Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ADIM ADIM BEBEK BANYOSU

ADIM ADIM BEBEK BANYOSU

Yenidoğan minik yavrunuzu kucaklarken bile çekiniyorsunuz. Şimdi onu nasıl banyo yaptıracağınızı kara kara düşünüyorsunuz. Ona zarar vermekten endişe etmeniz doğal, ama unutmayın su yavrunuz için yabancı olduğu bir şey değil. İlk banyo deneyiminin iyi olması için, önce korkularınızdan arının ve sizin için derlediğimiz bilgilere kulak verin.


Yenidoğan bebeğiyle ilk defa baş başa kalan olan anne babalar, birçok konuda olduğu gibi bebeğin hijyeni ve bakımında da tecrübeler yaşar. Anne babaları, uygulama konusunda endişelendiren bakım aşamalarından biri de “banyo yaptırmak”tır. Bebeğin suya düşmesinden, sabun yutmasından, kulağına su kaçmasından endişe edilir. Siz de bu tür düşünceler içindeyseniz,  bunları bir kenara bırakın ve onu uzaktan seyretmek yerine; ona dokunun ve sevginizi paylaşmaktan çekinmeyin.

BEBEK KORDONU DÜŞMEDEN BANYO YAPTIRABİLİR MİYİM?
Bebeğin göbek bağının ilk 1-2 hafta içinde her gün alkolle temizlenmesi ve bezinin içine sokulmaması gerekiyor. Ayrıca kordon ve çevresinin kuru kalması da şart! Aksi halde nemli kalan kordon enfeksiyona neden olabilir ve bebeğin sağlığını etkileyebilir. Bu nedenle öncelikle hastaneden sonra eve gelindiğinde bu banyonun daha çok göbek çevresi dışındaki yerlerin bebek süngeri ile silinmesi ya da vücudunun kalan yerlerinin göbek bağı bölgesini koruyarak (ki bu anne babayı zorlayabilir) duş aldırılmasıdır. Göbek bağı kuruyup düştükten sonra bebeğinizi küvette banyo yaptırmanız uzmanların en öncelikli tavsiyesi.

ÖNCE HER ŞEY HAZIR OLSUN
Bebeğini ilk banyolarında tüm anne babalar tecrübesizlikler yaşar. Bu çok doğaldır. Öncelikle malzemelerinizin eksiksiz ve yanı başınızda olması işinizi çok kolaylaştırır. Ayrıca malzemelerden önce bebeğiniz için en uygun sıcaklığın 22-24 derece olduğunu hatırlatmakta yarar var. Önce ortam sıcaklığını ayarlayın. Eksik bir malzeme olduğunda birinin getirmesini beklemek, ya da aramak da sizi daha da telaşlandırabilir. Ve bu gerginliği bebeğiniz de hisseder. İşte, banyodan önce hazırlamanız gerekenler:
• Banyo havlusu
• Şampuan, sabun (yenidoğan bebekler için özel ürünler tercih edin)
• Banyo lifi
• Küvet
• Küvet için file
• Vücut losyonu
• Bebe yağı
• Bebek bezi
• Bebeğiniz için 2 adet giysi
• Sıcak su ve temiz bir su kabı.

BANYO İÇİN EN UYGUN ZAMAN HANGİSİ?
Banyo için en uygun zaman, bebeğin rahat ve uzun uyumasını sağlayacak zaman dilimi öncesidir. Anne babalar bunun için akşam saatlerini seçebilir. Ama bebeği günün her saatinde yıkamak mümkündür. Eğer yıkama suyunun bakteriler açısından hijyenik olmadığı düşünülüyorsa, kaynatılıp ılıtılan su ile onu enfeksiyonlardan korumak mümkün.

VE BICI BICI YAPIYORUZ...
Küveti hazırlayın: Bebeğinizin saç bölgesinde konak varsa, banyo öncesi badem yağı veya karbonatlı su sürerek onların yumuşamasını sağlayıp banyoya daha sonra başlayın. Banyo suyunun ısısı bebeğin yanmayacağı aynı zamanda üşümeyeceği 37-39 derecede olmalıdır. Pratikte dirseğin yanmadan dayandığı su ısısı banyo için uygundur. İlk aylarda banyo küveti bebeği yıkamak için ilk tercihtir. Hem daha kolay kontrol sağlanır, hem de içi ılık su dolu küvette bebek üşümez.

Bebeğinizi soyun ve onunla konuşun: Küveti doldurduktan sonra bebeğinizi soyun. Bebeğinizi soyarken, onu küvete doğru alırken, suyu dökerken tüm bu esnalarda onunla konuşun. Onu sözlerinizle de sevin. Sesiniz onu sakinleştirir. Boştaki elinizle suyu yavaş yavaş vücuduna dökerek öncelikle suya alıştırmaya çalışın.

Bebeğinizi iki elinizle tutun: İki elinizle başını ve poposunu destekleyerek küvete koyun (Bazı küvetlerin içinde bulunan oturma ve yatma bölümleri bebeğinizi daha rahat banyo yaptırmanıza yardımcı olur). Eğer bebeğinizi tek başınıza yıkayacaksanız, bir elinizi bebeğin koltuk altından geçirip sırtından diğer koltuk altına uzatın, başı dirseğinizin içine dayanırken diğer koltuk altından da sıkıca tutun.

