Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BİR ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONU: BETA

BİR ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONU: BETA

Özellikle kış aylarında yaşanan üst solunum yolu enfeksiyonları annelerin korkulu rüyası. Halk arasında “boğaz iltihabı” denilen Beta mikrobu kapalı ve havasız ortamlarda kolay yaşaması ve çabuk bulaşması nedeni ile üst solunum yolu enfeksiyonları arasında en yaygın olanlardan biri. Özellikle bebek ve çocuklarda sıklıkla görülen Beta hastalığı hakkında bilmek istediklerinizi sizin için araştırdık.


"Beta" hastalığı A grubu beta hemolitik streptokokların neden olduğu bir üst solunum yolu enfeksiyonu olarak tanımlanıyor. Bu mikrop yalnız üst solunum yolu hastalıklarına değil, deri ve yumuşak doku enfeksiyonları, kızıl, eklem iltihabı, kemik iltihabı, zatürre ve menenjite de neden olabilir.

HASTALIĞIN BAŞLICA BELİRTİLERİ
Bakteri ile temastan 1-7 gün sonra ortaya çıkan hastalık kendini boğaz ağrısı, yüksek ateş, yutma güçlüğü, karın ağrısı, bulantı, kusma, boğazda kızarıklık, bademciklerde şişme, kızarıklık veya üzerinde plak denilen oluşumlarla gösterir. Çene altı bezeleri şişer ve bastırınca ağrır. Eklemlerde ağrı ve hassasiyet ile birlikte ateş, halsizlik ve iştahsızlığa da neden olur.


Hastalanma sıklığı çocuğun yaşına, mevsime, iklime, insanlarla temas derecesine göre farklılık gösterir. Anne sütünün koruyucu etkisi nedeni ile süt çocukluğu döneminde yaşanan hastalık ileri yaşlardaki kadar sık gözlenmez. Özellikle 6-12 yaş çocuklarda daha sık görülür. Sıcak iklimlerde boğaz enfeksiyonuna oldukça az rastlanır. Hastalığın ağırlığı soğuk havada artar.


KAPALI ORTAMLARA DİKKAT!
Beta bakterisi insandan insana olabileceği gibi bazen de hayvandan insana geçerek yayılır. Çoğunlukla damlacıklarla (burun, boğaz, kulak salgıları) ie bulaşan hastalık nadir olarak mikroplu bulaşıcı besinler, süt ve sudan insana geçer. Damlacıklar ve direkt temas bulaştırıcı olduğundan çok kişinin bir arada yaşadığı evler, okullar, kreşler vb. kapalı alanlar hastalığın yayılmasını kolaylaştıran ortamlardır.

TEŞHİS VE TEDAVİ YOLLARI
Boğaz kültürü, hastalığın teşhisi için önemli bir laboratuvar testidir.  Beta bakterisi sağlam çocukların solunum yollarında da bulunabilir ve bazen viral solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda da boğaz kültürü pozitif sonuç verebilir. A grubu beta hemolitik streptokoklar hastalık yapmadan da solunum yollarında yerleşebilir.

Hastalarla temastan sonra, doktor kontrolünde koruyucu olarak penisilin alınması hastalığı önleyebilir. Penisilin alımından sonra 24 saat içinde bulaştırıcılık kaybolur. Antibiyotik tedavisi 10 gün sürdürülmelidir.

Hastanın bol sıvı ve yumuşak gıdalar alması, solunum havasının temizlenmesi, nemlendirilmesi ve sağlam kişilerden bir süre uzak tutularak istirahat etmesi sağlanmalıdır. Eklemlerdeki etkisi görülmüşse yatak istirahati kesin olup süresi uzun tutulabilir.

Sıklıkla olmasa da bazı durumlarda hastalığın ciddi sonuçları ortaya çıkabilir. Eklem kızarıklığı, ağrısı, şişliği, bulantı kusma, solunum sıkıntısı, kulak akıntısı, şiddetli başağrısı, burun tıkanıklığı, ateşin düşüp yeniden artması, dalgınlık, kalp atımında düzensizlik gibi belirtilerin varlığında derhal doktorunuza haber verin!

MUTLAKA TEDAVİ ETTİRİN!
Uygun şekilde tedavi edilmeyen ya da tam olarak tedavisi gerçekleşmemiş mikrop vücutta daha sonra ateşli romatizma, kalp romatizması, eklem iltihapları ve böbrek iltihaplarına neden olabilir. İşte bu gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilme ihtimaline karşı, her boğaz ağrısı ve ateşli tablo mutlaka kulak burun boğaz uzmanı tarafından değerlendirilmeli ve gerekli tedavisi yapılmalıdır. Hatta ev veya okulda yakın olduğu kişilerde geçirilen bir A Grubu Beta Hemolitik Streptokok enfeksiyonunu öğrendiyseniz, çocuğunuzun hasta olmasını beklemeden doktorunuza başvurun.

BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.