Bir çocuk için hem anne hem de babanın etkisi çok önemli. Araştırmalar, annenin de babanın da çocuklar üzerinde farklı etkiler yarattığını belirtiyor. Bir babanın çocuğuna verebilecekleri ile bir annenin verebilecekleri farklıdır. Çocuğun sağlıklı gelişimi için hem annesine hem de babasına ihtiyacı vardır. Çocuğun en çok ihtiyacını duyduğu şeylerin başında anne babasının işbirliği içinde olması ve birlikte karar alabildiklerini görmesi gelir. Çocuklar özellikle de bebekler zannedilenin aksine evdeki atmosfere karşı son derece duyarlıdırlar. O nedenle de evdeki anne baba arasındaki gerilimi kolaylıkla hissederler. Anne baba arasındaki ilişkinin niteliği çocuğun empati yeteneğini olduğu kadar diğer insanlarla olan ilişkilerini de etkiler. Babaların çocuklarına yaklaşımı ile annelerinki farklıdır. Babalar çocukları ile daha sert, hatta daha çok boğuşmalı oyunlar oynarlar. Babaların bebekleri-çocukları ile konuşmaları da annenin üslubundan farklıdır. Sözgelimi; bebekle kimin konuştuğunu görmeden, sadece bebeğin verdiği tepkileri gözlemleyerek kendisi ile annesinin mi yoksa babasının mı konuştuğunu anlayabiliriz.
BABA ROLÜNE İLK ADIM
“Baba olmak, erkeğin yaşamında çok önemli bir adımdır”, anne gibi babanın da çocuk sahibi olduktan sonra yeni rolüne alışmasının zaman alır. Bu nedenle babaların da doğuma hazırlanmaları ve doğumdan sonra anne bebek ilişkisinin dışında kalmamaları gerekir. Özellikle de doğum anında babanın annenin yanında olması, en başından bebeğinin hayatında olmasına, babanın kendisini “dahil” hissetmesine yardım eder. Bazı babaların doğumun hemen sonrasında iş temposunun artması ve daha uzun saatler çalışmaya başlaması babanın kendisinin bile farkında olmadığı bir kaçış anlamına gelebilir.
SOSYALLİKTE BABA ETKİLİDİR
Ebeveynlerin çocukları ile olan ilişkileri büyük ölçüde kendilerinin yetiştiriliş biçimlerinden etkilenir. Örneğin; babanın kendi ebeveyni ile olan ilişkisi çocuğu ile kuracağı ilişkiye model oluşturur. Eğer baba kendi çocukluğunda anne ya da babasına duyduğu kızgınlığı, öfkeyi yansıtamamışsa, anne babasının otoritesi kızmasını engellemişse, kendi çocuğunun öfkesi ile başa çıkmakta zorluk çekecektir.
Erkek ve kız çocuklar için babanın rolü farklıdır. Erkek çocuklar için babalar rol modeldirler. Yapılan araştırmalar erkek çocukların ne kadar sosyal oldukları ile babaları ile aralarındaki ilişkinin çok önemli rol oynadığını gösterir. Kız çocukların babaları ile iyi ilişki içinde olmaları onların öz güvenlerini olduğu kadar kişilik gelişimlerini, kimlik algılarını, aidiyet duygularını, özellikle de ergenlik döneminde yakından etkiler. Babalar ergenlik döneminde sınırların konmasına ve ergenin kendisini güvende hissetmesine yardım eder. Babanın rolü sadece sınırların belirlenmesi açısından değil, ergenin bağımsızlaşması, bireyselleşmesi açısından da büyük önem taşır.
|