Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ANNE SÜTÜ BEBEĞİN BEYİN GELİŞİMİNİ DE OLUMLU YÖNDE ETKİLİYOR!

ANNE SÜTÜ BEBEĞİN BEYİN GELİŞİMİNİ DE OLUMLU YÖNDE ETKİLİYOR!

Bebeğinizi emzirmenizin onun beyin gelişimini de olumlu yönde etkilediğini biliyor muydunuz? Çocuk Nörolojisi Uzmanı Canan Yıldırım anne sütü ile beslenen bebeklerin mama ile beslenenlere oranla nörolojik olarak daha iyi geliştiklerini söylüyor.


Anne sütünün bileşenleri çoklu doymamış yağ asitlerinden özellikle DHA (Dokosaheksaenoik asit)’dan çok zengin olduğunu dile getiren Yıldırım, “DHA, beyindeki fosfolipitlerin yapısında bulunan, ayrıca gözdeki retina tabakası ve kırmızı kan hücrelerinde de yer alan önemli bir madde. Yapılan bilimsel araştırmalarda çok düşük doğum ağırlığıyla doğan prematüre bebekler 5 yaşına kadar takip edilmiş. Bu süreç sonunda yapılan değerlendirmede, anne sütüyle beslenen prematüre bebeklerin; mamayla beslenen bebeklere göre DHA oranlarının daha yüksek olduğu görülmüş. Aynı araştırma zamanında doğmuş bebekler üzerinde yapıldığında da sonuç çok değişmemiştir.

SİNİR SİSTEMİNİN SAĞLIKLI GELİŞİMİ İÇİN…
Başka bir araştırmada doğduklarından itibaren 1 yaşına gelene kadar takip edilen anne sütü alan ve mamayla beslenen 53 çocuk takip edilmiş. Bu araştırmaya göre 1. yaşta anne sütü alan çocuklar birtakım nörofizyolojik testler (BAEP-Beyin Sapı İşitsel potansiyel, VEP-Görsel uyarılmış potansiyel ve SEP-Duyusal uyarılmış potansiyel) ve muayenelerde mamayla beslenen çocuklara göre sinir sistemi olgunlaşması ve gelişmesinin daha erken olduğu gösterilmiştir. Beyin kaynaklı nörotrafik faktör (BDNF) de anne sütü içeriğinde zengin olarak bulunan bir madde. Bu maddenin beyin gelişimindeki önemi incelenirken 3 ayrı grup oluşturulmuş. Sadece anne sütüyle beslenenler, mamayla beslenenler hem anne sütü hem de mamayla beslenenler. Bu bebeklere yapılan süt çocuğunun gelişimini değerlendirme testi (BAYLEY) sonucunda anne sütü alanların belirgin derecede daha yüksek puanlar aldığı görülmüş. Ayrıca bu çocukların motor gelişim testleri sonucunda aldığı puanlar da daha yüksek. Anne sütü, beyin hücrelerinin gelişimi, hücreler arası ilişkilerin (sinaps) kurulmasında temel rol oynayan siyalik asit açısından da zengindir. Bu siyalik asit seviyeleri anne sütü alanlarda daha yüksek bulunmuştur.

Beynin nörolojik gelişimine baktığımızda miyelinizasyon dediğimiz olgunlaşma sürecinin ilk 2 yaşta en hızlı olduğunu görürüz. Bu süreçte bebek annesiyle ne kadar fazla iletişim kurarsa (dokunmak, güven duygusu, beslenirken yakın temasla) beyne giden olumlu sinyaller de artar.

BEBEKTE STRESİ DE AZALTIYOR
Yapılan bir başka araştırmada; 4 ay ve daha uzun süre anne sütü ile beslenenlerin 4 aydan daha kısa süre anne sütü alanlara göre 5 yaşta davranış sorunları açısından daha düşük bir riske sahip olduğu gösterilmiştir. Ayrıca anne sütü alan bebeklerin ağrılı prosedürlere karşı diğer bebeklere göre daha az stres yaşadığı bu analjezik (ağrı kesici) özelliğin yüksek kortizol düzeyleri ve beslenme esnasında zengin anne bebek arası bağlanma ilişkisi ile açıklanabilmektedir. Her şeyin ötesinde anne sütü alan bebeklerin psikososyal gelişimleri daha olumlu yönde etkilenmektedir.

BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.