Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

HEM SÜTÜNÜZ BOL, HEM DE KİLONUZ SAĞLIKLI OLSUN!

HEM SÜTÜNÜZ BOL, HEM DE KİLONUZ SAĞLIKLI OLSUN!

Doğum sonrası bol sütün gelmesi her annenin düşüdür. Emzirme döneminde alınan kilolar ise aksine kabusu… Peki, hem bol süte sahip olup hem de kilo almamak mümkün mü? Bu sorunun yanıtını Diyetisyen Sema Mamak veriyor.


Emzirme döneminde diyet yaparak kilo kaybetmek mümkün mü? Hamilelikten kalan kilolardan nasıl kurtulmak gerekir? Emzirirken hem diyet yapmak hem de sütün artmasını sağlamak için nasıl beslenmek gerekir? Bu yazıda emziklilik döneminde inanılan yanlış bilgilere ve sağlıklı beslenmenin püf noktalarını bulacaksınız.

Bebeğin doğumuyla birlikte başlayan bu dönem yanında beslenmeyle ilgili kaosu da getirmektedir. Özellikle hamilelikte alınan kilolar can sıkıcıdır ve anne bir an evvel bu kilolarından kurtulmak ister. Ama bir yandan da sütüm azalmasın bebeğim aç kalmasın duygusu daha çok beslenmeliyim düşüncesine itmektedir. Özellikle süt yapar inancıyla tüketilen tatlılar, helvalar, şekerli sular bu kısır döngüyü daha da içinden çıkılmaz bir hale getirir.

Peki, hem bebeği yeterince beslemek hem kilo kaybetmek mümkün mü? Evet mümkün. Ama nasıl? Öncelikle özellikle ilk 6 ay bebeğin yeterli beslenmesi çok önemlidir. Çünkü büyümekte olan bebeğin zihinsel fonksiyonları bu dönemde güçlenir ve eğer beslenmesi yetersiz kalırsa zihinsel gelişiminde sorunlar olması kaçınılmazdır. Anne kilo vermek için hırs yapmamalı acele etmemelidir. Özellikle bu ilk 6 aylık hassas dönem geçip, bebeğin ek besinlere başladığı dönemde yani beslenme konusunda anneye olan bağlılığı bir nebzede olsa azalınca anne zayıflamak adına daha sağlıklı adımlar atarak ve sakin tavırla kilo vermeye başlayabilir.

Bu dönemde kilo kaybetmek için hesapsızca yapılan, kalori bakımından kısıtlı, süt yaptığına inanılan tek tip besinlerle beslenmek sütün azalmasından başka hiçbir işe yaramayacaktır. Kilo vermek için gerekli koşullar sağlanmalıdır.

SAĞLIKLI KİLODA OLMAK İÇİN BUNLARA DİKKAT!
- İlk 6 ay yeterli ve dengeli beslenerek kilo dengesi sağlamak ve bebeğin beslenmesini maksimum düzeyde tutulmalıdır.
- Annenin günlük kalori ihtiyacı, vitamin ve mineral gereksinimi iyi hesaplanmalıdır. Bunu anne tek başına yapamaz. Çünkü emzirme döneminde anne sütünden dolayı günlük kalori ihtiyacımız yaklaşık 500- 600 kilokalori artmaktadır. Bunları göz önünde bulunduracak ve sizin için en dengeli hesabı yapacak olan kişi bir diyetisyendir.
- Kilo vermek için kalorisi düşük olan ancak süt yaptığına inanılan besinlere yönelmekten kaçınmak gerekir. Aç kalmak öncelikle sütün azalmasına neden olacak ve bu kısıtlı diyeti yaptığınız sürece pusuya yatan iştahınız gün gelecek kontrol edilemeyecek hale gelecektir ve kurtulmak istediğiniz kilolar fazlasıyla geri dönecektir.
- Kilo verdirdiğine inanılan elden ele dolaşan diyetlere uymak sütünüzün azalmasına, kalitesiz ve sahte kilo kaybına, psikolojik olarak mutsuzluğa, asabiyete ve sütünüzün yetersizliğinden dolayı bebeğiniz aç kaldığında bebeğine yetmeyen anne duygusunu yaşamanıza neden olacaktır. Sahte kilo kaybı nedir? Aç kaldığınız için vücudunuzun su ve kas kitlesini kaybetmesi ama asıl problem olan yağ kitlesinin hala sizinle olması durumudur.

