Doğum izniniz bitmek üzere ya da yeniden çalışmaya karar verdiniz... Peki, çocuğunuzu kime bırakacaksınız? Yakın akraba çözümü de size göre değilse iş başa düşüyor. Bakıcınızı siz bulacaksınız. Bu mesele sizi endişelendirmesin. Annelerin çoğu bir yabancıya en değerli varlıklarını emanet etmekte doğal olarak zorlanırlar. Ancak akıldan çıkarılmaması gereken önemli bir nokta var: Profesyonel yardım alabileceğiniz çok güvenilir kurumların sayısı gün geçtikçe artıyor ve günümüzde bakıcılık uzmanlık gerektiren bir meslek haline geldi.
BAKICININ YAŞI ÖNEMLİ
Bebeğinizin hareketliliğine bağlı olarak enerjisi onunla doğru orantılı bir bakıcı seçmeniz daha sağlıklı olabilir. Deneyim kolay kazanılmıyor elbette... Ancak hareketli bir çocuğu mutlu edecek, gerektiğinde onun oyun arkadaşı olabilecek bir bakıcı da bir o kadar önemlidir. Yenidoğan döneminde yaşlı bir bakıcı da güvenli olabilir. Fakat unutmayın, seçeceğiniz bakıcıyı değiştirmeyecekmiş gibi düşünmelisiniz. Çocuk fazla bakıcı değişiminden olumsuz etkilenir. 30-45 yaş aralığı bakıcı için idealdir.
İYİ BİR BAKICI BUNLARI BİLMELİ: - Çocuğun fiziksel ve psikolojik gelişimini, - İlkyardım ve acil müdehale, - Çocuk sağlığı ve hastalıkları, - Beslenme, - Araç gereç kullanımı, - Bebeğin hijyeni ve bakımını bilmelidir. |
İLK GÖRÜŞME İÇİN TÜYOLAR
İlk görüşemede bazı konulara açıklık getirmek, bazı sorularla bakıcı adayınızı daha iyi tanımak elinizde. Yeter ki, ayrıntıları gözardı etmeyin.
- Kendi çocukları var mı?
Öncelikle kendi çocukları olup olmadığını sorun. Mümkünse çocuklarını onunla birlikte görebileceğiniz bir ev ziyareti de sağlıklı olacaktır. Böylece kendi çocuklarına karşı nasıl bir “anne” olduğundan yola çıkarak sizin çocuğunuza nasıl bir “bakıcı” olabileceği konusunda bir fikir sahibi olabilirsiniz. Bakıcınızın aynı zamanda bir anne olması elbette deneyim ve şefkat konusunda size güven verecektir. Ancak unutmayın, her anne çocuklarına karşı beklenen özeni göstermeyebilir!
- Ne zamana kadar sizinle çalışmayı planlıyor?
Çocuğunuz 3 yaşına gelene kadar sizinle çalışıp çalışmayacağını öğrenin. Tabii 3 yaşından sonra kreş düşünüyorsanız... Çocukların bağlanma duygusu bu dönemde fazla gelişmiştir. Sık sık bakıcının değişmesi çocukta sevilmediği ya da istenmediği yönünde duygular uyandıracaktır ve bu duygular da onu olumsuz etkileyecektir. Ayrıca, her defasında yeni birine alışmaya çalışmak çocuk için de, anne-baba için de yorucudur.
- Herhangi bir sağlık problemi var mı?
Çocuğunuza sizin kadar yakın olacak bakıcısının sağlık durumu da önemli noktalardan biridir. Sağlık sorunu olup olmadığını, bulaşıcı bir hastalığı olup olmadığını mutlaka gözden geçirin. Hatta doktorunuza danışarak bakıcınızdan bazı testler, örneğin akciğer grafisi vb. isteyebilirsiniz.
- Bazı belgeleri mutlaka isteyin!
Nüfus cüzdanı örneği, ikametgah, varsa eğitimini aldığı kurumun sertifikası, sağlık raporu, temiz kağıdı ve referansları gibi... Unutmayın, kafanızda hiçbir soru işareti kalmamalı.
- Çelişkileri yakalamak için...
Gerekiyorsa aynı soruyu farklı zamanlarda tekrar sorarak herhangi bir çelişkili cevabı olup olmadığını kontrol edin. Yalan söylediğini düşündüğünüz konularda bu yöntem sizin de içinizi rahatlatacaktır.
- Kuralları net olarak koyun!
Çalışma şartları, özen göstermesini istediğiniz konular ve çocukla ilgili bilmesi gerektiğini düşündüğünüz her şeyi ayrıntıları ile mümkünse eşinizle birlikte konuşun. Net sınırlar koyarken fazla kuralcı ve bağlayıcı olmamaya özen gösterin. Karşınızda işini bilen biri olduğunu ve yaptığı işin ne kadar önemli olduğunu aklınızdan çıkarmayın ve bunu yakın çevrenize gösterin. Sizin bakıcıya göstereceğiniz saygı, bebeğinizle kuracağı ilişki açısından da önemlidir.
BAKICISINI SEVDİ Mİ? Nihayet, bakıcısını seçtiniz. Bebeğinizden yavaş yavaş ayrılarak onu bakıcıya alıştırmaya ve onu terketmediğinizi ona anlatmaya çalışın. Çoğu zaman çocuk bakıcıyı anneden ayrılma nedeni olarak gördüğü için dadısına karşı hırçın ve huzursuz davranabilir. Ancak aklınızda sürekli bakıcısını sevip sevmediği sorusu ile boğuşuyorsanız, bu konuda içinizi rahatlatacak cevapların hepsi yavrunuzun vücut dilinde saklıdır. Çocuğunuzu gözlemleyin! Bakıcısı onunla ilgilenirken gülümsüyor ve mutlu oluyorsa her şey yolunda demektir. Ancak aşırı tepkiler verdiğini ve mutsuz olduğunu düşünüyorsanız, yanılmadığınızı da söyleyebiliriz. Çünkü siz “annesiniz” ve bebeğinzin dilinden en iyi siz anlarsınız. |
“EVDE BAKICI YETİŞTİRME PROJESİ” Projenin Hedefi: Proje, gelir düzeyi yüksek aileler için çocuk bakımı konusunda eğitimli ve güvenilir bir insan kaynağı sağlıyor. Belediye ve belediyeye bağlı şirketler kanalıyla proje aracılığıyla eğitilen çocuk bakıcılarına ait bilgileri içeren bir veri tabanı oluşturulacak ve bir merkezle Beşiktaş İlçesi’nde yaşayan çalışan kadınlara evde çocuk bakım ve eğitim elemanı bulma konusunda yardımcı olunacak. |
|