Medeni Kanun’un 136. maddesi çiftlerin evlilik için sağlık raporu alması gerektiğini, Hıfzı Sıhha Kanunu’nun 123.124.125. maddeleri de bu raporun niteliklerini belirliyor. Evlilik öncesi sağlık raporu ve evlilik danışmanlık hizmetleri Sağlık Bakanlığı’nın 2002 yıl 4134 sayılı genelgesine göre sağlık ocakları ve AÇSAP (Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezi) tarafından veriliyor.
Bu yasalara göre evlilik öncesinde bilinmesi gereken konular şöyle sıralanıyor:
1- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (Sifiliz (frengi), Hepatit B, AIDS vb.)
2- Bulaşıcı hastalıklar (Tüberküloz (verem), Hepatit C ve Lepra (cüzzam) vb.)
3- Kan uyuşmazlığı: Kadın Rh (-) Erkek Rh (+) olduğu durumlarda ortaya çıkabilen çocukta kan uyuşmazlığına bağlı kan yıkımı tablosu.
4- İleri yaş evlilikler: Bu durumdaki kişilerde kromozomal anomalili çocuk doğurma riski artar.
5- Genetik geçişli hastalıklar (Akdeniz anemisi, Hemofili A, Renk Körlüğü)
EVLENDİĞİNİZ KİŞİYİ TANIYIN!
Akdeniz anemisi, talesemi majör ve talesemi minör olmak üzere iki farklı türü olan bir hastalık. Minör talesemi; hafif kan düşüklüğüne bağlı halsizlik dışında önemli bir klinik sorun yaratmazken majör talesemi ölümle sonuçlanabilen önemli bir hastalık.
Talesemi taşıyıcısı iki insanın evlenmesi sonucunda doğacak çocukta yüzde 25 talesemi majör hastalık riski vardır, bu riskleri olan evli çiftlerin gebelik esnasında yaptıracakları testlerde çocuklarında talesemi majör olup olmadığını öğrenebilmeleri mümkün. Ülkemizde sıkça karşılaşılan akraba evlilikleri ise talesemi gibi genetik geçişli hastalıkların görülme sıklığını arttırıyor.
Sağlık sorunlarının önceden tespiti ve risklerin belirlenmesi mutlu bir evlilik ve sağlıklı çocuk sahibi olabilmek açısından önemsenmesi gereken bir konu. Günümüz tıbbı da bu sorunların önceden saptanmasında, tedavisinde ve korunmasında oldukça başarılı bir noktada. Örneğin; Hepatit B taşıyıcısı olan bir kişinin eşinin aşılanması onu Hepatit B’ye karşı korumakta, kan uyuşmazlığı olan çiftlerin ilk çocuğunun doğumundan hemen sonra yapılan ilaçlarla sonraki doğacak çocuğun riski azaltılmakta, genetik geçişli hastalıkların erken tanınması değişik tedbir ve tedavilerin uygulanmasına olanak veriyor. Evlenecek çiftler, basit sağlık taramalarını yaptırarak ileride çıkabilecek sağlık sorunlarını önleyebilirler.
|