Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

Erkekler de gebelik belirtileri gösteriyor:
COUVADE SENDROMU

COUVADE SENDROMU

Erkeklerin de eşleri gibi hamilelik semptomları yaşadığını biliyor muydunuz? Couvade Sendromu’na yakalanan erkekler, eşleri hamile kaldıktan kısa bir süre sonra gebelik semptomları yaşamaya başlıyorlar. Peki, “sempatik gebelik” de denilen “Couvade Sendromu” nedir? Neden olur? Belirtileri nelerdir? Ve bu sendromdan kurtulmak mümkün mü? İşte, çok ilginç bu sendrom ve çözüm yolları.


Eşleri gebe kalan erkeklerin kısa bir süre sonra gebelik semptomları yaşaması anlamına gelen sendrom, baba adayının hamileliğe hissi olarak katılmaya, önceki çocuk sayısına, dini inancına, yaşadıkları strese ve hamilelik döneminden önceki sağlık durumlarına bağlı olarak ortaya çıkıyor.

Hamilelikte eşle özdeşleşme (bir olma) arzusu, kıskançlık, dünyaya yeni gelecek bebeğin korkusu, kaygı ya da farklılaşan hatta azalan cinsellik gibi sorunlar bu sendromun nedenleri.

Couvade sendromu, ilk olarak 17.yy'da French Basque tarafından tanımlanmış ve Fransızca "couver" kelimesinden türetilmiş. Kelime olarak “yumurtadan civ civ çıkarmak” ya da “kuluçkaya yatmak” anlamına gelir. Gebeliğin bu sempatik semptomları, Trethowan ve Conlon (1965) tarafından Couvade Sendromu olarak isimlendirilmiştir.

BELİRTİLERİ
Gebe eşle aynı zamanda gelişen duygusal değişimler; mide-bağırsak sistemi rahatsızlıkları, uyku yakınmaları, diş ağrısı, deride isilik, bayılma, karın büyümesi, iştahta değişme, kokuya hassasiyet, sırt ağrıları, yorgunluk, baş ağrısı, bel ağrısı, bacaklarda kramplar, mide bulantısı, baş dönmesi ve aşerme şeklinde gerçekleşir. Bu sendromu yaşayan baba adayı, anne adayından daha fazla kilo bile alabilir. Couvade Sendromu’nun psikolojik belirtileri ise anksiyete, depresyon, stres, sinirlilik, ruhsal çalkalanma, vücut bütünlüğü ile ilgili endişe ve vücudun algılanmasındaki değişikliklerdir.

10 ERKEKTEN 2’Sİ YAŞIYOR
Hamileliğin ilk 3 ayının sonunda başlayıp, ikinci 3 ayında belirtiler artar ve doğuma kadar sürer. 267 çift üzerinde yapılan bir çalışmada, erkeklerin yüzde 22.5’inin Couvade Sendromu yaşadıkları belirlenmiş. Ayrıca, Couvade Sendromu yaşayan ve yaşamayan erkekler arasında davranışsal olarak anlamlı farklar var. Gebelik öncesi, gebelik esnası ve sonrasında yapılan ziyaretlerde, Couvade Sendromu yaşamayan erkeklerde sendrom belirtileri sabit bir düzey bulunmasına rağmen, sendromu yaşayan erkeklerde her ziyarette semptomların iki kat arttığı gözlenmiş.

Türkiye’de 2002 yılında 150 çift üzerinde yapılan araştırmalarda ise, eşlerinin gebelikleri sırasında baba adaylarının yarısından fazlasının endişe hali yaşadıkları, yaklaşık üçte birinin kendisini normalden daha iyi hissettikleri, bunlar içerisinde, yüzde 28 inin yorgunluk ve çabuk yorulma, yüzde 26 sının diş ya da diş eti ağrısı, yüzde 23 ünün sık idrada çıkma, yüzde 20’sinin normalden daha az aktif oldukları saptandı.

NASIL BAŞA ÇIKILIR?
Couvade Sendromu yaşayan baba adaylarına yaşadıkları bu semptomların hastalıktan daha çok ebeveynlik konusundaki yetersiz bilgilenmelerinden kaynaklandığının açıklanması gerekiyor. Uzmanlar, bu sendromu yaşayan baba adayının kaygıları ile başa çıkamaması durumunda, destekleyici psikoterapi tedavisi görmesi konusunda uyarıyorlar.

 

COUVADE SENDROMU’NA DAİR BİR GELENEK…

Couvade Sendromu, ilkel toplumlarda kabul görmüş hatta törensel bir forma bürünmüştür. Geleneğe göre doğumun ağrısız seyretmesi, anne ve bebeğin kötü ruhlardan korunması için anne adayı doğum sancısı çekerken, baba adayı da bir yatağa yatırılır ve babanın doğumu bu şekilde beklemesi gerekir. Bazı baba adaylarının eşleriyle birlikte doğum sancısına benzer ağrılar hissettiği olur.

VE BABALAR BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.