Bu ay içinde sinir sistemi geliştikçe, bebeğiniz hareketlerini de daha iyi kontrol etmeye başlar. İlk günlerdeki kontrolsüz bebek refleksleri yerini kontrollü hareketlere bırakır. Tüm el ve ayak vurmaları size anlamsız gelse de, bunlar bebeğin kaslarını çalıştırma egzersizleridir.
İki aylık bebek, tam olarak başını dik tutamasa da, boyun kaslarını yavaş yavaş kontrol etmeye başlar. İkinci ayın sonuna doğru, bebeğiniz muhtemelen karnının üstüne yatarken kafasını kaldırabiliyor olacaktır. Hareketli bir bebek, karnının üstünde dururken emekleme hareketleri yapabilir. Hatta bazı bebekler yatağın içinde yer bile değiştirebilir.
Bu ay uyku konusunda da gelişmeler farkedeceksiniz. Bir bakacaksınız ki, bebeğiniz neredeyse tüm gece uyumaya başlamış. Çünkü genelde bebekler, 5. haftadan itibaren geceleri 7 saat kadar uyuyabilir. Uyanık olduğu her anı ise, görerek, dinleyerek ve öğrenerek geçirir.
İkinci ayda, bebeğin, işitsel ve görsel duyuları birbiri ile uyumlu hale gelir. Örneğin; değişik bir sese doğru bakabilir ve gözleriyle sesin kaynağını arayabilir. Ancak, sesin geldiği yöne başını çevirmesi 3. ayı bulabilir. Ayrıca duyduğu sesleri taklit etmeye çalışabilir. Gözleri artık kolayca bir objeyi iki yana veya yukarıdan aşağı ve daha sonra dairesel olarak takip edebilir. Gözlerini odaklandığı yerden ayırabilir ve 50 santimetre ötesine kadar görebilir. Parlak renkler, hareket eden nesneler ve üç boyutlu objelere bakmaktan hoşlanır.
Emmek, onu hala çok mutlu eder ve artık elini ağzına daha rahat götürebilir. Emme içgüdüsüne ek olarak, bebek oyuncaklar dahil herşeyi ağzına götürmeye başlayacaktır. Bu denemeler, kendi bedeninin bittiği ve dış dünyanın başladığı sınırları kavramasına yardımcı olur. Şimdilik, farklı şekil, kıvam ve dokuları da aynı yöntemle keşfedecektir. Bu dönemde ayrıca oyuncaklara vurmaya başladığını ve çıkardıkları sesten pek keyif aldığını da göreceksiniz.
Dönüm noktaları:
- Artık hareketleri daha düzenlidir ve reflekslerinin bir kısmı kaybolur.
- Görebilir, duyabilir, tat alabilir, acıyı hisseder.
- El ve kollarını daha çok hareket ettirir. Ellerini açarak başarısız uzanmalarda bulunabilir.
- Kol ve bacağı ile itme hareketi yapabilir; bunu tekrar eder.
- Bir nesneyi seyrederken gözlerini bir daire içinde, ikisini aynı anda ve aynı yönde olmak üzere çevirebilir.
- Yüzünden 15 santimetre uzaklıktaki bir nesneyi ortasına, hatta sonuna kadar izleyebilir.
- Göbeğinin üzerindeyken başını 45 ila 90 derece kaldırabilir, hatta kollarının yardımıyla göğsünü yerden kaldırabilir.
- Dik tutulduğunda kafasını dik tutması mümkündür.
- Küçük nesnelere dikkat gösterebilir, hatta uzanmayı deneyebilir.
- Parmaklarının ucuna oyuncak tutuşturulduğunda kavrayabilir.
- Ellerini kavuşturabilir.
- Seslere tepki vermeye başlar.
- Anne ve babasını tanır.
|