Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BEBEĞİN AY AY FİZİKSEL GELİŞİMİ
4. AY: ANNESİNE BAKIYOR

4. AY: ANNESİNE BAKIYOR

Dördüncü aya gelindiğinde, artık bebeğiniz yeni doğan sınıfını geçmiştir ve fiziksel gelişimi hızla devam eder. Örneğin; kafasının arkasındaki yumuşak nokta tamamen kaybolmuştur, ön taraftakinin kaybolması ise 18 aya kadar uzayabilir. Bu ayın sonunda bebek kafasını tamamen dik tutabilir ve karnının üstünde yatarken 90 derecelik açıyla kafasını yerden kaldırabilir. Ayrıca kafasını her yöne çevirebilir ve sırtüstü yatarken kaldırabilir. Çenesini omuzlarına dayayarak ayaklarına bakabilir.


Kaslsrı gelişip güçlendikçe, bebeğin vücudu da toparlanmaya başlar. Karnı üzerinde yatarken, tek kolunun üzerinde başını kaldırabilir. Tam olarak ters dönemese de, bebek bu ay en azından bir yana doğru dönebilecektir. Birçok bebek bu gelişmeden sonra, tam olarak dönmeye başlar.

Artık, sırtüstü yatarken parmağınızı tutttuğunda kafasını ve bacaklarını kaldırıp oturmaya çalışır. Şimdilik oturma mutluluğuna tek başına erişemese de, ufak bir yardımla bunu becerebilir.

Bebeğiniz tekme atmaktan çok hoşlanır; bacaklarını elleri ile ayaklarına veya dizlerine dokunabilecek kadar havaya kaldırabilir. Bu ay bazı bebekler emeklemenin başlangıcı sayılan “yüzme” hareketini de geliştirir.

Bebek giderek daha istemli hareket etmeye başlar; yenidoğan reflekslerinin çoğu artık kaybolur. Arama refleksi de bunlara dahildir; çünkü bebek artık nereye baktığının ve ne gördüğünün tam olarak bilincindedir. Yorgun olduğu zamanlar hariç, pek çok hareketi daha akıcı ve daha kontrollüdür.

Bu ay bebeğin tükürükleri akmaya başlayabilir. Ve bunun genelde diş çıkarmayla bağlantılı olduğu düşünülür. Ancak bu çok kesin bir bağlantı sayılmaz. Bazı bebeklerin bu ay bir dişi patlayabilir, ancak genelde ilk diş 6. aydan önce çıkmaz. Eğer bebeğiniz gerçekten diş çıkartıyorsa ellerini kulağına ve çenesine götürür. Her iki bölgeyi de aynı kaslar idare ettiğinden, bebeğin kulağı mı ağrıyor, yoksa dişi mi çıkıyor, belli olmayabilir. Bunu anlayabilmek için dişetlerini hafifçe ovmanız yeterlidir. Bebeğiniz hemen bağırmaya başlıyorsa, diş çıkarıyor demektir.

Bu ay sizi mutlu edecek bir başka gelişme de bebeğin nihayet gece boyunca uyumaya başlamasıdır. Gece uykuları 10-11 saate çıkacak, gün içinde de 2-3 saat uyuyacaktır.
Bebeğin duyuları da düzenli olarak gelişmektedir. Ay sonunda artık herşeyi renkli görmeye başlar. Bakışlarını kolayca odaklayabilir, 3 metrelik görüş alanı içindeki her şeyi görebilir, ancak yine de 50 santimetre önüne bakmayı tercih eder. Bakışlarındaki şaşılık azalmıştır ve hareket halindeki bir nesne veya insanı çok daha rahat takip edebilir.

Bebeğinizin el-göz koordinasyonu da gelişmektedir: Bir nesneye bakarken, ellerini ona doğru uzatır ve parmaklarını olabildiğince açar. Tutma isteği son derece güçlüdür ve eline geçirdiği her nesneyi rahatlıkla tutabilir. Bu yüzden artık rahatça gözlüğünüzü tutup çıkarabilir veya babasının sakallarını çekebilir.

Kulakları ise artık neredeyse bir yetişkin kadar net duyar. 


Dönüm noktaları:
- Dik durumda iken başını tutabilir.
- Göbeğinin üzerinde yatarken kollarından destek alarak göğsünü kaldırabilir.
- Bir tarafa doğru yuvarlanabilir.
- Parmaklarının uçlarına veya arkasına değdirilen küçük bir oyuncağı yakalayabilir.
- Çıngırağıyla oynayabilir.
- Küçük nesnelere dikkat edebilir ve ulaşabilir.
- Yüzükoyun yatarken sırtüstü, sırtüstü yatarken yüzükoyun dönebilir.
- Oturma poziyonunda ya da yatarken, kafasını istediği yöne döndürebilir.
- Yatağında yüzme hareketi yapabilir.
- Normal bir yetişkin gibi görebilir.
- Bakışlarını farklı uzaklıklara odaklayabilir.
- Yakınında, sallanan bir nesneyi kendine çekip, ağzına götürebilir.
- Bir nesnenin düştüğü yere bakar.
- Banyodayken ayak ve ellerini çırpar.
- Diş çıkarmaya başlayabilir.
- Kokuları birbirinden ayırabilir.
- Destekle kucakta oturabilir.

BU KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER KONULAR
BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.