Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BEBEĞİN YATAĞI NASIL OLMALI?

BEBEĞİN YATAĞI NASIL OLMALI?

Bebek için uyku, uyku için de yatak çok önemlidir. Üstelik bebeğiniz ilk 6 ay ve sonraki 6 ayda farklı sertliklere ihtiyaç duyar. Cildi hassas, omurgası yumuşak, refleksleri gelişmemiş olduğundan yatağının da tüm bunlara göre tasarlamış olması gerekir. Bebeğin yatacağı yeri seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Bebek yatağının özellikleri nasıl olmalı? Bebek ne zaman kendi odasında uyuyabilir? Tüm bu soruların cevabını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlen Kaya Çardak verdi.


Bebeklerin ilk aylarında zamanlarını en çok geçirecekleri yer, yataklarıdır. Dolayısıyla bebek yatağının hangi maddelerden üretildiği, ergonomik olarak bebeğe uygun olup olmadığı, temizlenme koşulları ve daha pek çok özelliğini göz önünde bulundurmak gerekir.

İLK ZAMANLAR ANNENİN YANINDA OLSUN
İlk 6 ayda bebekler her uyandığında anne sütü emmek ister. Bu nedenle bebek anneye ne kadar yakın olursa, emzirmek de o kadar kolay olacaktır. Anneyle aynı odada yatmaları uygun olabilir. Özellikle ilk 3 ay, bebekler dönemedikleri için anneyle aynı odada, sepet içinde yatırılabilirler. Bu dönemde tercih edeceğiniz küçük sepetler, ahşap veya plastik malzemeden olabilir. Sepetin zemini ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır. Orta sertlikte ortopedik malzemeden bir yatak, bu sepetin içine yerleştirilebilir. Sepet mutlaka anti-kanserojen denen boya ve cilalarla kaplanmış olmalıdır. Anti-kansorejen olması bebeğin sağlığı açısından önemlidir.

6 aydan sonra, en geç 9’uncu ayda anne ve bebek farklı odalarda uyuyabilir. Bebek artık daha büyük bir yatağa da geçirilebilir. Annenin odasına en yakın olan oda, bebek odası yapılmalıdır. Eğer bebek uzak bir odada yatacaksa, mutlaka bebek telsizi kullanılmalıdır. Bebek telsizleri bu dönemde bebek ile ebeveyn ayrı odalarda olacağı için bebeğin rahat bir şeklide kontrolünü sağlar.


BÜYÜYEBİLEN YATAKLAR TERCİH EDİLEBİLİR
6-9 ay arasındaki bebekler rahatlıkla sağa sola dönebilir ve yatağın içinde yatış pozisyonundan oturma pozisyonuna geçebilirler. Bu yüzden bebek büyüdükçe bebeğin boyutuyla uyumlu olacak şekilde yatak da büyütülmelidir. Yatak üzerindeki komodinlerin kaldırılmasıyla büyütülen yataklar bir seçenek olabilir. Yatağın yan yüzeylerinde, bebeğin düşmesini engelleyen korkuluklar bulunabilir. Ancak kol ve bacaklarını çarpsalar dahi zarar görmeyeceği materyallerle kaplanması iyi olur. Bu korkuluklar için nevresim takımıyla birlikte satılan koruyucu örtülerden faydalanılabilir. Yatağın mobilya kısımlarında sivri çıkıntıların olmamasına da mutlaka dikkat edilmelidir.

ALERJİK BEBEKLER İÇİN ELYAF
Bebeğinizin yatağı ve yorganında kullanılan materyallerde ilk tercih pamuklulardır. Eğer ev tozu alerjisi olan bir bebeğiniz varsa, özellikle yün yatak ve yorgan tercih etmemelisiniz. Yün yorganlarda mayt denen ev tozu akarları bol bulunur ve çocukta öksürüğe neden olabilir. Alerjik bebeklerde seçilecek ideal materyal, elyaf ürünlerdir. Bu dönemde sıkça kirlenebileceğinden sık yıkanabilen ve temizliği kolay olan ürünler bebekler için daha uygundur.

