Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

Anneler için kritik soru:
BEBEĞİMİ MEMEDEN NE ZAMAN VE NASIL KESMELİYİM?

BEBEĞİMİ MEMEDEN NE ZAMAN VE NASIL KESMELİYİM?

Memeden kesme hem bebeğin hem de annenin zorlandığı bir süreçlerden biridir. Bebek ve anne arasındaki bu çok özel ilişki kolay kolay sonlandırılamayabilir. Memeden kesme, tamamen annenin vereceği bir karardır. Siz de artık zamanın geldiğini düşünüyorsanız, bu süreci kolay ve sağlıklı atlatmak için önce kararlı olun.


Memeden kesme kararınızın nedeni ve zamanı ne olursa olsun bu dönemde yapılan yanlışlara düşmeden, aşamalı ve yavaş yavaş gerçekleştirmeniz gerekir. Bu dönem tam bir sabır, anlayış ve kararlılık sürecidir.

Uzmanlar bebeğin sağlığı açısından ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesini, 6 aydan sonra ise en azından 1 yaşına kadar katı gıdalarla birlikte anne sütüne devam edilmesini öneriyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisi ise 6.aydan sonra ek gıdalarla birlikte 2 yaşına kadar bebeğin emzirilmesidir. Bazı sağlık sorunları ya da özel bir durum nedeniyle daha önce memeden kesmek zorunda da kalınabilir. Ancak normal bir süreçte verilecek karar tamamen annenin isteğine bağlıdır. Memeden kesmeye karar verilen an, doğru zamandır. Yine de bazı uzmanlar, ilk doğum gününden sonra memeden kesmeye yavaş yavaş başlanmasını öneriyor. Nedeni ise; bu dönemde bebeklerin değişimlere daha kolay uyum sağlamaları… Diğer bir gerekçe ise, 1 yaşındaki çocuğun daha fazla katı gıda alması nedeni ile memeye ilgisinin azalması ve eskisi kadar çok ve sık emmemesi yüzünden süt üretiminin de azalması.

KENDİLİĞİNDEN GERÇEKLEŞMESİNİ BEKLEMEYİN
Memeden kesmenin aniden gerçekleşmesini beklemeyin. Özellikle çalışan anneler önce gündüz emzirmeyi sonlandırır ve gece emzirmeye devam ederler. Bu durum tamamen anne ve bebeğin tercihine bağlıdır.

Anne henüz memeden kesmeyi planlamadığı halde, çocuğun emmeyi bırakması da yaşanan bir durumdur. Memeden kesme konusunda olabildiğince esnek olmak yapılabilecek en doğru harekettir.

4-7 aylar civarında anne sütünün arada sırada biberonla verilmeye başlanması, çocuğa memeden başka bir kaynağa alışması için fırsat tanır. Biberonla süt vermek annenin bebeğin yanında olamadığı zamanlarda bebeğin başkaları tarafından beslenmesini de kolaylaştırır.

BEBEĞİMİN HAZIR OLDUĞUNU NASIL ANLARIM?
Meme sunulduğunda kayıtsız davranıp, huzursuz oluyorsa ya da eskisinden çok daha kısa süreyle emiyorsa, bebeğiniz memeyi kesmeniz konusunda size küçük sinyaller veriyor demektir.

 

BUNLARI DENEYİN!
- Memeden kesmeye çalıştığınızda çocuğunuz bu durumdan rahatsız oluyorsa, bu süreci biraz erteleyin.
- Memeden kesmeye kesin olarak karar verdiyseniz, bebeğinizin 3-5 gün ağlayıp meme
istemesine ve huysuzlanmalarına karşı dirençli davranmalı, kararlılığınızı ona da hissettirmelisiniz.
- Önceden emzirdiğiniz zamanlarda çocuğunuzla eğlenceli bir oyun oynayın.
- Parmak emme ya da battaniyesine bağlanmak gibi rahatlatıcı başka bir davranış geliştirirse, engel olmayın. Memeden kesmeden kaynaklanan duygusal değişimlere uyum sağlaması bu tür alışkanlıklarla kolaylaşabilir.
- Bebeğiniz 1 yaşından küçükse, emzirme saatinde biberon veya bardak vermek faydalı olabilir. 1 yaşından büyükse atıştıracak bir yiyecek vermek ya da daha fazla sevgi ve ilgi göstermek de yararlı olacaktır.
- Onu emzirme pozisyonunda kucaklamayın ve emzirirken kullandığınız kıyafetleri giyinmekten kaçının.


