Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

Bitmeyen kafa karışıklığı...
BEBEK HANGİ POZİSYONDA UYUMALI?

BEBEK HANGİ POZİSYONDA UYUMALI?

Bebeği hangi pozisyonda yatırmak gerektiği her zaman olduğu gibi bugün de birçok anne babanın kafasını karıştırıyor. Öte yandan yapılan araştırmalar, ani bebek ölümlerinin en önemli nedeninin bebeği yanlış pozisyonda yatırmak ve bebeğin ebeveynle birlikte aynı yatakta uyuması olduğunu söyleyip duruyor... İşte, yavrunuzun uyurken de güvende olması için dikkat etmeniz gereken noktalar...


Sağlıklı bir bebeğin açıklanamayan bir nedenden ötürü 1 yaşından önce, aniden ölmesi anlamına gelen “Ani Bebek Ölümü Sendromu”, 1984 ve 2004 yılları arasında Amerika’da 700 bebekten 1’inde görülürken, zamanla 1800 bebekten 1’inde görülerek iyileşme göstermiş. Bunun sebebi ise, ebeveynlerin doktor tavsiyesi üzerine bebeklerini sırt üstü yatırmaları.

 

SIRT ÜSTÜ YATIRSANIZ...

5 yıl öncesine kadar Amerika Pediatri Akademisi bebekleri sırt üstü ya da yan yatırmayı öneriyordu. Ancak bebeği yan yatırdığınız zaman, bebeğin yüz üstü dönme ihtimali var. Sırt üstü yatırdığınız zaman ise bu ihtimal söz konusu olmuyor.

 

Bazı ebeveynler, bebeklerinin yassı kafalı olmasından korkarak bebeklerini sırt üstü yatırmak istemiyorlar. Oysa bu durum büyük ölçüde önlenebilir. Bebeğiniz uyanık olduğu zamanlarda, yüzüstü yatırabilir ve kafasını farklı yönlere çevirebilirsiniz.

 

UYURKEN KUSARSA BOĞULUR MU?

Fakat, anne babaların en büyük endişelerinden biri de bebeklerini sırt üstü yatırdıklarında, bebeğin kusup boğulması. Aslında bebekler, herhangi bir sıvıyı kendiliğinden yutabilirler ya da öksürerek çıkarabilirler. Yine de bazı uzmanlar anne babaların bu endişesinden yana çıkarak, ilk 3 ay bebekleri yatırmanın en güvenli yolunun  yastık desteği ile yan yatırmak olduğu konusunda ısrar ediyorlar. Bunun nedeni de, sırt üstü yatırmanın kusan bebeklerde boğulmalara neden olabileceği ihtimali... Ancak bu öneri sadece ilk 3 ay için geçerli. Çünkü ilk 3 ayda bebek henüz kustuğu sıvıyı ağızdan atacak fiziksel gelişimde değil. Yastık desteği ile yan yatırmak hem bebeğin yüz üstü dönmesine engel oluyor hem de anne karnındaki pozisyonuna benzer bir pozisyon olduğu için –yani bir şeylere temas ettiği için- daha rahat uyuyor. Amerikan Pediatri Birliği bebeklerin yüz üstü uyutulmamasını belirtiyor. Ancak bu bebekler hiç yüz üstü durmayacak anlamına gelmiyor. Uykuda olmadığında ve yalnız değilken bebeği arada yüz üstü yatırmak özellikle gazını çıkartması için çok faydalı.

 

ONUN İÇİN EN GÜVENLİ YER KENDİ YATAĞI

Öte yandan, ani bebek ölümü sendromu oranı son birkaç yıl içinde sabit kalırken, asıl korkulan; kazara ve yatakta boğulan bebek sayısının 1996 ve 2004 yılları arasında 3 katına çıkmış olması. Uzmanlar, bunu artık daha fazla ebeveynin bebekleriyle beraber uyuyor olmasıyla açıklıyor. Son yıllarda hazırlanan rapora göre, uyuma pozisyonunun da bildirildiği bebek ölümlerinin yarısından fazlasında beraber uyuma durumunun olduğu belirtiliyor. Aynı yatakta uyuma, ebeveynin çocuğu kazara boğma olasılığını arttırıyor. Ayrıca, ebeveynin yatağında daha çok yastık, çarşaf ve battaniye olması da tehlikeyi arttıran bir diğer neden. Bu nedenlerden dolayı anne babalar bebeklerini kendi yataklarında uyutmamalılar...

 

EMZİRİRKEN UYUMAYIN

Fakat, Amerika’da pediatri alanında yapılan bir çalışma, ailelerin üçte 1’inin ilk 3 ayda yataklarını bebekleriyle paylaştığını ve ebeveynlerin yüzde yirmi 27’sinin buna 1 yıl boyunca devam ettiğini gösteriyor. Son yıllarda anne ve bebeğin aynı yatağı paylaşması giderek artıyor; bunun sebebi annelerin daha çok bebeklerini emziriyor olması. Dolayısıyla, emzirerek uyumaya devam ediliyor. En iyisi, bebeğinizi sadece uyuyakalmayıp onu yatağına tekrar koyabileceğinizden emin olduğunuz zamanlarda kendi yatağınızda emzirmelisiniz.

 

YATAĞINI BOŞALTIN

Bebeğiniz 1 yaşına basana kadar yatağını mutlaka boş tutun. Yorganları, yastıkları ve oyuncaklarını yatağa koymayın. Çocuğunuzu beşiğin parmaklıklarından korumak istiyorsanız, nefes alabileceği delikleri olan tel örgüler kullanabilirsiniz. Ya da parmaklıkların arasındaki mesafe çok dar olmalı ki, bebek riske girmesin.

 

BEBEĞİNİZİ YAKININIZDA TUTUN

Çoğu anne doğumdan sonra bebeklerinin beşiklerini kendi odalarına hatta yataklarına bitişik olarak yerleştiriyor. Yapılan bir araştırmaya göre de annelerin yakınında uyuyan bebeklerin en azından ilk 6 ay boyunca ani ölüm riskini daha az taşıdıkları...


ODASI SERİN, OKSİJENİ BOL OLSUN

Bebeklerin kat kat giydirildiği kış mevsiminde bu ölümler artış gösteriyor. Bu durum bilim insanlarını, fazla sıcaklığın bebeklerin uyanma mekanizmalarını etkilediği düşüncesine itiyor. Bu nedenle, bebeğinizin kaldığı odayı 20 derece sıcaklıkta tutun. Üşüyeceği konusunda endişeleniyorsanız baş ve kolları açıkta bırakan fermuarlı battaniyelerden kullanın. Aynı zamanda odada bir vantilatör kullanmak da  iyi bir fikir olabilir. Araştırmalar, vantilatör olan bir odada uyuyan bebeklerde, ani ölüm riskinin yüzde 70 azaldığını gösteriyor. Çünkü vantilatör sayesinde oluşan hava akımı, hem odadaki karbondioksitin bebeğin yüzü etrafında toplanmasını engelliyor, hem de odanın daha serin kalmasını sağlıyor.


 

BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.