Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

Çalışan annenin içini kemiren soru:
DOĞRU BAKICIYI NASIL SEÇMELİYİM?

DOĞRU BAKICIYI NASIL SEÇMELİYİM?

Annelerin kafasına en çok takılan sorulardan biri de,” Doğru bakıcı nasıl seçilir” konusudur. Biz de çalışan, bebeğini güvenilir ve işinin ehli bir bakıcıya bırakmak isteyen annelerin işini kolaylaştırmak üzere, kafalara takılan soruların cevaplarını aradık: Doğru bakıcının özellikleri nelerdir? Güvenilir biri olup olmadığını nasıl anlarım? Çocuğum bakıcısını sevmezse?.. Bakıcı seçimi ve sonrası ile ilgili püf noktalar bu yazıda...


Doğum izniniz bitmek üzere ya da yeniden çalışmaya karar verdiniz... Peki, çocuğunuzu kime bırakacaksınız? Yakın akraba çözümü de size göre değilse iş başa düşüyor. Bakıcınızı siz bulacaksınız. Bu mesele sizi endişelendirmesin. Annelerin çoğu bir yabancıya en değerli varlıklarını emanet etmekte doğal olarak zorlanırlar. Ancak akıldan çıkarılmaması gereken önemli bir nokta var: Profesyonel yardım alabileceğiniz çok güvenilir kurumların sayısı gün geçtikçe artıyor ve günümüzde bakıcılık uzmanlık gerektiren bir meslek haline geldi.

BAKICININ YAŞI ÖNEMLİ
Bebeğinizin hareketliliğine bağlı olarak enerjisi onunla doğru orantılı bir bakıcı seçmeniz daha sağlıklı olabilir. Deneyim kolay kazanılmıyor elbette... Ancak hareketli bir çocuğu mutlu edecek, gerektiğinde onun oyun arkadaşı olabilecek bir bakıcı da bir o kadar önemlidir. Yenidoğan döneminde yaşlı bir bakıcı da güvenli olabilir. Fakat unutmayın, seçeceğiniz bakıcıyı değiştirmeyecekmiş gibi düşünmelisiniz. Çocuk fazla bakıcı değişiminden olumsuz etkilenir. 30-45 yaş aralığı bakıcı için idealdir.

İYİ BİR BAKICI BUNLARI BİLMELİ:
- Çocuğun fiziksel ve psikolojik gelişimini,
- İlkyardım ve acil müdehale,
- Çocuk sağlığı ve hastalıkları,
- Beslenme,
- Araç gereç kullanımı,
- Bebeğin hijyeni ve bakımını bilmelidir.


KİŞİSEL ÖZELLİKLERE DİKKAT!
Bir bakıcının bazen ne bildiğinden çok çocuğa nasıl yaklaştığı önemlidir. Sürekli ağlayan, bağırıp çağıran, agresif bir bakıcı ne kadar tecrübeli olursa olsun yavrunuzun güvenliği ve psikolojisi açısından tehlikelidir. Bu konuda bakıcınızda aramanızı önerdiğimiz kişilik özelliklerine bir göz atmanız faydalı olacaktır. İşte, bir dadıda aramanız gereken kişisel özellikler:
- Çocukları sevmeli,
- Hoşgörülü ve sabırlı olmalı,
- Dürüst olmalı,
- Dikkatli ve özenli olmalı,
- Enerjik olmalı,
- İşini sevmeli,
- Sorumluluk sahibi olmalı,
- İletişimi kuvvetli ve ikna kabiliyeti olmalı,
- Karar verme yeteneğine sahip olmalı,
- Öğrenme ve öğretme yeteneği bulunmalı,
- El becerileri ve yaratıcılığı gelişmiş olmalı,
- Planlı ve organize olmalı,
- Güler yüzlü ve insancıl olmalı,
- İş yeri çalışma kurallarına uymalı,
- Zamanı iyi kullanmalı,
- Hijyene önem vermeli.

İLK GÖRÜŞME İÇİN TÜYOLAR
İlk görüşemede bazı konulara açıklık getirmek, bazı sorularla bakıcı adayınızı daha iyi tanımak elinizde. Yeter ki, ayrıntıları gözardı etmeyin.

- Kendi çocukları var mı?
Öncelikle kendi çocukları olup olmadığını sorun. Mümkünse çocuklarını onunla birlikte görebileceğiniz bir ev ziyareti de sağlıklı olacaktır. Böylece kendi çocuklarına karşı nasıl bir “anne” olduğundan yola çıkarak sizin çocuğunuza nasıl bir “bakıcı” olabileceği konusunda bir fikir sahibi olabilirsiniz. Bakıcınızın aynı zamanda bir anne olması elbette deneyim ve şefkat konusunda size güven verecektir. Ancak unutmayın, her anne çocuklarına karşı beklenen özeni göstermeyebilir!

- Ne zamana kadar sizinle çalışmayı planlıyor?
Çocuğunuz 3 yaşına gelene kadar sizinle çalışıp çalışmayacağını öğrenin. Tabii 3 yaşından sonra kreş düşünüyorsanız... Çocukların bağlanma duygusu bu dönemde fazla gelişmiştir. Sık sık bakıcının değişmesi çocukta sevilmediği ya da istenmediği yönünde duygular uyandıracaktır ve bu duygular da onu olumsuz etkileyecektir. Ayrıca, her defasında yeni birine alışmaya çalışmak çocuk için de, anne-baba için de yorucudur.

- Herhangi bir sağlık problemi var mı?
Çocuğunuza sizin kadar yakın olacak bakıcısının sağlık durumu da önemli noktalardan biridir. Sağlık sorunu olup olmadığını, bulaşıcı bir hastalığı olup olmadığını mutlaka gözden geçirin. Hatta doktorunuza danışarak bakıcınızdan bazı testler, örneğin akciğer grafisi vb. isteyebilirsiniz.