MEMEDEN KESMEK KABUSA DÖNDÜYSE…
Her yöntemi denediyseniz ve hiçbiri işe yaramadıysa, zamanlamanız yanlış olabilir. Bebeğiniz hasta olabilir. Bebekler kendilerini iyi hissetmediklerinde daha sık emerler ve anne sütü bebek için en iyi ilaçtır! Çocuğunuzun yeni bir gelişimsel dönemden geçiyor olması da memeyi bırakmasını zorlaştırabilir. Evde kayıp, taşınma, boşanma ve yahut annenin işe başlaması gibi önemli bir değişim yaşanmış olabilir. Bu gibi değişim dönemlerinde memeden kesmek daha da zor olur. Böyle bir durumda, çalışmalarınıza bir süre ara vererek, başka bir zamanda yeniden deneyin.


NESLİM GÜVENDEĞER DOKSAT (Çocuk Ruh Sağlığı Uzmanı):
“ MEMEDEN AYRILMA BEBEĞİN BAĞIMSIZLAŞMASIDIR!”                       
“Emzirme süreci anne ve bebek arasında yaşanan çok özel bir paylaşımdır. Anne, bebekten gelen özel sinyalleri algılayarak bebeğinin acıktığını idrak eder. Emzirme süreci anne ile bebeğin karşılıklı olarak haz alığı bir süreçtir. Bebek emdikçe, annenin hormonları uyarılır ve süt üretimi artar. Emzirmeyen annelerin bir süre sonra süt üretemedikleri bilinir. Yaşanan bu özel anlar bebeğin sağlıklı bağlanma sürecini destekler.

 

İlk 6 ay boyunca anne sütüyle beslenme gerek ruhsal açıdan gerekse de besin değeri açısından son derece gereklidir. Daha sonra ek gıdalara geçilerek, anne sütü giderek ara öğünlerde verilmeye başlanır.

Memeden kesme, bebeğin anneden ayrışmasını ve bireyselleşmesini destekleyen ilk adım olduğu için, anneler, söz konusu olan bağımlılığı yitirme kaygısıyla bu konuda çelişki yaşayabilirler. Bu nedenle emzirmenin sonlandırılma zamanı, annenin ruhsal açıdan hazır olduğu bir dönemde, annenin vereceği kararla belirlenmelidir.

İşe başlama dönemi, emzirmenin bırakılma zamanını destekleyen bir süreç olabilmektedir. Memeden kesme yöntemi olarak, emzirme sayısının azaltılması ve emzirme süresinin kısaltılması en uygun olanıdır. Seçilen yöntemi kararlı ve tutarlı bir şekilde uygulamak en önemlisidir. İlk olarak öğlen emzirmesi kaldırılarak yerine formül mama verilmesiyle başlanabilir. Bazı öğünlerde ise, sağılmış anne sütü biberonla çocuğa verilir. Anne çocuk arasındaki bağ açısından çok önemli bir yeri olan uykudan önceki emzirme, genellikle en son bırakılır.

Strateji olarak meme isteyen çocuğa bağırmak, azarlamak, korkutmak, memenin dış görünüşünü çocuğun beğenmeyeceği bir şekle getirmek veya istemeyeceği bir lezzetle (acı, ekşi vb. tatlar sürmek) sunmak gibi yöntemlere asla başvurulmamalıdır!

Emmek isteyen çocuğu geçiştirmek, erteleyerek emzirmek, güven ilişkisini zedeleyebilir. Bu nedenle kararlı bir şekilde emzirme eyleminden vazgeçilip, büyüdüğü için diğer beslenme şekillerine geçildiğinin izah edilmesi ve bunun davranışsal olarak uygulanması en doğrusu olacaktır.”


 

BEBEĞİM BÜYÜRKEN BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.