Çocuk sahibi olmak için her ne kadar anne ve babanın ortak kararı gerekse de, onu yetiştirmek sanki daha çok annelerin göreviymiş gibi algılanıyor. Oysa baba da, tıpkı anne gibi, çocuğun hayatında boşluğu doldurulamaz ve vazgeçilmez bir yere sahip. Baba, çocuğuyla sağlıklı bir iletişim kurabildiğinde, çocuğun kişiliğinin gelişiminde önemli artılar sağlıyor. Bunun için de önce, babaların “belli etmeden sevme” alışkanlığından vazgeçmesi gerekiyor. Sonrasında yapılması gerekenler ise “öğrenilebilir” şeyler…
1- SAKİN OLMAK
Çocuklar bazen bilerek bazen de bilmeyerek mutlaka sizi provoke edecek bir şeyler yapmanın yolunu bulurlar. İyi bir baba kontrolünü kaybetmemeli, sinirle davranmamalı, bağırıp, çağırmamalı ve küçük yaramazlıklar için bir anlık öfkeyle büyük cezalar vermemelidir. Sonuçta çocuğunuza sinirli biri olmayı öğretmek istemezsiniz değil mi?
2- SEVMEK
Çocuğunuza onu sevdiğinizi hatırlatmanız gerekir. Bu onu sevdiğinizi sözel olarak telaffuz etmenin yanında ihtiyacı olduğunda desteklemeyi, gözyaşlarını silmeyi, kucaklamayı da içerir. Ve bu durum, yaşı ne kadar büyürse büyüsün değişmemelidir.
3- SABIRLI OLMAK
Bazen çocuğunuzun bazı şeyleri çoktan öğrenmesini, 143 defa tekrar etmeye gerek kalmaksızın bazı işlerin sorumluluğunu üstlenip yapmasını istersiniz. Böyle zamanlarda onun bir çocuk olduğunu unutmayın. Sabırlı olun. Ona zaman tanıyın çünkü o buna değer.
4- GURUR DUYMAK
Babaların çocuğuyla gurur duyması büyük bir klişe gibi duruyor değil mi? Ama pek çok baba çocuğuyla gurur duyduğu ona söylemeyi unutup bunu dostları ya da iş arkadaşları ile paylaşıyor. Çocuğunuz, babasını gururlandırdığını bilmelidir. Onunla gurur duyduğunuzu söylediğinizde aynı şeyi tekrar yapmaya çalışacaktır. Derslerinde başarılı olup iyi notlar almasının babasını gururlandırdığını bilirse bunu tekrar etmek için elinden geleni yapacaktır. İyi biri olduğuyla gurur duyuyorsanız iyi biri olacaktır; en azından buna çalışacaktır.
5- DÜRÜST OLMAK
Çocuklara dürüst olunmalıdır. Dürüstlüğü çocuklar ebeveynlerinden öğrenir. Bir şeyin çocuğunuz için kötü olduğunu düşündüğünüzde bile ona bunu tüm gerçekleri ile anlatın. Saklamak için yalan söylemeyin.
6- DİK DURMAK
Bir kural koyduğunuzda, koyduğunuz kuralın arkasında durun. Şayet 20:00’de evde olmaları gerekiyorsa ve 20:07’de kapıdan içeri giriyorlarsa bir cezayı hak ediyorlardır. Elbette mazeretler olabilir ama unutmayın “her zaman” olağanüstü durumlar yoktur hayatta. Diğer taraftan koyduğunuz kuralları uygulamak, esnek olmamayı gerektirmez. Onlara özgürlük de tanıyın. Bazen kurallarınızı bozduklarında bir mola verip bunun bir istisna olduğunu onlara hissettirin.
7- KENDİN OLMAK
Çocuğunuzun yanındayken kendiniz olmak önemlidir. Bazıları çocuklarının yanında bambaşka biri olurlar. Çocuklar bunu anlar ve genelde de olumsuz etkilere yol açar, size olan güveni sarsılır (sonuçta onu kandırıyorsunuzdur, bir insan nasıl iki farklı kişi olabilir ki?) ve kendilerinin de böyle davranmaları gerektiğini düşünürler. Kendiniz olmazsanız sonuçta çocuklarınızın sizin yanınızda başka, diğer zamanlarda örneğin arkadaşları ile beraberken bambaşka bir insan olduğunu görebilirsiniz.
8- ÖNCE BABA SONRA ARKADAŞ OLMAK
Sadece ebeveyn değil aynı zamanda çocuğunuzun arkadaşı olmak harikadır. Ama hangisinin önce geldiğinden emin olun. Çocuğunuzun size bir arkadaştan çok bir baba olarak ihtiyacı var. Bu ihtiyacını başka yerlerde aramasını istemiyorsanız ona arkadaştan önce baba olun.
9- SAYGILI OLMAK
Size saygı duyulması kadar çocuğunuza saygı duyulması da önemlidir. Onunla bir birey olarak konuşmak, onun öğrenmesi ve yetişmesi için zaman tanımak ve ona eşit koşullar sağlamak saygı göstergesidir. Onun kararlarına saygılı olun. Bu kararlar sizin düşündüklerinizle çelişse bile saygı duyun. Bu onlara tavsiye vermeyin anlamına gelmemeli ama şunu kabul edin; herkesin kendi yolu vardır. Ve ancak bu şekilde zihinsel ve duygusal olarak büyüyebilirler.
10- ORADA OLMAK
Herkesin hayatında kendisiyle ilgilenen, kendisine dikkat ve şefkat gösteren, kendisi için bir şeyler yapan ve bir şeyler yaptıklarında “orada olan” bir babaya ihtiyacı vardır. Onlara zamanınızı ve ilginizi verin.
Elbette bu maddeler iyi bir baba olmakla ilgili her şeyi kapsamıyor. Ama iyi bir başlangıç olabilir. Bu sayılanları yapabilirseniz ya da daha iyisi böyle biri “olabilirseniz” iyi bir baba olma yolunda ilerliyorsunuz denilebilir. Diğer yandan zaman zaman başarısız olduğunuzda bu iyi bir baba olmadığınız anlamına gelmez. Kendinizi toplayıp devam edin.
|