- Bazı belgeleri mutlaka isteyin!
Nüfus cüzdanı örneği, ikametgah, varsa eğitimini aldığı kurumun sertifikası, sağlık raporu, temiz kağıdı ve referansları gibi... Unutmayın, kafanızda hiçbir soru işareti kalmamalı.

- Çelişkileri yakalamak için...
Gerekiyorsa aynı soruyu farklı zamanlarda tekrar sorarak herhangi bir çelişkili cevabı olup olmadığını kontrol edin. Yalan söylediğini düşündüğünüz konularda bu yöntem sizin de içinizi rahatlatacaktır.

- Kuralları net olarak koyun!
Çalışma şartları, özen göstermesini istediğiniz konular ve çocukla ilgili bilmesi gerektiğini düşündüğünüz her şeyi ayrıntıları ile mümkünse eşinizle birlikte konuşun. Net sınırlar koyarken fazla kuralcı ve bağlayıcı olmamaya özen gösterin. Karşınızda işini bilen biri olduğunu ve yaptığı işin ne kadar önemli olduğunu aklınızdan çıkarmayın ve bunu yakın çevrenize gösterin. Sizin bakıcıya göstereceğiniz saygı, bebeğinizle kuracağı ilişki açısından da önemlidir.

BAKICISINI SEVDİ Mİ?
Nihayet, bakıcısını seçtiniz. Bebeğinizden yavaş yavaş ayrılarak onu bakıcıya alıştırmaya ve onu terketmediğinizi ona anlatmaya çalışın. Çoğu zaman çocuk bakıcıyı anneden ayrılma nedeni olarak gördüğü için dadısına karşı hırçın ve huzursuz davranabilir. Ancak aklınızda sürekli bakıcısını sevip sevmediği sorusu ile boğuşuyorsanız, bu konuda içinizi rahatlatacak cevapların hepsi yavrunuzun vücut dilinde saklıdır. Çocuğunuzu gözlemleyin! Bakıcısı onunla ilgilenirken gülümsüyor ve mutlu oluyorsa her şey yolunda demektir. Ancak aşırı tepkiler verdiğini ve mutsuz olduğunu düşünüyorsanız, yanılmadığınızı da söyleyebiliriz. Çünkü siz “annesiniz” ve bebeğinzin dilinden en iyi siz anlarsınız.


İÇİM RAHAT DEĞİL!
Bebeğinizi emanet ederek işe gittiniz. Ama aklınız hep onda... Arada bir evi telefon ederek kontrol edebilir ya da birkaç gün bir arkadaşınız, tanıdığınız veya komşunuz aracılığı ile işlerin yolunda gidip gitmediğini öğrenebilirsiniz. Ancak bunu, bakıcınıza “güvensizlik” ifadesi olarak aktarmamaya özen gösterin. İçiniz yine de rahat etmiyorsa, bu durumda imdadınıza çağımızın modern teknolojisi yetişebilir. Evde güvenlik sistemleri kuran birçok şirket, sizin özellikle belirlediğiniz bir odayı ya da evin tamamını kamera sistemi ile kontrol altına alıyor ve siz bebeğinizi nerede olursanız olun, cep telefonu ya da bilgisayarınızdan izleyebiliyorsunuz.

 

“EVDE BAKICI YETİŞTİRME PROJESİ” 
Beşiktaş Belediyesi her yıl düzenli olarak Evde Bakıcı Yetiştirme Projesi kapsamında bakıcılar yetiştiriyor. 0-6 Yaş Evde Çocuk Bakım ve Eğitim Elemanı Yetiştirme Programı’nın amacı, öncelikle Beşiktaş İlçesi'nde yaşayan işsiz lise mezunu genç kız ve ev kadınlarını eğiterek meslek edindirmek ve evde çocuk bakımı ve eğitimi alanındaki mevcut nitelikli personel açığına cevap vermek. Proje, Beşiktaş Belediyesi’nin liderliği ve Eğitim Bilimcileri Derneği'nin ortaklığıyla uygulanıyor.

Projenin Hedefi:
• Dışarıda çalışan kadınların evde bırakmak zorunda kaldıkları çocuklarının bakım ve eğitimi konusunda kaliteli hizmet almasını sağlamak.
• Evde çocuk bakım ve eğitim elemanı olarak çalışmak isteyenleri, erken gelişim yıllarına ilişkin “çocuk gelişimi” ve bakımı konusunda bilgilendirmek.
• Çocuk sağlığı, gelişimi, psikolojisi gibi 0-6 yaş grubu çocukların sağlıklı büyümesini ilgilendiren alanlarda eğitimli kişiler yetiştirerek yeni nesillerin yaşam kalitesini artırmak.

Proje, gelir düzeyi yüksek aileler için çocuk bakımı konusunda eğitimli ve güvenilir bir insan kaynağı sağlıyor. Belediye ve belediyeye bağlı şirketler kanalıyla proje aracılığıyla eğitilen çocuk bakıcılarına ait bilgileri içeren bir veri tabanı oluşturulacak ve bir merkezle Beşiktaş İlçesi’nde yaşayan çalışan kadınlara evde çocuk bakım ve eğitim elemanı bulma konusunda yardımcı olunacak.

Tamamen ücretsiz 3 aylık sertifika programına en az lise mezunu ve 18-25 yaş arası kadınlar katılabiliyor.

Katılmak isteyenler ve bakıcı arayanlar için iletişim numarası: 444 44 55
Program hakkında ayrıntılı bilgi için: http://www.besiktas.bel.tr/t/15/sub.jsp?p=9085


 

BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.