Duyusal uyarılar bebeğiniz için artık çok daha önemlidir, çünkü etrafındaki dünyayı duyuları sayesinde tanıyacaktır. Artık uyanık olduğu anlarda kucağa alınıp sallanmaktan eskisi kadar hoşlanmaz ve yalnız kalmak istemez. Onunla konuşmanızı, oynamanızı ve ona yeni şeyler öğretmenizi ister. Çünkü artık, nesnelerin sadece görünüşü ile değil, dokusu ve tadı ile de ilgilenmektedir. Renkler ise, bebeğinizin görme yetisini geliştiren önemli bir unsurdur. Siyah- beyaz renkli oyuncaklara karşı ilgisini yavaş yavaş kaybeder; canlı tonlardaki ana renklerden oluşan oyuncaklar, değişik şekil ve desenler hoşuna gider.
Üçüncü aya girdiğinde, bebeğiniz kafasını daha iyi tutabilecek ve biraz yardımla yarı oturur bir duruma geçebilecektir. Karnının üzerine yatttığında kafasını biraz kaldırabilir. Ayağa kaldırdığınızda bacakları kıvrılır, ancak kafasını kısa bir süre için de olsa dik tutabilir; ayrıca ayaklarını zıplayacakmış gibi dışarı doğru itebilir. Bebek kollarını yanlardan havaya kaldırabilir ve her iki elini de havada vücudunun ortasında birleştirir.
Bebek uyanıkken zamanının çoğunu ellerine bakarak ve onlarla oynayarak geçirir. Şimdiye kadar bebeğiniz ellerini yumruk şeklinde tutuyordu. Üçüncü ayda ellerini daha serbest hareket ettirecek ve sonunda tamamen açık bırakacaktır. Bu arada onunla oynarken, elinizi çırpmanız, kafanızı sallamanız ya da dil çıkarmanız onu çok etkileyecektir.
Dönüm noktaları:
- Göbeğinin üzerindeyken kafasını 90 derece kaldırabilir.
- Yüzünden 15 santimetre uzaklıktaki bir nesneyi 180 derece takip edebilir.
- Dik tutulduğu zaman kafasını rahatlıkla dik tutabilir.
- Göbeğinin üzerindeyken kollarının yardımıyla göğsünü yerden kaldırabilir.
- Tek tarafa yuvarlanabilir.
- Parmaklarının ucuna oyuncak tutuşturulduğunda kavrayabilir. Hatta, memesini ağzına sokmaya çalışabilir.
- Parmağınızla avucuna dokunduğunuzda onu sımsıkı kavrayabilir.
- Küçük nesnelere dikkat gösterebilir, hatta uzanabilir.
- Sırtüstü yatarken kollarını simetrik hareket ettirebilir.
- Yüz ifadesi ve çıkardığı sesler güçlenir; yüksek sesle gülebilir.
- Seslerin kaynağına bakabilir.
- Kucağa alınırken tüm vücudunu toplar.
- Ellerini açık tutabilir.
- Elleriyle yüzünü, gözlerini ve ağzını keşfetmeye çalışır.
- Kişileri ayırdedebilir, hatta çevresindeki ilginç değişiklikleri farkedebilir.
|