Bir gözün görmesinin yeterince gelişmemesi olarak tanımlanan göz tembelliği her 25 çocuktan birinde ortaya çıkan önemli bir sorun. Hastalık ilerleyip körlüğe yol açmasa da her 2 gözün bir arada kullanılamaması nedeniyle derinlik hissi algılanmasında güçlük yaşanmasına neden oluyor. Bu sorun da çocuğun ileride derinlik hissinin önem taşıdığı bazı meslekleri seçmesine ve sosyal hayatında tenis, bilgisayar oyunları oynamak ve 3D görüntü izlemek gibi bazı hobileri yapabilmesine engel oluşturuyor. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şule Kadıoğlu Er, oysa erken dönemde fark edilen göz tembelliğinin hızla tedavi edilebildiğine dikkat çekerek, “Bu nedenle her bebeğin ilk muayenesinin 6. ayda yapılması şart” diyor.
GENELLİKLE BELİRTİ VERMİYOR
Göz tembelliğinde görme potansiyeli olmasına rağmen görme sistemi çeşitli nedenlerden dolayı normal gelişimini sağlayamıyor. Özellikle şaşılığın bulunmadığı durumlarda tek gözdeki göz tembelliği belirti vermediği için bu sorunun aile tarafından fark edilmesi genellikle mümkün olmuyor.
ERKEN FARK EDİLİRSE HIZLA TEDAVİ EDİLEBİLİYOR
Göz tembelliğinin tedavisi iyi gören gözün bir bandajla kapatılıp tembel gözün görme seviyesinin arttırılması esasına dayanıyor. Bu tedavide beyne bulanık gören gözün de gördüğü sinyali veriliyor. Ardından gözlük verilerek iki gözün sağlıklı olarak kullanılması sağlanıyor. Sorun çözüldüğünde kapatma tedavisine son veriliyor. Erken dönemde tespit edilen göz tembelliğinin tedavisinde hızlı sonuç alınabiliyor. Bunun aksine geç, yani 4-5 yaşlarında teşhis edilen göz tembelliğinde ise tedavi yıllarca sürebildiği gibi başarı şansı da oldukça düşüyor. 6-7 yaşlarında sorun daha da büyüyor ve 14 yaşından itibaren tedaviden sonuç alınamıyor.
3-5 yaşlarındaki bir çocuğun tek gözü kapatıldığında arkadaşlarının arasında kendini kötü hissettiği için özgüven sorunu yaşayabiliyor. Bu yaşlarda kapatma tedavisi çocuk için adeta ızdıraba dönüşüyor. Çocuk çoğu zaman bu kapatma tedavisine direniyor ve gözünü kapatmak istemiyor. Oysa 6 aylık bir bebek henüz hiçbir şey bilmediği için bir gözü kapatıldığında sorun yaşamıyor. Ayrıca bu dönemde beyin komutları çok hızlı algılayarak kolayca yanıt verebiliyor. Bu sayede de tedaviden hızla yanıt alınabiliyor.
GÖZ MUAYENESİNDE NELER YAPILIYOR? |
GÖZ TEMBELLİĞİNİN 3 ANA NEDENİ VAR! |
|