Sağlıklı olsun tripleri
A nneannem, yıllardır kemik erimesinden şikayetçi ve artık bacaklarının üstünde durmakta zorlanıyor, bir hayli de ağrı ve acı çekiyor. Son yıllarda bakıyorum, annem de (menepozdan sonra) aynı sorunlardan şikayet etmeye başladı ve ona da kemik erimesi teşhisi kondu. Tabii, şimdi almaları gereken birtakım önlemler var ama, eski sağlıklarına tamamamen kavuşmalarının da imkanı yok. O nedenle bebekken, ilk 6 ay sadece anne sütü, yanında da 1 yıl boyunca D vitamini, sonra da yeterli kalsiyum alınması çocuklarımızın bütün bir hayat sağlığı açısından çok önemli. Bir de güneş ışınlarından yararlanmak ve yeterli-dengeli beslenme olayını tüm hayatımıza yaymak.
Duru'yu ilk 6 ay sadece anne sütü olmak üzere 19 ay boyunca emzirdim. İlk bir yıl yoğurdunu evde kendim yaptım. Fakat 2,5 yaşına kadar inek sütünü bir türlü sevemedi. 'Ah, bana mı benzedi yoksa' diye üzülürken Neyse, sonra tadına vardı da, her gün, 1-2 bardak süt içiyor, eh, küçük bir kase yoğurdunu da yiyor.1 yaşından sonra evde yaptığım yoğurdu istememeye, etrafa püskürtmeye başlayınca, Danino yoğurtlar imdadıma yetişmişti. Şimdi, 1 senedir, kızım, hür türlü yoğurdu severek yiyor. Bir tek peynirin hiçbir türünü ağzına koymuyor. Sadece omlet arasında beyaz peyniri kakalıyoruz ara sıra Fazla da üstelemek istemiyorum. 'Peyniri sevmesinin de bir zamanı vardır elbet ' diyorum.
Fakat, böyle dikkatle, bilinçle beslenen yeni kuşak bu çocukların fizik sağlıkları da, zihinsel gelişimleri de bir başka oluyor. Bir kere benim kızım da dahil, hepsi neredeyse genç irisi, maaşallah bizim gibi yer cücesi değiller. Sonra, bu sağlıklı olma durumunun (bilincinin) kesinlikle farkındalar. Örneğin, Duru, 'Ben büyükanneannem gibi olmak istemiyorum, o ayaklarının üstüne basamıyor' diyor. Sonra ekliyor; 'Küçük anneannem gibi de şişman olmak istemiyorum' diyor. Ben de; 'Yok, korkma, onlar gibi olmazsın, sen dengeli besleniyorsun' diyorum. Ve işin ucu, hem Duru'ya hem de annesi olarak bana yarıyor.
Bu arada, size hemen bir itirafta bulunayım: Örneğin, benim ve benim yaşıtlarımın çoğunun her gün süt içme alışkanlığı pek yoktur. Kahvaltıda annelerimiz bizim önümüze süt yerine çay koyardı! Valla, ben düzenli olarak sütü bir tek hamileyken içtim. Sonra, neredeyse süt içmeme hakkımı kullandım; iyi halt ettim! Geçenlerde bir kan tahlili yaptırdım ki, sormayın gitsin, hem demir hem de kalsiyum oranlarım alt seviyelere inmiş. Derhal, tıpkı Duru'ya uyguladığım ve öğretmeye çalıştığım yeterli ve dengeli beslenme kurallarını kendime de koydum. Hem sağlık için, hem de örnek olmak adına… | YAVRUMDAN İNCİLER | 4 yaşına yaklaşan Duru'ya bazı uyarılarım fayda etmiş anlaşılan... Şöyle ki: - Ben her gün süt içiyorum, yoğurt yiyorum. Çünkü büyükanneanne gibi olmak istemiyorum. O bunları yememiş, şimdi ayaklarının üstüne basamıyor, değil mi anne?.. |
| DOĞUMDAN İTİBAREN D VİTAMİNİ ŞART
 |
Vücut için en büyük D vitamini kaynağı güneştir. Bu nedenle, özellikle bebeklerin ve hamile kadınların günde 10-15 dakika güneşe çıkması gerekir. | GÜNLÜK KALSİYUM İHTİYACI | 0-6 ay bebek 360 mg | 6 ay - 1 yaş 540 mg | 1 - 10 yaş 800 mg | 11 - 18 yaş 1000 mg | Erişkin kadın - erkek 1200 mg | Hamile kadın 1200 mg | Emziren kadın 1200 mg | Menapozdaki kadın (östorojen almayan) 1200 mg |
|
Sağlık Bakanlığı'nın, Danino desteği ile yürütülen "D Vitamini ile Gülümseyen Gelecek" kampanyası sayesinde, sağlık ocaklarında D vitamini damlaları ücretsiz olarak dağıtılıyor. Siz de, bebeğinizin D vitamini ihtiyacını sakın ihmal etmeyin.
