Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şule Yazgan, yeni doğan bebeklerin bazı reflekslerle doğduğunu ve bu reflekslerin evrimsel olarak insanoğlunun hayatta kalabilmesini sağlayan hareketler olduğunu söyleyerek şu bilgileri verdi:
İRKİLME REFLEKSİ
Bebek sırtüstü yatarken ellerinden tutup aniden bırakıldığında irkilme hareketi yapar (kollarını açıp kapama). Bebekler ani sesler duyduklarında ya da uyurken bu hareketi yapabilirler. İlk 4 ayda normal kabul edilen bu refleks, bebeğin sinir ve kas sisteminin gelişmesi ile en geç 6 ayda kaybolur.
YAKALAMA REFLEKSİ
Bebeğin avucuna bir şey konduğunda bebek hemen yakalar. Bu refleks bir yere tutunmayı sağlar. En geç 3. ayda kaybolur.
ARANMA REFLEKSİ
Bebek yanaklarına, dudak kenarlarına dokunulduğunda başını o yöne çevirir. Bu refleks bebeğin memeyi bulmasında ve beslenmesinde etkilidir.
EMME REFLEKSİ
Bebek dudağına bir şey dokundurulduğunda emme hareketi yapar. Anne karnındaki bebeklerde bile görülebilir. Bazı bebeklerin emmekten dudaklarında emmeye bağlı şişlik, kabuk oluşabilir. Emme refleksi doğum sonrası bebek uyanıkken 3-4 aya, uykuda iken 7. aya kadar devam edebilir.
Tüm bu reflekslere ek olarak yenidoğan bebeklerde esneme, hıçkırık, hapşırma, gaz çıkarma, çenesinin titremesi, düzensiz nefes alma ve beslenme sonraları bir miktar kusma sıkça görülür. Hemen hepsi normal bulgulardır. Ancak endişelenirseniz, doktorunuza danışmalısınız.
Dr. H. Zafer Çapar (Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı):
TONİK BOYUN REFLEKSİ YÖNELME TEPKİSİ GAG REFLEKSİ |
|