Bebekler bu ilk dönemde fazla hissedilmeyen bazı hafif uyarılara odaklanırlar ve yüksek sesler, karmaşık görüntüler ve buna benzer dış olaylara karşı algılarını kapatırlar. Bu yüzden bu dönemde bebek uyurken evi sessiz tutmaya çalışmak yersiz bir çabadır.
Yeni doğan bebekte farklı refleksler gözlenebilir. Bunların en ilginçlerinden biri “eskirimci pozisyonu”dur. 12 haftadan küçük bir bebek sırtüstü yatırıldığında bir kolunu kafasını çevirdiği yöne doğru uzatır ve diğer kolunu da kafasına veya omzuna yakın olacak şekilde kıvırır; tıpkı bir eskrimci gibi.
Her ne kadar bebek hareket eden bir nesneyi seyredecek kadar kafasını çevirebilse de, eğer baktığı nesne göz hizasının dışına çıkmışsa, kafasını çevirmeyi aklı edemez. Bunun yerine bir desen veya hareketsiz bir nesneye uzun uzun bakmayı tercih eder. Siyah-beyaz renklerden oluşan nesneleri uzun süre izler, çünkü kontras renkler ilgisini çekmektedir. Bebek en yakını en iyi görür, bu yüzden oyuncaklar 50 santimetreden uzakta olmamalıdır. Kafası genelde yana dönük durduğundan oyuncakların tepeden değil, yatağının kenarından sarkması daha uygundur.
Bebek, özellikle anne ve babasının yüzünü incelemekten çok hoşlanır. Her ne kadar tüm yüzü anlamaya çalışsa da, saç ve yüz genelde kontras renklerde olduğundan genelde saçlara odaklanır.
Onunla ufak ufak oyuna da başlayabilirsiniz. Ona hafifçe şarkı söyleyin veya konuşun, size tepki veremeyecektir ama dinlemek hoşuna gider.
Dönüm noktaları:
- Bebeğiniz ilk ay, çevreye fiziksel olarak uyum sağlamaya çalışır. Ve zamanının büyük bir kısmını (16-20 saat) uyuyarak geçirir. Başı geniş, yüzü yuvarlak, burnu basıktır.
- Kol, bacak ve el hareketleri hala reflekslerden ibarettir. (Emme, yakalama , arama gibi yenidoğan dönemine ait otomatik hareketler…)
- Aniden irkilir.
- Anne sütü emse de emmese de, göğsünüze yaslanmaktan hoşlanır.
- Zaman zaman bakışınızı yakalayıp size bakabilir.
- Genelde elleri yumruk şeklindedir.
- Bir aylık bebeğiniz, düz bir yüzeye yatırıldığı zaman kafasını kısa süreyle kaldırabilir.
- Yüzünün 15 santimetre üzerinde yay şeklinde hareket ettirilen nesneyi orta noktaya kadar takip edebilir.
- Göbeğinin üzerindeyken kafasını 45 derece kaldırabilir.
- Bir nesneyi görmek için gözlerini yanlara doğru kaydırabilir.
- Parmakları açıkken bir oyuncağı kavramak isteyebilir, ama hemen düşürür.
- 15-20 santimetre uzaklıktaki nesneleri net görebilir.
- Kokuları ayırt edebilir.
- İnsan yüzünü diğer nesnelerden ayırabilir.
- İşitmeye başlamıştır ama, sesin geldiği yönü anlayamaz.
|