Dünya gündeminde hala yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı sağlık sorunları söz konusu... Bunlardan biri de D vitamini eksikliği...
Çocukların gelişimi için büyük önem taşıyan D vitamininin eksiklğinde; çocukların yürümesi gecikiyor ve kemikleri sağlıksız gelişiyor. Böyle çocuklar hastalıklara kolay yakalandıkları gibi, zor da iyileşiyorlar. Vitamin D, çocukların kemik gelişimi açısından önemli olan kalsiyumun kemiklerde emilimini arttırıyor. Dolayısıyla, vitamin D'yi çocuğun tüm gelişimi boyunca düzenli olarak alması gerekiyor.
Kemik büyümesi ve gelişmesi ana rahmindeki ilk haftalardan başlayarak bütün çocukluk boyunca devam ediyor ve kız çocuklarında 15-16 yaşlarına kadar, erkek çocuklarında ise 17-18 yaşlarına kadar sürüyor. Böylece, bir yıl içinde çocuğun kemik dokusunun yüzde 50 ila 100'ü yenileniyor. Bu oran, erişkinlerde ise, yüzde 5 ila 10 arasında. Yani, her 1-2 yılda bir çocukların iskeleti tamamıyla yenileniyor. Bu süreç, ana rahminde başlayıp yaklaşık 20 yaşına kadar devam ediyor.
KEMİK SAĞLIĞI İÇİN... Çocuğun sağlıklı gelişimi ve kemiklerinin güçlenmesi için besinlerindeki kalsiyum içeriği büyük önem taşıyor. Kalsiyum her şeyden önce kemiklerimizin ve dişlerimizin temel yapı maddesi... Vücudumuzdaki kalsiyumun yüzde 99'u kemiklerimizde bulunuyor. Geri kalan yüzde 1'i de daha az önemli değil... Bu yüzde 1'lik kalsiyum, bütün hücrelerin, organların ve sistemlerin doğru çalışması için önemli rol oynuyor. Gerekli kalsiyum ihtiyacı sağlanmadığında, metabolizma bu ihtiyacını kemiklerden alacağı kalsiyumla karşılamak zorunda kalıyor. Bu nedenle de kemikler giderek zayıf düşüyor.
Kalsiyum süt ürünlerinde, bakliyat ve kurutulmuş meyvelerde mevcut. Ayrıca, güneş ışınları da kemik gelişimi için çok önemli ve açık havada egzersiz yapmak sağlıklı büyüme açısından büyük önem taşıyor.
Kalsiyum ihtiyacı ise yaşa göre değişiyor; çocuklarda günlük ihtiyaç, 800-1200 mg. Ve, araştırmalara göre, Türkiye'de her iki çocuktan biri kalsiyum eksikliğiyle karşı karşıya...
BEBEKLERE DAMLA Çocuklarda kemiklerin sağlıklı büyümesi ancak, kalsiyum ve D vitamininin birarada verilmesi ile sağlanabilir. Kalsiyum ve D vitamini eksikliğinde, toplumun genelinde çocuklarda raşitizm ve erişkinlerde osteomalaziye gibi hastalıklar görülüyor. D vitamini eksikliği, alınan kalsiyumun bağırsaklarda emilimini azaltıyor ve zaten var olan eksik alımı daha da eksiltiyor.
