Çocuklardaki inatlaşmanın asıl nedeni benliğinin farkına varmaya başlamasıdır. Bu tam da ilk ergenlik denilen 2-4 yaş dönemidir. Çocuklarda inatlaşma bu dönemde ve diğer bir kişilik arayışı dönemi olan ergenlikte sıklıkla görülür.
İnatlaşma olarak adlandırılan durum aslında çocuğun kendi seçimlerini ve kararlarını verme isteğidir. Durumu krize sokan esas mesele, anne-babanın nedenlerini açıklamadan seçim ve isteklerine karşı olmalarıdır.
HANGİ DÖNEMLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜR?
2-4 yaş arasında çocuk artık benlik algısına sahip olmaya başlamış, anneden ayrılma dönemine girmiştir. Bu dönemde kendi isteklerini ortaya koymaya başlar. Ayrıca 3 yaş yuvaya başlama yaşıdır, yani çocuğun sosyal hayata başlama zamanıdır. Aileden uzaklaşmaya ve kendi seçtiği arkadaşları ile birlikte zaman geçirmeye başlayacağı bu dönemde, kendi isteklerinin onaylanmasını istemesi son derece doğaldır. Ancak her istediğini yerine getirmek de ciddi problemler yaratabilir.
KURALLARIN ONUN İYİLİĞİ İÇİN OLDUĞUNU BİLMELİ
Anne babanın koyduğu kurallara inatla karşı gelmesinin altında, ona bu kuralların uygun bir dille anlatılamamış olması yatar. Kurallara uygun davranmalarını sağlamanın en sağlıklı yolu neden bu kuralların konduğunun açıklanması ve bazı kuralların onunla birlikte konmasıdır. Çocuklar kurallara ihtiyaç duyarlar, ama sizi denemekten ve ne kadar tutarlı olduğunuzu anlamaya çalışmaktan vazgeçmezler. Siz tutarlı olmazsanız inatlaşmaları sürecektir. Tüm kuralların çocuklar için değil, anne ve babalar için de olduğunu bilmek onu rahatlatacaktır. Çocuk bu kuralların onun iyiliği için konduğunu bilmelidir. Böylece kendini güvende hissedecek ve daha uyumlu olacaktır.
“HAYIR” LARINIZ PEK HAYIRLI OLMAYABİLİR
Çocuk, “hayır” demeyi anne-babasından öğrenir. Onun yapmak istediği ama sizin istemediğiniz hareketlerde karşısına “hayır”la çıkmanız ve bunu bir emir gibi dillendirmeniz çocukta kurallarınıza ve sizin seçimlerinize tepki oluşturur. Yasakladığınız şeyleri yapmaya kalktığında, nazikçe ona yasakladığınız şeyi yeniden hatırlatın ve yapabileceği alternatif bir şey önerin. Böylece, onun isteklerinize önem verdiğinizi düşünecek, kuralların gerekçelerini öğrenecek ve özgüvenine zarar gelmeyecektir.
ÖZGÜVENİNİ OKŞAYIN!
Anne babalar genellikle kuralları koyan ve üstün olduğunu belirten ifadeleri sıklıkla kullanırlar. Örneğin; “Benim dediğim gibi yapmalısın” ya da “Benim oğlum söz dinler” en sık kullanılan cümlerlerdendir. Ancak bu cümlelerdeki problem; artık bir birey olduğunu hisseden çocuğunuzun tepkisini çekecek kadar ebeveynleri üstün tutmasıdır. Bu gibi durumlarda onu uyarırken ya da överken onun benliğini ön plana alan cümleler kullanmanız çok önemli. Yani onu sürekli tenkit etmek ve eleştirmek yerine doğru hareketlerini onaylamak ve yapması gerekeni neden-sonuç ilşkisi ile izah etmek çok daha sağlıklıdır. Özgüvenin geliştiği bu dönemde yaptığı iyi şeyleri başkalarına çekinmeden anlatın. Bunları duymak onu sevindirecek ve özgüvenine ciddi katkılar sağlayacaktır.
SABIR VE HOŞGÖRÜ
Ona kimin güçlü olduğunu ispat etmeye çalışmanız, faydasız ve hatta zararlı bir yaklaşım olacaktır. İnatlaşmalarına en güzel cevap sizin hoşgörünüz ve sakin tavrınızdır. “Hayır” dediğinde onu küçümsemeyin, gülmeyin ve inatlaşmayın. Ceza vermek de bu dönemde yapılacak en büyük hatalardan biridir. Ceza vermek yerine doğru yaptığı şeyleri takdir edin.
Öfkelenmeniz, bağırmanız hatta şiddet göstermeniz durumu içinden çıkılmayacak kadar zorlaştırabilir ve çocukta ciddi sorunların başlamasına neden olur. Bu nedenle sabrınız ve hoşgörünüzle onunla birlikte çözüm üretmeniz inatlaşmalarının tek çaresidir.
Pedagog Güzide Soyak: 1 YAŞ DÖNEMİ: 2 YAŞ DÖNEMİ: Çocuğun inatlaştığı konu sıkıntısını açıklamaya yetmeyebilir. Yemek için inatlaşan bir çocuk, yenidoğan kardeşi ile ilgili hiçbir duygusunu yansıtmıyor olabilir. İnatlaşılan davranışa değil, bütün yaşamı içindeki faktörlere bakarak çözümler aramak gerekir. İnatlaşılan konuda başarılı olan taraf değil, ortak bir karar verilmeye çalışılmalıdır. 4 YAŞ DÖNEMİ: |
|