Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUKLAR GÖZLEMLEYEREK ÖĞRENİYOR

ÇOCUKLAR GÖZLEMLEYEREK ÖĞRENİYOR

Çocuklar 5 yaşına kadar birçok yenilikle tanışıyor; gördükleri ve algıladıkları nesne ve durumlara göre zihinsel olarak gelişim gösteriyorlar. Pedagog Güzide Soyak, çocukların öğrenme dönemlerinde bir çok faktörün etken olabileceğini anlattı.


Çocuklar yaşamlarının ilk 5 yılında gözlemleyerek öğrenirken, birbirine bağlı birçok zihinsel gelişim evresinden de geçerler. Çocuklar gelişimlerinin içinde gerçek birer gözlemcidirler. Sahip oldukları düşünme süreçleri yaratıcılıkla birleştiğinde yavaş yavaş gelişimleri güçlenir.

• Oyun ve oyuncaklar sadece eğlendirmez, onların becerilerini keşfetme ve geliştirmelerine yardımcı olur. Renkli ve farklı fonksiyonlara sahip oyuncaklar ilgilerini çeker.
• Sosyal ilişkiler de, çocukların zihinsel süreçlerinin gelişmesinde önemli bir adımdır. Çocuğun “bay-bay” yapması, karşılıklı gülümsemesi, farklı kişilere farklı ilgiler gösteriyor olması bilişsel ve sosyal süreçlerin birlikte şekillendiğinin göstergesidir.
• 1. yaşla birlikte, hareket etme becerisi daha çok artan bebekler dokunarak tanımaktan haz duyarlar. Yetişkinler bu gözlem ve deneyimlere müdahale ederek çocukların iç çabasını engellemiş olurlar. Çocuğu ilgi duyduğu ortamdan uzaklaştırmak, oyalamak, sadece bilişsel gelişimine değil ruhsal gelişimine de zarar verir.
• 2. yaştan itibaren canlı renkli nesnelere karşı duydukları yoğun heyecan giderek azalmaya başlar. Yetişkinlerin ilgisini çekmeyen küçük ve farklı nesnelere yönelirler. Çocuğun zekası bu dönemde aşama aşama gelişir.
• Hareket sisteminin gelişmiş olması, dil gelişiminin hızlanması, özbakım becerilerinin (yemek yemek, tuvalet eğitimi vb. gibi) kazanılması, öğrenme becerilerine ilgiyi arttırır.

 

ÖZELLİKLE 0-5 YAŞ ARASINDAKİ DÖNEMDE:
• Çocukların denemelerine, olumlu ve olumsuz duyguları yaşamalarına izin verilmelidir.
• Çocuklar elleri yardımı ile zihninin açığa vurmasını sağlar ve çevresiyle ilişkiye girer. Çocukların zihinsel gelişimlerine destek vermek isteniyorsa, el becerileri ve dil gelişiminin desteklenmesi gerekir. El ve dil becerileri insan türünün diğer türlerden farklı en önemli becerisidir.
• Parmak boyalar, oyun hamurları, pastel boya ve büyük kağıtlar kendi yarattıklarını görmesi için gerekli oyun malzemeleridir.
• Okunan kitapların resimleri incelenerek anlatmaya çalışılabilir.


BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.