Türkiye'deki aşılama oranları son derece yüksek , bu sayede geçmişte çocuklarda sıklıkla görülen tetanos, boğmaca ve kızamık gibi hastalıklara artık rastlanmıyor. Aşıların aşı takvimine uygun ve zamanında yaptırılması büyük önem taşıyor. Türkiye'de kısa bir süre önce difteri, boğmaca, tetanos, inaktif çocuk felci ve menenjit aşılarının yer aldığı 5'li aşı uygulanmaya başlandı, uzmanların yer aldığı kurul tarafından da aşıların yan etkileri izlemeye alındı.
Türkiye'deki aşılar Sağlık Bakanlığı tarafından kontrol edilen çok güvenli aşılardır. Aileler bunları hiç çekinmeden çocuklarına yaptırabilirler. Çocukların aşılanması için hekimlere büyük görev düşüyor, eksik aşılı bebek ve çocukların aşılanması için her fırsatın değerlendirilmesi çok önemli. Herhangi bir nedenle poliklinik ya da hastanelere başvuran çocukların aşılarının kontrol edilmesi gerekiyor. Bir bebek veya çocuğun aşılamaya engel bir rahatsızlığı yoksa, eksik aşıları yapılabilir ya da aile yönlendirilebilir.
Kemik iliği nakli gerektiren hastalıklarda olduğu gibi özel bir durumu olan çocuklar için özel bir aşı takvimi uygulanabilir. Aşıya karşı olmaması kaydıyla alerji veya astım, 38,5 derecenin altında seyreden hafif ateş, solunum yolu enfeksiyonu veya ishal gibi basit rahatsızlığı olan çocukların aşılatılmasında bir sakınca yoktur.
AŞI KARTLARINI YANINIZDA TAŞIYIN
Çocuklara aynı anda birden fazla aşı uygulanabilir. Aşıdan sonra halsizlik, ateş ve aşı yerinde şişlik görülebilir. Ancak bunların uzun süre devam etmemesi gerekir. Bu tür hallerde ateş düşürücü ve ağrı kesici verilebilir. Ateş 48 saatten fazla sürmemelidir. Böyle bir yan etkinin 48 saatten uzun sürmesi halinde bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Aileler çocuklarının aşı kartlarını yanlarında taşımalı ve hekimler de çocukların aşı geçmişini hikayeden değil aşı kartlarından sorgulamalıdır.
Çocuklara Sağlık Bakanlığı’nın uyguladığı rutin aşılar dışında Rota virüsü, grip, Hepatit-A, su çiçeği ve zatürre aşıları da yaptırılabilir.
AŞI TAKVİMİ
Çocukluk dönemi aşılama takvimi, okul öncesi ve sonrasına yönelik olmak üzere iki farklı dönemi kapsar.
Okul öncesi aşılama takvimi:
- Doğumda (İlk 72 saat içinde) Hepatit B (1. doz)
- 1. ayın bitiminde (4 haftalık) Hepatit-B (2. doz)
- 2. ayın bitiminde (8 haftalık) DaBT-OPA-Hib (Difteri, aselüler boğmaca,
tetanos, inaktif polio, hemofilus influenza tip b olmak üzere 5'li karma
aşı) (1.doz), BCG
- 4. ayın bitiminde (16 haftalık) 5'li aşı 2. doz
- 6. ayın bitiminde (24 haftalık) 5'li aşı 3. doz, OPA (Oral Polio
Aşısı), Hepatit-B (3. doz)
- 12. ayın bitiminde (52 haftalık) KKK (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak)
- 18-24 aylık 5'li aşı rapel (pekiştirme), OPA
Okul çağında yapılacak aşılar ise şöyle:
- İlköğretim 1. sınıfta OPA, KKK, Td (Erişkin tipi Difteri-Tetanos)
- İlköğretim 8. sınıfta Td
|