Her çocuk farklı ortamda yetişse de geçirdikleri gelişim çizgisi aynı yolları izler. Çocuğun henüz karnındayken anneyle kurduğu ilişki sonraki süreçte de aynı yakınlıkta devam eder. Hem fiziksel olarak anneye yakındır, karnında kucağındadır. Hem ihtiyaçlarını anne karşılar emzirmek, doyurmak, ağladığında sakinleştirmek gibi. Hem de çoğunlukla anne çocuğuna bakarken baba işe devam ettiği için bir arada kalırlar. Bebeklik dönemini anneye sıkı sıkıya bağlı olarak geçiren çocuk, önce annesini tanır, babası ise daha sonra gelir.
Bebeklik evresi bitip de zekâ gelişiminin, hayal gücünün hızla geliştiği 2 yaş dolaylarında çocuk artık annesinin dışında çevredeki diğer kişileri de tanıyarak zihninde bir yere oturtmaya başlar. Bu kişiler çoğunlukla anneanne, babaanne, diğer akrabalar, varsa komşular ya da bakıcı olur ama ilk sıra haliyle babalarındır. İşte bu dönemde anne ile çocuk arasındaki bağımlılığı azaltarak dengeleyecek olan figür babadır. Babanın varlığı çocuğun kendi kararlarını almasında ve küçük yaşına rağmen karakterinin yapıtaşlarını oturtmasında önemli bir yere sahiptir.
BABAYLA OĞULUN BARIŞMASI
Çocuğun cinsel gelişiminin başladığı ve hareketlendiği 3-4 yaşlarında artık anne ve baba çocuğun hayatında hemen hemen benzer önemi kazanmıştır. Baba, anneyi çalan baba olmaktan çıkarken, anne de bağımlı olunan anne değildir artık; anne ve baba birbirini dengeler. Kendi cinsel kimliğini oluşturma yönünde ilk adımları atan çocuk, anne ve babasının rollerine bakarak kendi yerini keşfetmeye çalışır. Oidipus kompleksi denilen duygusal çatışma da bu noktada yaşanır zaten: Kız çocuk babayı kıskanarak anneyle rekabete girerken, erkek çocuk da anneyi kıskanarak babayla rekabete girer. Freud’un bu teorisine göre erkek çocuk ile baba arasında farkında olmadan yaşanmaya başlanan bu çatışma uzun yıllar devam edecektir. O ana kadar kız ve erkek çocuk arasında yapılmayan ayrım, artık ortaya çıkacak ve belirginleşecektir. Erkek çocuğun bu çatışmadan kurtulması kolay olmayabilir. Ancak babasını kendisine rol modeli olarak belirleyen çocuk bu süreçten sağlıklı bir şekilde sıyrılabilir. İşte bundan sonra baba-oğul ilişkisinin seyri değişir. Artık baba, dünyadaki erkek cinsinin en iyi temsilcisi olur oğlunun gözünde. Çocuk davranışlarıyla ve sözleriyle kendini ortaya koyarken, hareketlerinin doğruluğunun sağlamasını babası üzerinden yapacaktır. Zaten fiziksel olarak da annesindense babasına yakın olan çocuk için babayı taklit etmek daha makuldur. Çocuğun babasıyla sürekli vakit geçirmek istemesi, babasına toz kondurmaması bu dönemde belirgin olarak görülür.
BABASIZ BİR OĞULU BEKLEYEN SORUNLAR
Erkek çocuk bir öğretmeni dinleme dikkatiyle babasını izler ve taklit eder. Ancak, babanın olmadığı aileleri de göz önünde bulundurmak gerekir. Babanın ölüm veya ayrılık gibi nedenlerle hiç olmaması ya da hastalık, erken ya da geç yaşta baba olma, sonradan evlat edinme, bilgisizlik, annenin aşırı baskın olması, iş temposu nedeniyle çocuktan uzak kalması gibi nedenlerle baba figürü yetersiz kalabilir. Bu durum, çocuğun kendine model bulamamasıyla birlikte türlü sorunların başlangıcını oluşturur. Bu sorunlar sadece çocuğu değil tüm aileyi ve çocuğun kişiliğini etkiler.
Belli başlı sorunları ise şöyle sıralamak mümkün:
- Anne ile erkek çocuk arasındaki bağımlı ilişki çözülemez.
- Erkek çocuğun bireyselleşmesi engellenir, bu da anneye karşı saldırgan tutumlar göstermesine ya da onun anneye bağımlı, tembel tabiatlı olmasına yol açar.
- Anne, çocuk bakımında yalnızlık ve yetersizlik duygusuna kapılır, daha ileri ruhsal problemler çıkar.
- Erkek çocuğun cinsel kimlik gelişiminde sorunlar olabilir.
- Baba figürünün çok erken yaşlarda kaybedilmesi, ergenlikte ciddi iletişim sıkıntılarına yol açar, çünkü annenin yas kökenli depresyonu ile erkek çocuğun rol modeli eksikliği kökenli kimlik bocalaması, anne-oğul arasında ciddi çatışmalar yaratır.
ANNEYİ PAYLAŞMAK |
|