Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

İLK TÜP BEBEK DENEMESİ NEDEN TUTMAZ?

İLK TÜP BEBEK DENEMESİ NEDEN TUTMAZ?

Tüp bebek tedavisi; hem fiziksel hem duygusal hem de maddi anlamda farklı bir deneyim, yeni bir yolculuktur. Bir bebek sahibi olma fikri, özellikle de başarısız geçen denemelerden sonra, hem anne hem de baba adayı için oldukça heyecan vericidir. Her ne kadar, tüp bebek tedavisinde başarı oranları oldukça yüksek olsa da, bazı durumlarda ilk tüp bebek tedavisi olumsuz sonuçlanabilir. Böyle bir durumda, pek çok çift hayal kırıklığına uğrasa da; ilk tüp bebek tedavisinin başarısız olmasına neden olan faktör belirlendiğinde, yeni bir tedavide başarı şansı da arttırılmış olur.


Gerçek şu ki, tüp bebek tedavisini deneyen çiftlerin ortalama %40-50’si ilk denemede başarılı olabilmektedir. Peki, diğer %50’lik dilimdeyseniz ne olacak? Burada, kaçınılmaz olarak bir soru akla geliyor; ilk tüp bebek tedavisi neden tutmaz? Burada, hem tedaviyi gerçekleştiren hekime, hem anne baba adaylarına hem de tedavinin kendisine büyük iş düşüyor. Yine de, ilk denemede başarısız olmanız, bir sonraki denemelerde de başarısız olacağınız anlamına gelmiyor. Çiftlerin büyük bir bölümü, tutmayan bir tüp bebek tedavisi denemesinden sonra, sorunun çözümüne ulaştıktan sonra, ikinci denemede başarıyı elde ediyor.

Bu yazıda, tüp bebek tedavisi olan çiftlerde, ilk denemenin neden tutmadığı ile ilgili olası nedenlere birlikte göz atacağız...

Tüp Bebek Tedavisinde Üç Temel Faktör Önemli
Tüp bebek tedavisinde başarısızlığın üç temel nedeni vardır. Birincisi; rahme aktarılan embriyoların yetersiz olmasıdır. Bu, anormal bir durumdur ve hamileliğin ilerlemesini engellemektedir. Ayrıca, genetik ya da moleküler embriyo anormalliklerinden de kaynaklanabilir.

İkinci neden; embriyonun rahim duvarına düzgün şekilde yapışmasını önleyen altta yatan başka bir neden olmasıdır. Bunun olası nedenlerinden biri, rahim boşluğunda çıkıntı yapan yara izi ya da polip gibi yüzeysel lezyonlardır.

Son olarak, implantasyonun başarısız sonuçlanmasına neden olabilecek immünolojik işlev bozuklukları da tüp bebek denemesinin tutmasını engelleyebilir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte, embriyo yetkinliği de azalır. Bu da, ilk tüp bebek denemesinin tutmasını engelleyen faktörlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

İlk Deneme Başarısız Olabilir
Yazının başında da bahsettiğim gibi, tüp bebek tedavilerinde ilk denemeler başarısızlıkla sonuçlanabilir ve bu oldukça sık görülen bir durumdur. Dünyada ve ülkemizde yaygın olarak tercih edilen yardımcı üreme teknolojisi olan tüp bebek tedavisi, yalnızca ülkemizde yılda 100 binin üzerinde uygulanan, oldukça popüler bir tedavi seçeneğidir.

Sonuçlar ve başarı oranları oldukça yüz güldürücü olsa da, bazen, hatta genellikle ilk denemede sonuç olumsuz olabilir. Veriler, ilk kez tüp bebek tedavisi olan çiftlerde başarı oranlarının %50 olduğunu gösterdiğinden, ilk denemede başarısız olduğunuzda umutsuzluğa kapılmamanızı öneririm.

