Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

BEBEĞİNİ EMZİREMEYEN ANNE NELER YAŞAR?

BEBEĞİNİ EMZİREMEYEN ANNE NELER YAŞAR?

Hamilelik sonrası bazı fizyolojik ya da psikolojik nedenlerden dolayı annenin bebeğini emzirememesi, anneyi depresyona sürükleyebiliyor.


Emzirmeye karşı isteksizlik, yeterince süt gelmemesi, meme iltihaplanması, kanalların tıkanması, kendini huzursuz ve rahatsız hissetme, hassas meme uçları, memenin şişmesi ya da meme dokusundaki enflamasyon gibi nedenlerle emzirme gerçekleşmeyebilir. Uzman Psikolog Ayben Ertem bebeğini emziremeyen annelerin ruhsal durumunu anlattı.

EMZİREMEYEN ANNENİN DEPRESYON RİSKİ
Anneler,  bebeğini emziremediğinden dolayı suçluluk hissedebilir. Özellikle de anne sütünün önemini vurgulayan reklamlar yapıldıkça ve literatürde de bunun önemini vurgulayan çalışmalar oldukça emziremeyen anneler kendilerini kötü hissedebilir, kendilerini suçlayabilir ve hatta depresyona girebilir.

 Obstetrics & Gynecology’de 2011 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre; emzirememek ile ilgili yaşanan problemler, depresyon semptomlarının direkt nedeni olmayabilir; ancak araştırmacılar yine de bu konuda temkinli olunması gerektiğini, emzirme problemleri ile depresyonun birlikte görülebileceğini söylüyorlar. 2 bin 600 kadın üzerinde yapılan çalışmada, doğumdan sonraki ilk haftalarda meme ağrısı çeken ve emzirmekten hoşlanmayan kadınlarda doğum sonrası depresyon riskinin arttığı gözlendi. Eğer hamilelik sırasında da depresyon varsa, bu da emzirme zorluklarının görülmesine sebebiyet veriyor.

BİBERONLA BESLEYECEKSENİZ VÜCUDUNUZA YAKIN TUTUN
Böyle durumlarda eşin ve akrabaların desteğinin yanında psikolojik destek de alınmalıdır. Annenin bebeğini emzirmesi anneyle bebek arasındaki bağlanmayı kuvvetlendiren güzel bir yol olsa da, bebeğini emziremeyen anneler, bebeklerini emzirme pozisyonuna getirerek bebeklerinin tenlerine yeterince değdiğinden emin olarak küçük bir biberonla onları besleyebilir ve böylece aradaki bağlanmayı kuvvetlendirmek mümkün olabilir.

NASIL BİR ANNE OLDUĞUNUZ DAHA ÖNEMLİ
Bebek ve anne arasındaki bağ için bebeğini emzirip emzirmediği ya da ne kadar emzirdiği tek başına faktör değildir. Ağladığında ne yaptığı, onunla ne kadar oynadığı, ne kadar sıklıkla kucağına aldığı, bağlanmayı kuvvetlendirici neler yaptığı, sevgisini nasıl gösterdiği de çok önemlidir. Kısacası nasıl bir ebeveyn olduğunuz bebeğini emzirip emzirmediğinizden çok daha önemlidir.

DOĞUM BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.