Çamaşır suyu, kezzap, lavabo açıcı ve kiraç sökücü gibi sıvı temizlik maddelerinin içilmesi sonucu yemek borusu yanıkları ve sindirim sisteminde ciddi hasarlar meydana geliyor. Yemek borusu yanığı oluşan her 100 çocuktan 4’ü ölüyor. Yanık sonrası yemek borusunda kanser gelişme riski bin kat artıyor. Peki, çocuklarımızı nasıl korur, ne gibi önelmeler alabiliriz?
KANSER RİSKİ BİN KAT ARTIYOR Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, yanlışlıkla sıvı temizlik maddesi içen kişilerin, yemek borusunda yanıklar oluştuğundan ve tedavi uzun sürdüğünden 20-40 yıl sonra yemek borusu kanseriyle karşılaşabildiklerini söylüyor ve uyarıyor: “Yemek borusu yanığı oluşan her 100 çocuktan 4'ü ölüyor. Bu maddeler yanlışlıkla içildiğinde yemek borusu yanıklarına neden olabiliyor. ABD'de yılda 5 bin ile 15 bin kişide böyle yanıklar görülmektedir. Hastaların yüzde 75'i 5 yaşından küçük çocuklar ve yarıdan çoğunu erkekler oluşturuyor. Bu tür yanıklara yol açan temizlik maddelerinin başında çamaşır suyu, yağ çözücü, kireç sökücü ve lavabo açıcılar geliyor. Yanık sonrası, yemek borusunda kanser gelişme riski yanık olmayanlara göre bin kat artıyor. Gün içinde en tehlikeli zaman çocuğun oyun için serbest bırakıldığı öğleden sonra ve akşam saatleri. Temizlik maddeleri içildiğinde, yemek borusu, dudaklar, ağız içi, yutak gırtlak ve midede hasar oluşabiliyor. Temizlik maddesi içen çocukta aniden salya akması, bulantı, kusma, yutma güçlüğü, göğüs ağrısı, hırıltılı solunum ortaya çıkıyor, bu çocukların yaklaşık üçte birinde yutmayı engelleyecek biçimde yemek borusunda darlık meydana geliyor.” |
SAKIN KUSTURMAYIN!
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Nüvit Sarımurat, böyle durumlarda çocuğun kusturulmaması gerektiğini söyleyerek şu uyarılarda bulunuyor. İlkyardım sırasında yapılan en büyük yanlış kusturmak. Kusturmak kimyasalın tekrar aynı bölgelerden geçerek tahribatın artırmasına neden oluyor. Yoğurt yedirmek de yanlış. Ağız yanıklarda çocuk tükürüğünü bile yutamaz. Hemen doktora götürmekte yarar var.
Bu sıvıları içen çocuklara ilk 24 saat içinde endoskopi yapılarak etkisinin görülmesinin şart. Böylece yanığın evresini görüp, yapılacak tedavi planlanabiliyor.
ANNELER TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAMALI
Yapılan bir araştırmanın sonuçları gösteriyor ki; anneler bu konuda yeterli özeni göstermiyorlar. İşte araştırmanın ilginç sonuçlarından bazıları:
• Annelerin yüzde 4,7’ si çocuklarının herhangi bir temizlik maddesi içtiğini söylüyor.
• Bu çocukların yüzde 60’ı 2 yaşındayken temizlik maddesi içmiş.
• Yüzde 20’si bu nedenle hastaneye götürülmüş.
• İlk müdahale olarak annelerin yalnızca yüzde 43’ü hemen doktora götürülmesi gerektiğini söylüyor.
• Yüzde 5,6’sı hastane ve doktorlardan bilgi almış.
• Annelerin yüzde 50,5’i kısmen açık temizlik maddesi kullanmayı tercih ediyor.
• Yüe 63,7’si ürünü kola şisesi ve pet şişelerde tutuyor.
• Açık temizlik maddesi alan annelerin yüzde 60,3’ü ürünü etiketlemiyor.
• Yüzde 44’ü kilitli kapağa önem vermiyor.
• Annelerin sadece yüzde 14’ü temizlik maddesini kilitli mekanlarda saklıyor.
• Yeterli geliri olan, yüksek öğrenimli ve meslek sahibi anneler her zaman kapalı temizlik maddelerini tercih ediyor.
ÇOCUK ACİLLER BU VAKALARLA DOLU! Açıkta satılan kimyasal temizlik sıvılarının yakıcı etkisi, ambalajlı ve markalı ürünlerden daha fazla. Boya ve tiner gibi tahriş edici ve dokuyu yakıcı sıvılar, kimyasal yapıları nedeniyle zehirleyici maddeler. Bu zehirler kısa sürede, ani etki gösterebildiği gibi içerdikleri kurşun gibi maddelerin emilimi sonucu yavaş ve kronik olarak beyin, sinir sistemi, karaciğer ve böbrek gibi organlarda hasar oluşturabiliyor. Sanayinin gelişmesi ile yaklaşık 15 bin farklı kimyasalla karşı karşıyayız. Ve bunların yarısından çoğunun etkileri hala kesin olarak bilinmiyor. Çocuğunuz için böyle büyük bir riske girmeden önce tekrar düşünerek gerekli tedbirleri almanız, hem onun hem de sizin mutluluğunuz için, unutmayın! |
|