Sabunlayın: Bebeğin yüzü size bakarken, banyo lifine vücut sabununu koyup yumuşak masaj hareketleriyle bebeğinizin gövdesini, bacak aralarını, ayaklarını sabunlayın. Suyu yavaş yavaş vücuduna dökerek durulayın.

Saçlar: Sonra saçına şampuanını koyup yumuşak hareketlerle yıkayın. Suyu dökerken yüzüne gelmemesine dikkat edin. Bebekler yüzlerine su gelmesinden hoşlanmazlar, bu onlarda boğulma hissi yaratabilir ve korkuları büyüyebilir.

Durulayın: Bebeğinizi sıkıca tutup yüzüstü gelecek şekilde kolunuza yatırın; kulak arkalarını, sırtını, poposunu ve en son elinizle yüzünü yıkayın. Sabunlardan tam arınması ve gevşemesi için durulama işini 2-3 dakika uzatın.

Kurulayın: Bebeğinizi giydireceğiniz yere yatırın. Onu yatıracağınız zemin yumuşak ve geniş olmalıdır. Yatak başları, giyinme bölümleri düşme riski açısından sakıncalı yerlerdir. Havlusuna yatırıp sararak banyoyu tamamlayın. Havluyu açmadan yumuşak hareketlerle gövdesini okşayarak kurulayın. Havlu içindeyken yumuşak bir bezle önce yüzünü, göz pınarlarını sonra kulak kepçesinin arkasını ve içini kurulayın. Kulak içine herhangi bir şey sokmayın, kulak kiri banyo sonrası akarak dışarı çıkacağı için şadece dış bölgeleri temizlemek yeterli. Ayrıca bebeğinizişn kulağına su kaçmaz; özellikle ilk aylarda onların kulakları bizimkiler gibi değildir. Onların kulaklarına giren su anında dışarı çıkar. Burun için özel bir temizlik gerekmez, banyoda buharla yumuşayan burun sekresyonu genellikle hapşırıkla çıkar, yumuşak bir mendille siilnmesi yeterlidir.

Yağlayın: Banyodan çıkardığınız bebeğinizin ilk olarak başını kurulayıp yumuşak saç
fırçası ile saçını tarayın. Sonra havluyu açarak öncelikle pişik önleyici krem veya zeytinyağını kasık ve bez bölgesindeki kıvrımlara ince tabaka halinde sürüp bezini bağlayın. Göbek kordonunun bakımını yapın. Elinize, bebe yağı gibi nemlendirici bir krem alın ve konuşarak yumuşak dairesel hareketlerle bebeğinizin cildine sürün.

Giydirin: Önceden hazırladığınız giysileri sırasıyla giydirin.

Tırnaklarını kesin: Bebek dünyaya geldikten bir gün sonra tırnaklar kolaylıkla kesilebilir. Eğer korkup makas kullanmaya cesaret edemiyorsanız, kağıt tırnak törpüsü tırnağın sivri kısımlarını temizleyebilirsiniz. Tırnak kesilirken ilk 6 ay ucu küt makasları kullanmak daha kolaydır. Çünkü fazla keskin değildirler ve ucunun batma riski yoktur.

Bebeğinizi sırtı göğsünüze yaslanmış şekilde kucağınıza alın, rahat şekilde oturun, tırnağı keseceğiniz eli kavrayın ve parmağı tutun, makası açın tırnağın altına yerleştirin, makası kapayın ve tırnak kesildi. Düz kestiğiniz için kenarlar keskin olabilir, törpü kullanarak giderebilirsiniz. Bebeğiniz ellerini sürekli ağzına soktuğundan, ıslaklık tırnakların çabuk uzamasına sebep olur. Tırnakları haftada iki kere kesmeniz gerekebilir. İlk günlerde ayak tırnakları ete gömülmüş gibi görülürse de bir süre sonra uzayıp kesmeniz gerektiğinde aynen el tırnaklarında olduğu gibi düz şekilde keserek kenarlarının sivri kısımlarını törpüleyin. Böylece tırnağın batmasını da önlemiş olursunuz.

Dr. Hatice Karaböcüoğlu:

“BEBEĞİNİZ AÇKEN BANYO YAPTIRIN”
“Bebekler, ciltlerinde yeterince koruyucu yağ tabakası olmadığı için kolay üşürler ve ısı değişikliklerine kolay uyum sağlayamazlar. Ciltleri, çabuk nem kaybeder. Bunu engellemek için banyo yaptığı yerin sıcaklığı 22-24 derece, ideal banyo süresi ise en fazla 5-6 dakika olmalıdır. Bebeğinizi mutlaka karnı açken ya da beslenmeden en az 1,5 saat sonra yıkayın. Çünkü tok karınla yıkadığınızda midesine basınç yapıp kusmasına neden olabilirsiniz. Küvetin içine doldurulan suyun yaklaşık 10 santim derinlikte olmasını sağlayın. Bebeğin cildine uygun, gözlerini yakmayan bebek ürünleri kullanın. Küvetin içine mutlaka bir havlu ya da küvet filesi koyarak bebeğinizin sert zeminle temas etmesini engelleyin. Tırnaklarınızın kısa olmasına dikkat edin. Yüzük, bilezik ve saat gibi takılarınızı çıkarın. Banyo sonrası için 2 adet havlu hazır bulundurun.”


BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.