Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BEBEĞİN AY AY FİZİKSEL GELİŞİMİ
5. AY: AYNADA KENDİNİ SEYRETME ZAMANI

5. AY: AYNADA KENDİNİ SEYRETME ZAMANI

Beş ayın sonunda bebeğiniz doğumdaki kilosunun yaklaşık iki katına ulaşacaktır. Kilo aldıkça bebeğinizin kendi fiziksel sınırlarını keşfetme konusundaki ilgisi de artacaktır. “Uçak” hareketini sıkça denediğini göreceksiniz; karnının üzerinde kollarını ve bacaklarını iki yana açar ve kafasını yukarı kaldırır. Bu, sırt ve boyun kaslarını geliştirmek için mükemmmel bir harekettir. Gelişimi normal devam eden bir bebek bu ay sonunda bir ayağını göbeğine kadar kaldırabilir; hareketli bir bebek ise karnının üzerindeyken her iki ayağını da iterek yatakta ilerleyebilir.


Beş aylık bebeğiniz muhtemelen artık kolayca yatağında sırtüstünden yüzükoyun, yüzükoyun durumdayken sırtüstü dönebiliyordur; her iki tarafa dönmeyi ise önümüzdeki bir kaç hafta içinde tamamlayacaktır. Dönüşleri öğrenmesi için biraz yardım edebilirsiniz.
Bebeğiniz artık zamanının büyük bir kısmını en son geliştirdiği motor becerilerini denemekle geçirecektir, yani “konuşma”, “dinleme” ve “uzanabileceği her şeyi keşfetme”. Sabahları, adeta sabırsızca, çabucak ve tamamen uyanır. Bebeğiniz bazen, gün içinde sadece bir uykuyla yetinebilir. Uyumaya niyetli görünmese bile, bir sure dinlenmesi ve rahatlaması için onu yatağına koyabilirsiniz.

Beşinci ayda bebeğinizin uzanma ve ulaşma isteği de gelişmektedir. Bu dürtü, emeklemenin temelini oluşturur. Her ne kadar bebeğiniz uzağa ulaşamasa da gözleri ellerine rehberlik eder. Bir elindeki nesneyi diğerine rahatlıkla geçirebilir veya iki eliyle birden kavrayabilir. Bu keşiflerin bir parçası olarak nesneleri ağzına götürmesi kaçınılmazdır, ancak şimdi durum biraz daha farklıdır; ağzına götürdüğü her şeyi çiğner.

Bebeğiniz artık farklı eylemlerden farklı sonuçlar çıktığını öğrenmeye başlamıştır; biberonu tutuşundan veya bir oyuncağı kavramasından bunu anlarsınız. Düşen bir nesneyi gözleri ile arar, fakat bir nesneyi sakladığınızı görse bile isterse onu bulabileceğini düşünemez. Ancak elleri göz hizasından kaybolsa bile onların nerede olduğunu biliyordur.

Bebeğinizin doğum sonrası işitme testi yapılmış olsa da, bu ayda tekrar edilmesi uygun olur. Konuşma ve dil gelişimi duyma yetisine bağlıdır ve erken müdahale, doğabilecek problemleri önler.


Dönüm noktaları:
- Oturma pozisyonuna getirildiğinde kafasını dengeleyebilir ve dik tutabilir.
- Oturma pozisyonunda öne eğildiğinde kafasını dik tutabilir, öne düşme olmaz.
- Ellerini ve ayaklarını açıp, kafasını kaldırarak “uçak” hareketi yapabilir.
- Rahatça vücudunu döndürebilir. Sallanarak ve dönerek hareket edebilir.
- Ayağını ağzına götürerek, ayak parmaklarını emebilir.
- Objeleri daha doğru kavrar; ellerini kaldırır ve nesneyi tutar.
- Kalın bir halkayı tutabilir.
- Eline verilen ufak bir oyuncakla oynayabilir.
- Tek veya iki eliyle biberonunu kavrayabilir.
- Bacaklarının üzerine bir miktar ağırlık verebilir.
- Emekleme denemesi yapabilir.
- Yabancı olmayan insanları tanır.

BU KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER KONULAR
BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.