ASILAN OYUNCAK VE TÜLLER TEHLİKELİ OLABİLİR
Bebeğin yatağını daha güzel göstermek ya da yaz aylarında sineklerden korumak amacıyla yatak üstüne ya da yanına asılabilen tüller 0-1 yaş için tehlikeli olabilir. Bu dönemde çocuklar oturmaya başlayacağından çocuk bu tüllere elleriyle uzanarak üstüne düşürebilir ve bu da solunum sıkıntısına neden olabilir. Yatak üzerine asılan, dönence denen oyuncakların da kaliteli materyallerden yapılmış olması ve düşmeyecek şekilde duvara ya da yatak karyolasına mutlaka sabitlenmiş olması gerekir. Düşmesi halinde, hem nefes alması açısından sıkıntı yaratabilir hem de düşme şiddeti ile bebeğin bir yerlerine zarar verebilir.

YATAK, YORGAN VE YASTIKLAR NASIL TEMİZLENMELİ?
Öncelikle kullandığınız yastık, yatak ve yorganlar antibakteriyel ve antialerjik özelliklere sahip olmalıdır. Yastık ve yorganlar 60 derecede yıkanmalıdır, bu sıcaklık tüm bakterilerin ortadan kalktığı bir değerdir ve ayda bir yıkamak uygun olur. Yataklarda ise tercihinizi yıkanabilir, fermuarlı kılıf ya da pede sahip yataklardan yana kullanabilirsiniz. Ve yine ayda bir kez 60 derecede yıkarsanız, yatağın yüzeyini de en az kullanılan nevresim kadar temiz tutmuş olursunuz.


YENİDOĞAN BEBEKLER NASIL YASTIKTA YATMALI?
Bebekler sırt üstü, sert ve çarşafın kat yapmadığı dümdüz bir zeminde yatırılmalı ve yastık, yorgan, tüylü oyuncaklar yatakta olmamalıdır. Battaniye ya da yorgan gibi malzemeleri
kullanmak yerine, sıcak tutacak tulum ya da benzeri giysiler giydirilebilir. Yatakta sağdan sola hareket edebilen, düz pozisyondan yüzükoyun yatış pozisyona geçebilen motor gelişimine sahip çocuklar yastık kullanımına geçebilirler. Ancak bunun için çok yüksek yastıklar kullanılmamalıdır. Ancak bebek reflüsü durumlarında bebek, yemekten sonra karın üstü baş yukarıda veya sırt üstü baş yukarıda olacak şekilde yatırılmalıdır.


BEBEK KARYOLASI SEÇERKEN BUNLARA DİKKAT!
- Karyola önerilen bütün güvenlik standartlarına uygun olmalıdır. Karyolanın parmaklıkları arasında 6 cm’den fazla boşluk olmamasına dikkat edin. Çünkü daha büyük boşluklarda bebeğin kafası parmaklıkların arasına sıkışabilir.
- Karyolanın yanlarında bulunan parmaklıkları tek elinizle alçaltıp yükseltebilmelisiniz.
- Parmaklıkların kazara açılmasını önlemek için kilit sistemine sahip olup olmadığını kontrol edin.
- Bebeğinizin uyuduğu zamanlarda yatağın yüksekte olması, sizin sırt sağlığınız için de önemlidir. Bebek hareket etmeye başladığında, bebeğin dışarı çıkmasını engellemek için yatağını alçaltmalısınız.
- Keskin köşeler, delikler ya da kıymıklar olup olmadığını kontrol edin. Bazen, yeni modellerde bile, keskin kenar ya da noktalar, çatlaklar ya da bozukluklar olabiliyor. Bebeğinize zarar verebilecek her şeye karşı karyolayı inceleyin ve onu yatağa koymadan önce karyolanın güvenli olduğundan iyice emin olun.

 

BEBEĞİN YATAĞINI NEREYE KOYACAĞIZ?
Bebeğinizin yatağını koyacağınız yeri iyi seçin. Pencerenin, perdenin ya da bebeğinizin tırmanmasına yardımcı olacak hiçbir eşyanın yanına yatağı koymayın. Perde bağları, şerit süsler, ip perdeler bebeğinizin boğulmasına neden olabilir, bu nedenle bir yere karar vermeden önce etraftaki her şeyi kontrol edin.


BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.