Bununla birlikte, tüp bebek tedavisinde ilk denemede, gebelik elde edilse bile; ilk deneme sonrası elde edilen her 5 gebelikten biri düşük gibi nedenlerle gebelik kaybı ile sonuçlanmaktadır. Bu nedenle, ilk tüp bebek denemesi sonrası doğum oranlarının %40 civarında olduğu söylenebilir. Uzmanlar, ilk deneme sonrası hayal kırıklığı yaşayıp umutsuzluğa kapılmak yerine; bir sonraki denemede daha başarılı olmak için sürecin bir an önce başlaması gerektiğini belirtmektedir.

Rahim Zarının Yeterince Kalınlaşmaması
Rahim zarının yeterli kalınlıkta olmaması, embriyonun rahme transferinden sonra oraya tutunmasını ve gebeliğin gerçekleşmesini engellediğinden, ilk tüp bebek denemesinin tutmasının altında yatan en yaygın nedenlerden biri budur. Embriyonun tutunabilmesi ve gebeliğin devam edebilmesi için, rahim zarının yeterli kalınlığa ulaşmış olması gerekir.

“Rahim zarı neden incelir?” diye soracak olursanız da; daha önce geçirdiğiniz rahim ile ilgili operasyonlar, üreme sistemindeki herhangi bir problem rahim zarının incelmesine neden olabilir. Bu gibi bir durumdan kaynaklı başarısız tüp bebek tedavisi denemesi sonrasında, bir sonraki tedaviye başlamadan önce, rahim zarının uygun tedavi seçeneği ile yeterli kalınlığa ulaştırılması gerekmektedir.

Yapısal Bozukluklara Dikkat
Rahim ile ilgili herhangi bir yapısal bozukluk, tüp bebek tedavilerinin başarısızlık nedenleri arasında yer almaktadır. Embriyo transferi gerçekleştikten sonra, tedavinin başarısız gerçekleşme nedeninin bu olduğu anlaşıldığında, uygun şartların oluşması için yeni bir tüp bebek denemesi öncesinde varsa mevcut polip ve miyomların alınması gerekebilir.

Embriyo Transferi Başarısız Olabilir

Daha önce de söylediğimiz gibi, tüp bebek tedavisi uzun, maliyetli, heyecan verici ama aynı zamanda oldukça da yorucu bir süreçtir. Bütün bir süreç düşünüldüğünde, embriyo transferi belki de en kısa görünen ancak tedavinin aslında en önemli basamağını oluşturan süreçtir. Bu nedenle, embriyo transferi oldukça özen gerektiren bir aşamadır.

Embriyo transferinin gerçekleştiği sırada yaşanacak herhangi bir sorun, tedavinin başarısız sonuçlanmasına neden olabilir. Bu nedenle, seçilen embriyoların mutlaka en kaliteli olanlardan tercih edilmesi ve en uygun zamanda rahme transferi edilmesi önemlidir.

Özetleyecek olursak...

İlk tüp bebek denemesinin tutmamasında öne çıkan birincil nedenler;
•    Embriyodaki genetik problemler,
•    Doktorun tedavi sürecinde önerdiği ilaçların düzensiz kullanılması ya da hastanın yanlış yönlendirilmesi,
•    Embriyonun geliştirildiği laboratuvar ortamında yaşanacak herhangi bir olumsuz durum, embriyonun rahme tutunmasını engelleyebilir.

Bu faktörlere ek olarak, aşağıda, ilk tüp bebek denemesinin başarısız olmasına neden olabilecek olası nedenleri de bulabilirsiniz:
•    Rahim içinde genetik olarak mevcut olan yapısal anormallikler,
•    Rahim içinde bulunan polip, miyom ya da kist gibi yüzeysel lezyonlar,
•    Rahim ile ilgili geçirilmiş önceki operasyonlar, kürtaj, rahim içindeki enfeksiyonlar da ilk tüp bebek denemesinin tutmasını engelleyen faktörler arasında yer almaktadır.

Kaynak : Bülent Tıraş

DOĞUM BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.