“Çocukların bağışıklık sisteminin gelişiminde 0-3 yaş arası çok önemlidir. Bu yaşlardaki beslenme biçimi bireylerin ileriki yaşlardaki sağlığını ve olası hastalıklarını belirler. Çocukların fiziksel ve zihinsel açıdan tam anlamıyla gelişebilmeleri için 0-3 yaş arasında demir, protein ve zeka performansını etkileyen vitamin ve minerallerce zengin gıdaların tercih edilmesi son derece önem taşır.” diyerek aileleri uyaran Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan, dengeli beslenme konusunda ailelerin bilinçli davranması gerektiğine dikkat çekiyor. Mocan, 1 yaşına kadar bebek beslenmesine gösterilen özenin ileriki yıllarda da devam etmesi gerektiğini, “abur cubur” olarak nitelendirilen çikolata, şeker ve kolanın üç yaşına kadar çocukların hayatına sokulmamasının gerekliliğini vurguluyor. Prof. Dr. Mocan ‘ın verdiği bilgiler ışığında ülkemizde 0-3 yaş bebek beslenmesi ile ilgili son durum şöyle:
- 0-1 yaş arasında bebeklerin yüzde 54’ü düzenli olarak doktora giderken, 1-3 yaş arasında bu rakam yüzde 36’ya düşüyor. 1 yaşından sonra bebeklerinin büyüdüğüne inanan aileler onları sadece hastalandıklarında doktora götürmeye başlıyor.
- Aynı inançla, bebekleri 1 yaşından önce yetişkin sofralarına da taşıyan aileler evde kendileri için pişirdikleri yağlı, salçalı, baharatlı ve tuzlu yiyecekleri bebeklere vermeye başlıyor. Oysa bu yiyeceklerin içeriğindeki tuz ve yağ bebeklerin böbrekleri için yük oluşturarak ileriki yaşlarda yüksek tansiyon, şeker ve obezite riskini artırıyor.
- 0-3 yaş arasındaki çocukların yüzde 82’sine, besleyici ve lezzetli olduğu düşünüldüğü için yemek suyuna batırılmış ekmek veriliyor. Ancak sebzelerin içindeki vitamin ve minerallerin 70 derecelik bir ortamda yok olması, bebek beslenmesinde yemek sularının hiçbir besin değeri taşımadığını gösteriyor.
- Yiyecek seçimlerinin anne insiyatifinde olduğu 0-12 ay arasında besin değeri yüksek çorba, yoğurt ve meyveler ön planda iken; bir yaş sonra lezzet faktörünü keşfeden bebeklerde makarna, çikolata, gofret, kızarmış patates tüketimi artıyor.
- Bebeklerin ortalama 1 yaşında fast food ile tanıştığını ortaya koyan araştırma sonuçlarına göre 10 bebekten iki tanesi bir yaşından önce hamburger, patates kızartması ve kola tüketmeye başlıyor.
- Bebeklerde kola tüketiminin de ileriki aylarda hızla arttığı görülüyor. 0-12 ay arasında yüzde 6 olan oran, 25-36 ay arasında yaklaşık 7 kat artarak yüzde 41’e yükseliyor.
- Araştırma sonuçları, anne sütünden sonra bebekleri inek sütüyle besleme eğiliminin yaygın olduğunu gösteriyor. Ancak inek sütünün içeriği çocuklar için uygun değil. İnek sütü denince annelerin aklına sokak sütü gelmekte ve inek sütünün sakıncasının hijyenik sebeplerden kaynaklandığı zannedilmektedir. Oysa, inek sütünün asıl sorunu içerikten kaynaklanmaktadır.
- İnek sütündeki aşırı protein ve mineral bebeklerin böbreklerine zarar verebilmekte ve uzun süreli inek sütü tüketiminde bebekte kansızlık görülmektedir. Bebekler zihinsel gelişim için önemli olan Omega 3 ve Omega 6 yağlarını yeterince alamamaktadır. Bu sebeple uzmanlar, 1 yaşına kadar inek süt kullanılmamasını ve mümkünse 3 yaşına kadar da inek sütü yerine inek sütünün zenginleştirilmiş formüllerinin bebeklere verilmesini önermektedir.
|