Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BEBEĞİN FİZİKSEL GELİŞİMİ
9. AY: KEDİ GİBİ MERAKLI

9. AY: KEDİ GİBİ MERAKLI

Dokuzuncu ay, merak duygusunun bebeğinizi baştan çıkardığı aydır. Bu dönemde, yeni başarılarla sizi şaşırtmak yerine, daha önce başladığı becerilerini geliştirir. Örneğin; bebeğiniz artık parmakla tutma hareketinde ustalaşmıştır. Artık çok ufak bir nesneyi baş ve işaret parmağını kullanarak ustalıkla alabilir.


Ayrıca, elini bu uzandığı nesnenin şekline göre ayarlayabilir. Bebeğin artan el becerisi ve bilgisi öğrendiklerini yeni durumlara adapte edebilmesini sağlar. Nesneler arasındaki bağlantıları anlamaya çalışır. Örneğin; bir kavanozun kapağını takabilir veya tencerenin kapağını kapayabilir. Ellerinin ilk asimetrik hareketleri bir elinde bir obje tutarken diğeriyle ona vurmasını sağlar. Çok karmaşık yap-bozları beceremese de, örneğin; büyük bir delikten küçük bir nesneyi geçirebilir veya iki küp ile blok yapabilir.

Bu ay ayrıca, küçük yaramazın daha da hareketleneceğini göreceksiniz. Muhtemelen deneme-yanılma yoluyla kendi kendine oturma pozisyonunu bulmuştur. Bundan sonra zamanının çoğunu emekleme ve oturmayı denemekle geçirir.

Bu ay sonunda bebeklerin çoğu ayakta desteksiz durabilir. Hareketli bir bebek ayakta dururken bir yandan da elindeki bir oyuncakla oynayabilir. Birçoğu elini kanape veya sehpaya dayayarak ufak ufak dolanmaya başlar.

Merakı ve hareketliliği arttığından, bebeğin güvenliği artık üzerinde önemle durulması gereken bir konu olmuştur. Tırmanmaya olan içgüdüsel isteği bu dönemde oldukça belirginleşir. Yukarı çıkmak onun için daha kolaydır, ancak aşağı inmesi tehlikeli olabilir. Örneğin; bebek nasıl geri döneceğini bilmeden emekleyerek merdiveni rahatlıkla çıkar. Kapıları bir süre kapatarak ve kilitleyerek, merdivenleri çıkmasını engelleyebilirsiniz.
Bebeğinizi uyarıp, ona engel olmak bazen size zor gelebilir, çünkü bebekler ara sıra bu ikazları dinlemeyip, kontrollerini kaybedebilirler. Bu gibi zamanlarda konuşarak bebeği rahatlatmaya çalışabilirsiniz.

Dönüm noktaları:
- Uzaktaki oyuncağı yakalamaya çalışabilir.
- Düşen nesneleri takip edebilir.
- Otururken ayağa kalkabilir.
- Yüzüstü yatarken oturabilir.
- El çırpma ve nesneleri birbirini çarpma hareketini artık rahatça yapabilir.
- İki eline de birer oyuncak alıp, ikisini de kontrol edebilir.
- Büyük nesneleri her iki eliyle, küçük nesneleri parmaklarıyla kavrayabilir.
- Bir yere dayanarak ayakta durabilir.
- Emeklerken kendi etrafında geriye dönebilir.
- Tırmanabilir.

BU KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER KONULAR
BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.