Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BEBEĞİN FİZİKSEL GELİŞİMİ
6. AY: OYUNCAKLARI YERE ATMA ZAMANI

6. AY: OYUNCAKLARI YERE ATMA ZAMANI

Bu sıralarda her bebek geçici olarak farklı şeylere odaklanır. Kimi bebek emeklemeye odaklanırken, bir diğeri ses çıkarmaya yoğunlaşabilir, bir başka bebek ise dakikalarca elindeki oyuncağı incelemek isteyebilir. Uyanık olduğu her anı “sadece bakarak” geçiren bir bebek de büyüyor ve öğreniyordur. Sadece diğer bebeklerden farklı olarak, “görsel uyarılarını” geliştirmeye yoğunlaşmıştır.


Bebeğinize yerde hareket etmenin inceliklerini öğretmenize gerek yoktur. İçinden gelen merakla her şeyi kendi araştırıp bulmak ve bağımsızlık dürtüsü geliştikçe, her şeyi kendi yapmak isteyecektir. Bu ay bebeğiniz emeklemeye başlayabilir, ancak elleri ve dizleri üzerinde durmaya henüz hazır değildir. Öne doğru gidemeden arkaya doğru gidebilir, ya da ara sıra değişik teknikler de deneyebilir.

Altıncı ayın sonunda, bir çok bebek tek başına oturabilir (bu onun için oldukça heyecan verici bir dönüm noktasıdır), ancak çoğu bebek bu dönemde sadece destekle oturabilir. Eğer bebeğiniz oturma pozisyonunda ileri-geri ve yanlara düşüyorsa, henüz desteksiz oturmaya hazır değil demektir.

Artık bebeğiniz zaman zaman da olsa kendi yemeğiyle başa çıkmayı becerebildiğinden, yemek yemek onun için hayli ilginç bir faaliyete dönüşecektir. Örneğin; bir parça muzu ağzına götürebilir veya yemek kaşığı ile oynayabilir. Ağzına aldığı parçalar boğazına kaçıyorsa daha hazır değil demektir, bir iki hafta daha beklemelisiniz. Bebek yemeğin sadece tadına bakmak değil; onu avuçlamak, parçalamak ve onunla oynamak ister. Bu dönemde temiz ve düzenli olmasını beklememelisiniz.

Bebek uzanma, tutma ve kavramada artık daha başarılıdır. Artık en büyük problemi tutttuklarını çabuk bırakmasıdır. Onu sık sık tuttuğu oyuncağı bir elinden diğerine aktarırken görürsünüz.

Bebek eline geçen herşeyi sallar ve bazılarının ses çıkarıp bazılarının çıkarmadığını anlayabilir. Oyuncakları, tekrar tekrar birbirine çarpar veya yere fırlatır, sonra da çıkardığı sesleri dinler. Hem çıkardığı sesleri dinlemek, hem de her seferinde aynı sesleri çıkarıp çıkarmadığını anlamak için onları tekrar tekrar yere atar. Bu alıştırmaların sonunda elinin değil, oyuncakların ses çıkardığını öğrenecektir.


Dönüm noktaları:
- Karnının üzerinde bacaklarını hareket ettirerek emekleyebilir.
- Kafasını serbestçe hareket ettirebilir.
- Vücudunu rahatça her yöne hareket ettirebilir.
- Destekli oturabilir. Hatta mama sandalyesinde oturup sallanan nesneleri yakalayabilir.
- Parmaklarıyla kendi yemeğini yemek hoşuna gidebilir, hatta acemi hareketlerle kaşığını tutabilir.
- Kendi kendine bir kraker yiyebilir.
- Elindeki oyuncağı, örneğin bir küpü diğer eline geçirebilir. Fakat, hala başparmaklarını etkin olarak kullanamayabilir.
- Sırtüstü yatarken yana dönüp, arkasından da oturur konuma geçebilir.
- İlk dişi patlayabilir.
- Ulaşamayacağı bir yerde duran bir oyuncağı almaya çalışabilir.

BU KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER KONULAR
BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.