Bebekler ortalama 11 aylıkken, sehpa kenarına tutunarak yürüyebilirler. Sehpa kenarında çok rahat yürümeye başladıktan sonra yavaş yavaş ellerini bırakacaktır veya tutunmayı aniden unutacaktır. Tek ayağının üzerinde ve parmak ucunda yürümeyi deneyecektir. Tüm desteğini tek eline vererek eğilip yerden bir oyuncak almaya çalışabilir.
Bebeğiniz ayağa kalkıp yürümeye başladığında ayakkabı giymeye hazır demektir. Ancak ayak kaslarının güçlenmesi için evde mümkün olduğunca çorapla gezdirmeye devam edin.
Bu arada merdivenler hemen hemen tüm çocukların ilgisini çeker. Çoğu bebek yukarı çok rahat çıkar ve merdiven başına vardığında nasıl ineceğini bilemediğinden korkarak ağlamaya başlar. En az bir sonraki aya kadar merdiven inmeyi beceremeyecektir.
Bebek artık çok düzgün olarak nesneleri kavrar ve parmaklarını daha iyi kullanabilir. Başparmak ve işaret parmağı ile nesneleri daha kolay tutar, örneğin; bir muz parçasını ustalıkla tabaktan alabilir.
Anne ve babanın bebekle ilişkileri farklıdır; ancak her ikisi de çok değerlidir. Farklı görünüşler, farklı fikirler ve farklı iletişim bebeğin insanları ve çevresini daha rahat anlamasını sağlar. Bebeğiniz hala sizin desteğinize çok ihtiyaç duyar. Size her sarıldığında ve ilgi beklediğinde karşılık göreceğinden emin olmalıdır.
Dönüm noktaları:
- Desteğinizle ayakta dururken öne doğru eğilebilir.
- Ayakta dururken düşmeden oturur pozisyona geçebilir.
- Parmaklarının ucunda durabilir.
- Çömelebilir ve eğilebilir.
- Kutu kapaklarını kaldırabilir.
- Kitap sayfalarını çevirebilir.
- Kaşığını ağzına götürebilir.
- Çorabını ve ayakkabısını çıkartabilir.
- Eşyalara tutunarak yürüyebilir.
|