık doktorunuzla her hafta görüşmeniz gerekmektedir. Doktorunuz her kontrolde sizi muayene ederek rahim ağzının durumuna bakar, açıklık olup olmadığını inceler.
Yine bu haftada uykusuzluk şikayetleriniz artabilir. Bunun nedeni bebeğinizin yavaş yavaş aşağı inmesi ve mesanenize baskının artmasıdır. Geceleri sık sık tuvalete kalkma ihtiyacı duyabilirsiniz. 

Bu haftadaki en önemli konulardan biri artık doğum yapacağınız yeri belirlemenizdir.


37. HAFTA
Bebeğiniz klinik olarak doğuma hazır duruma gelse de gelişimi sürüyor. Dizlerinde ve dirseklerinde yağ depolanması devam ediyor. Diş etleri gelişimini tamamladı. Kilosu yaklaşık olarak 2850 gram kadardır. Bu dönemde hızla kilo almaya devam eder.

Bu haftadan itibaren bebeğiniz nadir olarak döner, son duruş pozisyonunu almıştır artık. Yaptığı hareketler doğumdan sonra yapacağı hareketlere benzemektedir. Örneğin parmağını emebilir, irkilebilir.

Yine bu haftada dış dünyaya hazırlık için solunum hareketleri devam eder.

Mutlu sona ulaşmak için geriye sadece 4 haftanız kaldı. Bu süreçte daha hızlı kilo alabilirsiniz.
Bebeğinizin doğum kanalına doğru inmesiyle, karnınızın üst kısmında bir boşluk hissedebilirsiniz. Midenizdeki rahatlama ile iştahınız açılabilir. Akciğerlerinizdeki baskı da azalır ve daha rahat nefes alıp verebilirsiniz. Rahminizin mesanenize yaptığı basınç arttığı için idrara çıkma alışkanlığınız başlarda olduğu gibi tekrar artacaktır. Bebeğinizin hareketlerini dışarıdan fark edebilirsiniz.

Doktorunuz size “çatı muayenesi” (pelvis muayenesi) yapılmasını tavsiye edebilir. Bu muayeneyle “çatı darlığı” olup olmadığına bakılır, bu kontrol normal doğuma uygunluk açısından önemlidir.

38. HAFTA
Minik yavrunuz her gün neredeyse 25-30 gram almaya devam etmektedir. Ağırlığı 3 kilo civarındadır. Vücudu yağ depolamaya devam eder. Erkek bebekler kızlara oranla daha fazla yağ depolarlar.

Bebeğiniz, bağırsaklarında “mekonyum” adı verilen dışkısını biriktirmeye başlar. Doğumdan sonraki 24 saate bu dışkıyı çıkarır.

Bebeğinizin içinde bulunduğu amniyo sıvısına göre hacmi arttığından, hareketleri azalır.

Rahminizin içini ve bebeğinizi dışarıdan gelebilecek mikroplardan koruyan sümüksü sıvı (nişan), rahim ağzında tıkaç görevi yapmaktaydı. Fakat bu haftadan itibaren bu sıvı doğumdan birkaç hafta önce gelebilir ve aynı zamanda doğuma işaret niteliği de taşımaktadır. Bu sıvının gelmesine “nişan gelmesi” denilir.

Dikkat! Bu haftadan itibaren her an doğum sancılarınız başlayabilir. Gerçek doğum sancıları düzenli aralıklar ile gelir. Sancılar 10 dakikada 3 kere gelir ve yaklaşık olarak 50’şer saniye sürer. Bu sancılar dinlenmekle geçmez ve zaman içinde şiddeti artar. Eğer sancılarınız azalmıyor ve şiddeti daha da artıyor ise hemen doktorunuza başvurun.


39. HAFTA
Artık bebeğinizin yağ depolama işi giderek yavaşlar. Buna bağlı olarak hem bebeğiniz hem de siz daha az kilo alırsınız. Minik çiçeğiniz yaklaşık olarak 3250 grama ulaşmıştır.

Bu hafta vücudunuzda doğum hazırlıkları hızlanır. Rahim ağzı açılmaya hazırlanır ve mesaneye olan baskı artar. Şiddetli kasılmalar artabilir. Bir diğer doğum belirtisi ise gebelik kesesinin yırtılmasıyla suyun gelmesidir. Kanama, bebeğinizin hareketlerinde belirgin bir azalma gibi olağan dışı bir durum fark ettiğinizde, en yakınınızdaki sağlık kurumuna başvurun.

Eğer sezaryen doğum yapacaksanız bu haftadan itibaren herhangi bir gün doğum yapabilirsiniz.

40. HAFTA
Mutlu sona artık sayılı günler kaldı. Belki de bu hafta içinde doğumunuz gerçekleşecek. Bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 50 cm ve ağırlığı da 3500 gram civarında. Artık rahminizin büyük bir kısmını dolduruyor. Bebek kordonunun uzunluğu 50 cm kadar ve kalınlığı da 1,3 cm’dir. Bebeğinizin cildini kaplayan verniks isimli kremsi madde ve lanugo adı verilen tüyler ortadan kaybolmaya başlar. Sizin vücudunuzdan bebeğinize geçen antikorlar doğumdan sonra bağışıklık sisteminin güçlü olmasına yardımcı olur.

Bu hafta onunla buluşma ihtimaliniz çok yüksek. Minik bebeğinizin başı yatay olarak kanal girişine yerleşir, kanal ortasına doğru geldiğinde başını 90 derecelik bir açıyla hareket ettirir ve dışarıya çıkarır. Başından sonra omuzlarının da dışarı çıkması ile doktor yardımıyla dış dünyaya merhaba diyecektir.

Bebeğiniz ilk dünyaya geldiği anda ten rengi mor ya da sarı olabilir. Endişelenmeyin, bu normal bir durumdur ve zaman içerisinde düzelecektir. 

Bu hafta buluşma şansınız yüksek ama belki de sizi biraz daha bekletecek. Düzenli kontrollerinize devam edin. Doktorunuzun ve gerekli telefonların olduğu kağıdı evinizde görünür, kolay ulaşılabilecek bir yere koyun. Hamileliğinizde yaptırdığınız testlerin, tetkiklerin bulunduğu dosyayı da hazır edin.


41. HAFTA

Eğer hala doğum yapmadıysanız bu hafta size çok uzun ve sıkıcı gelebilir. Sabırlı olun muhteşem sona az kaldı. Merak etmeyin o da içeride çıkmak için sabırsızlanıyordur.

Önceden yaptırmış olduğunuz testler ve ultrason yardımıyla doğum şekliniz belirlenmiştir. Normal doğum yapmanıza engel olabilecek herhangi olağan dışı bir durumda sezaryen ya da suni sancıyla doğumunuz gerçekleşecektir.


Bir ağrı ya da rahatsızlık hissetmeseniz bile rahim ağzı yavaş yavaş açılmaya başlamıştır bile. Doğum sancılarının başlaması ile rahim ağzındaki açıklık artar. Açıklık 10 cm’ye ulaştığında doğumun ilk evresi tamamlanır ve ikinci evrede büyük buluşma gerçekleşir.


Yeni hayata merhaba! Tebrikler, artık siz de bir annesiniz!..

 

Birinci Trimester (1-13 Hafta) için tıklayınız


 

İkinci Trimester (14-26 Hafta) için tıklayınız

BU KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER KONULAR
HAMİLELİK BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.