Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ANNELERİN “TOMBUL BEBEK” MERAKI...

ANNELERİN “TOMBUL BEBEK” MERAKI...

Bebek sahibi olduktan sonra tüm anneler onları doyurmanın derdine düşüyor. Annelerin bebeğin yeterince süt emmediğini, sonra da yemediğini düşünmeleri, anne ve bebek arasında süt ve mama savaşlarına neden oluyor. Bu savaştan anneler yenik çıkıyor. Çünkü ısrar karşısında bebek ya ağzını kilitliyor, ya tükürüyor ya da kusuyor.


Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevil Elçin Kızılok, annelerin bebek beslenmesinde en sık yaptıkları üç hatayı şöyle sıraladı:
- Bebeğim ne olursa olsun tombul olmalı.
- Son lokmaya kadar yemeli.
- Sık sık yemeli.

ÇALIŞAN ANNENİN VİCDAN AZABI ISRARA YOL AÇIYOR
Çalışan anneler bebeklerine yeterince zaman ayıramadıklarının üzüntüsünü akşam eve gidinceye kadar içlerinde taşıyor. Gün boyu aile büyükleri ya da bakıcısı tarafından bakımıyla ilgilenilen bebek, çalışan anne eve gelince kendini bir yemek savaşının ortasında bulabiliyor.

Annelerin sürekli bebeklerinin yeterince yemediğini, aç kaldığını, iştahsız olduğunu düşündüklerini belirten Dr. Sevil Elçin Kızılok şunları söylüyor:
Tüm anneler tombul, gürbüz bebeklere sahip olmak ister. Birbirleriyle de daha çok bebeklerinin yemediği, az yediği, iştahsız olduğu üzerine konuşurlar. Çalışan anneler özellikle eve geldiklerinde bebeklerinin üzerine çok gidiyor, sürekli yemesiyle uğraşıyor. Genelde de bebeklerini ya da çocuklarını hekime, “Çocuğum kusmaya başladı'” diyerek getiriyorlar.

Son lokmayı yutana kadar yemeye zorlanan bebek ya da çocuk kusarak tepki gösteriyor, yemeyi reddediyor. Bebekler kendi ihtiyaçlarına göre, genetik yapılarına göre yeme düzenlerini ayarlarlar. Anne sütü alan bebeği 3-4 saatte bir olmak üzere 4 öğün beslemek yeterlidir. Oysa, anneler bebeklerini 2 saatte bir beslemeye devam ederler. Bebek de yemek istemez ve sorun yaşanır.

ANNE SÜTÜ ALAN BEBEK, OBEZ OLMUYOR
Anne sütünü bebeğe düzenli olarak vermek, obezite riskini azaltıyor. Bebek ilk başlarda kilo alıyor gibi görünse de daha sonra bu kiloyu verir. Aşırı bir kilosu olmaz. Bebeklerin beslenmesinde yağ kısıtlamasını 2 yaşına kadar yapmamak gerek. 2 yaşından sonra obezite riski bulunan çocuklarda yağı kısıtlamak gerekiyor. 2 yaşından sonra çocuklar sofradan yemeli. Yanlış pişirme teknikleri, yiyeceklerin besin değerlerini kaybedecek kadar uzun süreli pişirilmesi sağlıklı beslenmenin önündeki engellerdir. Bebeğe şeker ve yağı yüksek şeyler verilmemesi gerekiyor. Çocuk onları yiyor, kan şekeri hızlı düşüyor, daha çok acıkıyor. Gereksiz atıştırmalarla kısır döngüye giriyor.

ÇOCUKLARI HAZIR KÖFTE BAĞIMLISI YAPMAYIN!
Sadece bebeklerin beslenmesinde değil, çocukların beslenmesinde de çeşitli hatalar yapılabiliyor. Çalışan annelerin sayısının artması da bu hatalara neden oluyor. Eve yorgun gelen anneler, zaman kısıtlılığı nedeniyle sulu yemek yapmaya fırsat bulamıyor. Bu nedenle hazır gıdalara yöneliyor. Hazır köfteler çabucak pişirildiğinden, çocuklar da sık tükettikleri hazır köfte, patateslere alışıyor. Bu durum, dışarıda yenilen yemek sayısını da artırıyor. Çocuk dışarıda da evde alıştığı hazır köfte, patates, kolalı içecekleri, fast-food restoranlarında buluyor. Bu da obeziteye neden oluyor. Bu  nedenle çocuklara dışarıda yemek yedirmeye sınırlama getirilmesi gerekiyor. Haftada 1 fast food türü hazır yiyecekler tüketilmesi daha doğru. Aynı şekilde hazır meyve suları, çikolata, gofret, şekerleme gibi içecek, yiyeceklerin de kısıtlanması önem taşıyor. Çünkü her gün fazladan bir meyve suyu içtiğimiz takdirde 1 yıl içinde tam 5 kilo almamız mümkün. Bu nedenle annelerin bebek ve çocuk beslenmesinde sağlıklı yiyeceklerin tüketilmesine daha fazla özen göstermeleri gerekiyor.

 

BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.