EMZİRİRKEN KİLO VERMEK NASIL MÜMKÜN OLUR?
Doğumdan hemen sonrasında şişliklerin olması, annenin kendini ağırlaşmış hissetmesi olağandır. İçinde bulunulan fizyolojik süreç bunları normal kılar. Ama yukarda da bahsedildiği gibi hemen zayıflamaya çalışmak fazlalıklardan kurtulmak için yapılan hesapsız girişimler olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Bu dönemde bazı koşulların oluşması gerektiğini ve sabırlı davranmak gerekir. Nasıl mı?

- Emziklilik döneminde kilo vermenin ilk ve en kolay yolu içinde bulunduğunuz fizyolojik döneme uygun davranmak ve bebek her ağladığında emzirmektir. Anne sütüyle beraber yaklaşık 700 kilokalorilik enerji bebeğe aktarılacaktır. Emzirmede yetersizlik varsa bu rakam azalacaktır. Fazla süt üretimi için de ilk kural bebeği çok emzirmektir. Laktasyon sürecindeki en önemli uyarıcı bebeğin anneyi emmesidir. Çok emzirmek; çok süt üretimi, çok süt üretimi; kilo kaybına destek demektir.
- Haftada yarım kiloyu aşmayacak şekilde kilo kaybı hedeflenmelidir. Haftada 1 kilodan fazla kilo kaybı sahte kilo kaybı olacak annenin psikolojik ve fizyolojik düzenini, süt salınımını olumsuz etkileyecektir. Eğer kısa süre için kaliteli şekilde kaybedilmesi mümkün olmayan rakamlar hedeflenir ve belirlenen sürede bu rakamlara ulaşılmazsa psikolojik olarak  “Kilo veremeyeceğim’’ düşüncesi oluşacak ve hayal kırıklığıyla birlikte mutsuzluk baş gösterecektir.
- Annenin günlük kalori ve vitamin mineral ihtiyacı iyi hesaplanmalı ve yeterli aynı zamanda dengeli beslenme düzeniyle anne gereksinimlerini karşılamalıdır. Bu ihtiyaçlarını 3 ana 3 ara öğün şeklinde protein, karbonhidrat ve yağ yönünden dengeli olacak şekilde karşılamalıdır.
- Günlük sıvı ihtiyacına çok dikkat etmek gerekir. Meyve suyu, çorba, ayran, su gibi içeceklerle susuzluk giderilmeli, anne sütüyle kaybedilen sıvı ihtiyacı mutlaka karşılanmalıdır.
- Sağlıklı tuvalet düzenine sahip olmak kilo kaybında çok önemlidir. Bu düzeni sağlamak için özellikle posa yönünden zengin besinlere beslenmede bolca yer vermek gerekir. Sebze ve meyveler, kuru baklagiller, kuru meyveler posadan yönünden zengindir.
- Fiziksel aktivite yönünden hafif tempolu günlük yürüyüşler metabolizma hızınıza katkı sağlayacak ve kilo kaybınıza destek olacaktır.
- Mucize besin yoktur! Tek başına tüketmekle kilo verdiren, süt miktarını artıran, iştahı kapatan, yağları eriten hiçbir besin yoktur. Dolayısıyla kilo verdirdiğine ya da iştahı kapattığına inanılan ve bu şekilde zayıflayacağını düşünen anneler metabolizmalarını bozmaktan başka hiçbir şey yapmamış olurlar.

KİLO VERMEK İÇİN BU KURALLARA UYACAĞIM, PEKİ SÜTÜMÜN MİKTARI DEĞİŞECEK Mİ?
Süt salınımın en önemli uyarıcısının anne sütü olduğunu biliyorsunuz. Sütün çok olması sadece beslenmeyle alakalı değildir. Bebeğin kokusu, size dokunması, huzurlu geçirilen emzirme dakikaları sütün artmasını sağlayacak diğer noktalardır. Tükettiğiniz besinlere süt yapar ya da süt yapmaz şeklinde sınıflandırmak yanlıştır. İçtiğiniz içecek ya da yediğiniz yiyeceğin süt yapacağına inanmanız bile işe yarayacaktır. Yeter ki bu dönemde “Sütüm yetiyor mu?” sorusunu stres haline getirmeyin, sürekli bu konu üzerinde durmayın.

Annenin tükettiği besinlerin içerik olarak yüzde 1’i anne sütüyle bebeğe geçmektedir, dolayısıyla ihtiyaçtan fazla alınan ya da süt yapar düşüncesiyle yönelinen her besin öğesi kilo olarak annede kalacaktır.

Son olarak, emzirme döneminde bebek beslenmesi kadar annenin beslenmesi ve sağlığı da önemlidir. Kilo kaybetme amacıyla ya da sütüm çok olsun kaygısıyla yapılan her plansız girişim olumsuz sonuçlar doğuracaktır.
    
Yeterli ve dengeli beslenmek her şeyi çözer.

DOĞUM BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.