Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

99 SAYFADA TÜP BEBEĞİ BEKLERKEN!

99 SAYFADA TÜP BEBEĞİ BEKLERKEN!

Nur Onur tarafından kaleme alınan “99 Sayfada Tüp Bebeği Beklerken” adlı kitap da Klinik Psikolog Gonca Şensözen ile her anne ve baba adayının yaşadığı sorunlar ve tekrarlanan süreçte maddi ve manevi kayıplar konusu masaya yatırıldı.


Kitap, çiftler dışında aile büyüklerinin, çevre baskısının ve psikolojik boyutuyla tüp bebeğe sahip olmanın ya da olamamanın getirdiği sorunlara kadar uzanan geniş bir yelpazede her adayın merak edip soracağı sorulara yanıtlar veriyor.

Ülkemizde son yıllarda hızla artan uygulamaları ile dünya örnekleriyle yarışır durumda olan tüp bebek merkezlerinde anne ve baba olma arzusuyla yanıp tutuşan çiftlerin yaşadıkları,
fizyolojik ve psikolojik tüm değişimlerin yarattıkları etkiler yine bu kitapta. İşin hep tıbbi boyutu irdelenirken psikolojik boyutunun es geçildiğini düşünüp bu konuya dikkat çekmek istediklerinin altını çizen Nur Onur; konunun uzmanı Gonca Şensözen ile söyleşi yaptı.

Tüp bebek tedavisi gören kişiler sık sık “Yakın arkadaşımın hamile kaldığı haberini aldım. Onu şu anda görmek istemiyorum. Böyle düşündüğüm için de kendimi kötü hissediyorum” diyenler ya da  “Kısır olduğumu öğrendiğimde eşimle cinsel hayatımız sona erdi” gibi cümleler kuruyorlar. Tüp bebek tedavisi gören kişiler bu ve benzeri birçok haklı soru ve endişe taşıyor. Kitap tüm tüp bebek tedavisi görmeyi düşünen ya da görmekte olan çiftlere tedavinin psikolojik yönünü tanıtması, tedavi aşamalarında yaşanabilecek duygusal sorunlar ve olumsuzluklarla nasıl başa çıkılacağını anlatması ve böylece çiftlere tedavi sürecinde rehberlik etmesi için hazırlandı.

Kitap üç bölümden oluşuyor:
- Kısırlık teşhisinin konduğu tedavi öncesi, ”Problemin Farkına Varma ve Tedaviye Karar Verme Dönemi”
- Var olan kısırlık sorununun kabul edildiği ve çözüm arandığı, “Problemi Kabul Etme ve Tedavinin Uygulanması Dönemi”
- Son olarak da tedavi sürecinin bittiği ve gebeliğin gerçekleşip gerçekleşmediğinin anlaşıldığı, “Tedavinin Sonucu ile Karşılaşma Dönemi”.

Kitaptan bazı başlıklar:
• Tüp bebek tedavisine kadının hazır olması neden önemlidir?
• Tedaviye aile psikolojik olarak nasıl hazırlanır?
• Tüp bebek tedavisinin ana aşamaları nelerdir?
• Tedavi süresince kadın ve erkek ayrı ayrı ne hisseder?
• Tüp bebek tedavisinden sonra gebelik oluşmazsa çiftin ilişkisi nasıl etkilenir?

Gibi daha pek çok sorunun cevaplarını bulduğu bu kitap çalışması tüp bebek yöntemini deneyen ya da denemeyi düşünen kişiler için her yönüyle çok dikkat çekiyor.

Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlerin psikolojik sorunları üzerine uzmanlaşmış olan Klinik Psikolog Gonca Şensözen çalışmalarına halen devam etmektedir.

Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Yazan: Nur Onur

 


 

BİLGİLİ ÇOCUK & SÜPER ANNE BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.