ÇOCUKLAR ÖLMESİN! Sonuçta, uzun süreli D vitamini eksikliği, kemik zayıflığına yol açabiliyor. İlk 3 yaş içindeki çocuklarda bu durum, kemik deformasyonlarına, özellikle de uzun kemiklerin deformasyonuna neden oluyor. Yoğun büyüme çağındaki çocuklarda ve gençlerde alınan besin içindeki kalsiyum içeriğinin düşük olması yanında D vitamini eksikliği; sınırlı boy uzamalarına, kemik mineralizasyon oranının düşmesine ve sonunda genetik potansiyelin tam olarak kullanılamayıp, kemik kitlesinin maksimum değere ulaşamaması gibi sonuçlara neden olailiyor. Çocuklar tarafından D vitaminiyle zenginleştirilmiş besinler, bebeklik döneminde anne sütüyle birlikte ek gıdalara geçildiği dönemden itibaren alınmalıdır.
Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamasına göre; çocuk ölümlerinin yüzde 7'si tek başına yetersiz ve dengesiz beslenme nedeniyle gerçekleşiyor; ölüm nedenlerinin yüzde 50'sinin temelinde ise beslenme bozukluğu yer alıyor. Bütün bu saydığımız nedenlerle, Sağlık Bakanlığı, 2005 Mayıs ayında Türkiye'nin 81 ilinde 'D vitamini ile Gülümseyen Gelecek' adlı programı başlattı. Böylece, çocuklarda sağlıklı kemik gelişimi ile bağışıklık sistemini ciddi bir şekilde tehdit eden D vitamini yetersizliğinin, doğum öncesinden başlayarak bebeklik dönemini de kapsayan ilk evreden itibaren önlenmesi ve gelecek nesillerin sağlıklı bir şekilde yetiştirilmesi amaçlanıyor.
| Bebeğinize ücretsiz D vitamini damlaları AÇSAP Genel Müdür Yardımcısı Dr. Sema Özbaş:'Hayatın ilk haftasından itibaren, 1 yaşına kadar tüm bebeklere günde 3 damla D vitamini verilmelidir. Sonra da, hergün 15-20 dakika direkt güneş ışığına çıkarak, kalsiyumdan zengin yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerini tüketerek ve D vitamini açısından zengin gıdaları kullanarak düzenli D vitamini almak gerekir. Sağlık Bakanlığı, 'D Vitamini ile Gülümseyen Gelecek Kampanyası' ile 0-1 yaş arasındaki bebekler için, D vitaminini Sağlık Ocakları ve AÇSAP merkezlerinde ücretsiz olarak dağıtmaktadır. |
|
ANNEYİ KAYIRAN KÖŞE | Her şeyin başı annenin sağlığı... D vitamini eksikliği yetişkinlerde kemik erimesine yol açıyor. Ayrıca, yetişkinlerde tansiyon yüksekliği, depresyon, şizofreni gibi ruhsal bozukluklar, bazı kanser türleri (kolon, prostat, meme, yumurtalık) ve tip 1 şeker hastalığının da D vitamini eksikliği ile ilişkili olduğu biliniyor. Anlayacağınız, D vitamini ve kalsiyumun nimetlerinden sadece bebek ve çocuklarımızın değil, kendimizin de yararlanması çok önemli Hamilelik ve menepoz dönemleri de bu konuya ayrıca daikkat edilmesi gereken özel dönemler Ah, fakat biz kadınlar, çoluk çocuk düşünmekten bazen kendimizi boşverebiliyoruz. Ama yapmamak lazım Her işin başı sağlık, her şeyin başı da anne, yani kadın Sizin kemikleriniz sağlıklı olacak ki, sağlıklı çocuklar doğuracaksınız, siz yeterli ve dengeli besleneceksiniz ki, çocuklarınıza da bunu öğretebileceksiniz Ayrıca, her gün 800-1000 mg kalsiyuma ihtiyacınız olduğunu biliyor muydunuz? |
|