Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

DOĞUM SONRASI ÖZELLİKLE İLK AY ÇOK KRİTİK

DOĞUM SONRASI ÖZELLİKLE İLK AY ÇOK KRİTİK

Annelik en özel duygulardan biri. Fakat tüm bu güzelliklerin yanı sıra anne; doğumla birlikte stresli bir döneme giriyor. Doğum sonrası dönemde anne rolüne alışmak, çocuğa güvenli bir ortam sunmak, çocuğun bakımını gerçekleştirmek gibi düşüncelerle depresyon kaçınılmaz hale gelebiliyor.


Uzman Psikolog Sevda Sevimli Yurtseven, her yeni annenin bebeğini dünyaya getirdikten hemen sonra uzman yardımı alması gerektiğini söykeyerek, ağır depresyonların tedavi edilmezse riskli sonuçlar doğurabileceği konusundsa aileleri uyarıyor.

Doğum sonrası depresyon annenin ve dolaylı olarak çocuğun sağlığını etkileyen önemli problemlerden biri. Hamilelik ve doğum normal sağlıklı kadınlar için bile yorucu bir süreç olduğundan, kadınların loğusalık döneminde psikolojik sorun yaşama riski daha da yükselmektedir. Doğum sonrası ilk günlerde, "postpartum blues" denilen "doğum hüznü" sıklıkla görülebilir. Bu durum annelerde gözlenen normal sınırlarda olan endişe ve üzüntü halidir. En fazla 10 gün sürer, kendiliğinden ya da sosyal destekle kaybolur. Doğum sonrası depresyon ise; doğumdan sonra 4. haftalarda başlayan ve müdahale edilmezse 6 ay ila 2 yıl devam eden ciddi psikolojik travma haline gelir. Annede; aşırı yorgunluk, uykusuzluk, bedensel şikâyetler, ağlamalar, iştahsızlık ya da aşırı yemek yeme, umutsuzluk, aktivitelerden zevk alamama, suçluluk duyguları ortaya çıkar. Daha ağır durumlarda ise; kendini suçlama, ölüm düşünceleri ve ya girişimleri olabilir. Bu durum bebek ile ilişkiyi aksatır. Hatta ağır durumlarda bebeğe zarar verme düşünceleri veya davranışları da olabilir.

DOĞUM SONRASINDA ANNE KARIŞIK DUYGULAR YAŞIYOR
Doğum sonrası depresyon sıklığının oranı, yüzde 5 ila yüzde 20'dir. Doğum sonrası depresyonun diğer depresyonlardan farkı; bebeğe karşı sevgisizlik veya iki uca yakın karışık duyguların ön planda olmasıdır. Doğum sonrası depresyonun nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte;
- Annenin aile içinde yaşadığı ekonomik zorluklar,
- Sosyal desteğin yetersiz olması,
- Eşle ilgili sorunlar yaşanması,
- Ölüm, ayrılık gibi beklenmeyen yaşamsal olaylar,
- Planlanmamış gebelikler,
- Çok doğum yapmış olmak,
- Annenin daha önceki gebeliklerde depresyon geçirmiş olması,
- Bebeğini anne sütü ile beslememe,
- Kayıpla sonlanan gebelik ve doğum deneyimleri,
- Erken anne-bebek ayrılığı,
- Bebeğin bakımı ile ilgili duyulan kaygılar etkili olmaktadır.
Yukarıdaki belirtilerden bir ya da daha fazla risk etkeni olan kadınların doğumdan sonraki 1 ya da 2. ayda; doğum sonrası depresyon açısından değerlendirilmesi önemlidir.

ANNE DOĞUM SONRASI DEPRESYONUN FARKINDA DEĞİL!
Doğum sonrası depresyon sık görülmesine karşın çoğu kez tanı konulamamaktadır. Bu durumun başlıca nedenleri kadının olumsuz duyguları nedeniyle kendini suçlu hissetmesi, ya da utanması, hangi uzmana başvuracağını bilemiyor olması, sosyal çevre tarafından eleştirilme korkusu, yeni doğan bebeğe çevrenin gösterdiği ilgi nedeniyle negatif duygularını saklama eğilimi olabilir. Çoğu kadın ise bu sorunları depresyon olarak adlandıramayıp destek arayışı içine girememektedir. Ülkemizde birinci basamak sağlık hizmetlerinin tam olarak gelişmemiş olması da bu tür sorunları olan kadınların belirlenmesinde zorluklara neden olmaktadır.

RİSK ALTINDAKİ ANNE ADAYLARI GEBELİK DÖNEMİNDE BELİRLENEBİLİYOR
Gebeliğin 36. haftasında anne adaylarına kapalı zarf içinde bir anket formu ve depresyon testi verilmektedir. Doldurulmuş olan bu test ve anket formu uzman psikolog tarafından incelenir. Buradan edinilen bilgilerle risk altında olan gebeler belirlenir ve doğumdan sonra psikolojik bilgilendirme içerikli değerlendirilir. Risk altında görünen gebelere bilgi verilip, doğumdan sonra 4. haftada "postpartum depresyonu"nu belirleyen bir test uygulanır ve kadında doğum sonrası depresyon tanımlandıktan sonra bireysel ya da aile psikoterapisi veya duruma göre uzman doktor kontrolünde ilaç tedavisi uygulanır. Bu çalışma ile gebelerin ve annenin takibi yapılmakta, sorun varsa tespit edilmekte ve zaman kaybetmeden soruna müdahale imkaânı doğmaktadır.

DOĞUM BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.