Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

İKİNCİ ÇOCUĞA HAZIR MISINIZ?

İKİNCİ ÇOCUĞA HAZIR MISINIZ?

İlk çocuğun doğumundan bir süre sonra çiftler ikinci bir çocuğu düşünmeye başlıyor. Bazen de çevrenin “İkinci ne zaman?” soruları anne ve baba üzerinde baskı oluşturuyor. Bu süreçte ebeveynler ikinci bir çocuğu gerçekten isteyip istemedikleri ya da ne zaman yapmaları gerektiği konusunda çeşitli kaygılar yaşıyor. İşte, ikinci çocuk konusunda en sağlıklı kararı almak için öneriler...


İkinci çocuğu düşünmek için en uygun zaman, onu gerçekten istediğiniz zamandır. Bir takım gereklilikler nedeniyle ya da sadece “çocuğumuzun bir kardeşi olsun” düşüncesiyle ve çevresel baskılarla bir çocuk sahibi olmak pek de sağlıklı değil. Çünkü dünyaya bir çocuk getirmek duygusal, düşünsel, psikolojik, fiziksel ve maddesel anlamda birçok gerekliliği beraberinde getirir.

İKİ ÇOCUK ARASINDA YAŞ FARKI NE OLMALI?
Uzmanlar iki kardeş arasındaki yaş aralığının 3 ya da 4 olmasının uygun olduğunu dile getiriyorlar. 3-4 yaş aralığı özellikle ilk çocuğun kendi temel ihtiyaçlarını karşılayabileceği, kreş ya da oyun grubu gibi birtakım aktivitelere dahil olabileceği ya da en azından kendi kendine oyun oynayabileceği bir zaman olacağı için uygun bulunuyor. 3-4 yaşlarına gelmiş bir çocuk duygularını ifade etmeye başlayacağı için özellikle bir kardeşi olduğunda hissettiği duyguları da dışa vurabilecektir ki, bu da bir çok psikolojik sorunun oluşmasını engelleyebilir. Ama yine pek çok uzman ikinci çocuk zamanı konusunda asıl önemli olanın anne ve babanın hazır olduğu zaman olduğu kanısında. Çünkü çocuğun kardeşe alışması ve doğacak çocuğun mutlu olması ve kardeşiyle iletişiminin sağlıklı olması öncelikle anne ve babanın çocuklara verdiği huzur, sevgi ve ilgiyle bağlantılı.

“BİR KARDEŞİN OLACAK!”
Anne babanın ikinci çocuk kararını vermesi ve çocuğun anne rahmine ilk yolculuğundan sonra asıl konu ilk çocuğa bir kardeşi olacağını söylemektir. Bunu çocuğa nasıl anlatacağı konusunda birçok aile sıkıntı yaşar. Çocuğun kardeşi olacağı fikrine mümkün olduğunca alışması büyük önem taşır. Fakat çocuğun yaşı 3’ten küçük ise onu çok erken bir beklentiye sokmak da doğru olmayabilir.

Birden çok çocuk sahibi olmayı düşünen ebeveynler çocuklarını “kardeş” kavramına mümkün olduğunca aşina hale getirmelidir. Bu da, çevrede kardeşi olan kişilerin abartısız bir şekilde vurgulanmasıyla olur. Anne baba, kendi kardeşlerini çocuklarına sadece “Bak, bu senin halan, teyzen, dayın!” şeklinde değil aynı zamanda benim kardeşim, ablam, abim şeklinde tanıtabilir. Böylece çocuk başından beri “kardeş” kavramı konusunda fikir sahibi olur.

KARDEŞ HABERİNDEN SONRA ÇOCUĞUNUZU GÖZLEYİN
Kardeşi olacağını öğrenen çocukların düşünce ve davranışları değişkenlik gösterebilir. Küçük yaştaki çocuklar kardeşleri olacağını öğrendiklerinde zihinlerinde çok fazla bir şey canlandıramayabilir ve kardeş hayatına girene kadar bunu çok da fazla önemsemeyebilirler. Ancak daha büyük yaştaki çocuklar, öğrenilmiş birtakım düşünceler sebebiyle zaman zaman büyük bir kaygı yaşabilirler. Kıskançlık, ikinci plana itilecek olma düşüncesi, anne babayı paylaşma korkusu gibi olumsuz duygu ve düşünceler oluşabileceği gibi; heyecan, bir oyun arkadaşının gelecek olmasının mutluluğu gibi olumlu düşünceler de sözkonusu olabilir.

Kardeşi olacağını öğrenen çocuğunun davranışlarında belirgin bir değişim, uzun süren abartılı davranışlar, mutsuzluk, ağlama nöbetleri, belirgin bir hırçınlaşma, şiddet eğilimi, daha az konuşmaya başlama, içe kapanma gibi davranışlar söz konusu ise mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.

 

İKİNCİ ÇOCUK: ŞİMDİ Mİ, SONRA MI?
İkinci çocuk düşünen anne babalar bu fikirlerini düşünüp taşındıktan sonra erteleyebilirler. Peki hangi durumlarda ikinci çocuk fikri ertelenmelidir?
- Eğer anne ve babanın her iki çocukla da ihtiyaçları kadar ilgilenmek için yeterli enerjileri, zamanları ya da imkânları yoksa,
- İlk çocuğun kardeş fikrine hazır olmadığı düşünülüyorsa,
- Anne ve baba arasındaki ilişki sıkıntılıysa ve problemler varsa,
- Maddi olarak tek çocuğa yetebilindiği düşünülüyorsa,
- İkinci çocuğu isteyenin tek bir taraf olması durumunda,
ikinci çocuk kararı ertelenmelidir.

 

 

 

DOĞUM BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.