Bebeğimiz daha doğmadan ona her türlü hazırlık yapıyoruz, bu hazırlıklardan biri de onun ihtiyacı olacak ürünleri satın almak oluyor, bebek arabası, oto koltuğu, mama sandalyesi gibi… Öte yandan ülkemizde özellikle 0-5 yaş arasında bebeklerimiz o kadar çok kazaya maruz kalıyor ki, bunların bir kısmı da bu satın aldığımız ürünleri kullanırken oluyor. Çocuk büyütmek şüphesiz çok büyük bir dikkat ve özen gerektiriyor; bir an herhangi bir konuda bıraktığınız en ufak bir boşluk ya da ihmal onun sağlığına zarar verebiliyor.
Örneğin, mama sandalyesi kırıldığı için mama sandalyesinden düşen bebekler, bebek arabasına parmağı sıkışan bebekler, yürüteç kazaları, oto koltuğu olduğu halde yanlış oto koltuğu seçimi ya da oto koltuğunu yanlış monte etmiş olmaktan dolayı hayati zarar gören bebekler o kadar çok ki…
Bebeğin emziğini, biberonunu, karyolasını, hatta odasının duvar boyasını seçerken bile iyice araştırıp hem ihtiyaca uygun, hem de kalitesinden ve güvenliğinden emin olunan ürünleri tercih etmek gerekiyor.
Örneğin, kızımın ilk 3 yaşı boyunca 3 farklı bebek arabası değiştirdiğimizi hatırlıyorum, o pusetlerin hep mi tekerlekleri yerinden fırlar, fırlıyordu. Çok şükür oto koltuğu konusunda bir sıkıntı hiç yaşamadık, bir de yürüteç kullanmayın derler ya doktorlar, biz kullandık mesela çok da memnun kaldık. Yürüteçler, günde yarım saat-bir saat gibi 10’ar dakikalık sürelerle ve bebeğin başında durmak koşuluyla, yürümeye geçme aşamasında enerjilerini atmalarına yardımcı olan bir araç bence. Fakat, ABD’de 2-3 katlı evlerde o kadar çok yürüteç kazaları oluyor ki, bizim doktorlarımız da kaza riskini önlemek amacıyla yürüteç önermiyorlar. Bir de anneler bazen bebekleri yürütece çok uzun zaman bırakıyorlar ve bu da çocuğun iskelet yapısına zarar veriyor.
Uzun lafın kısası, çocuklarımız için ürün seçmek ve bu ürünleri kullanma klavuzlarına uygun olarak kullanmak o kadar önemli ki… Aksi, bebeklerimizi hayati risklere maruz bırakabiliyor. Oysa biz ebeveynler onların saçının teline zarar gelsin istemeyiz. Bu noktada ebeveynlerin çok iyi araştırmalar sonucu ürün satın almaları, markaların da önce güvenilirlik için çalışmaları şart…
ÇOCUKLAR İÇİN ÜRÜN SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMENİZ GEREKTİĞİNİ BİLİYOR MUSUNUZ? Çocuklarımız için doğdukları andan itibaren sayısız ürün satın alıyoruz. Söz konusu çocuklarımız olduğunda, onlar için satın aldığımız ürünler, bunların kalitesi, güvenliği ve uygunluğu hayati önem taşıyor. Ve bu ürünlerin çocuğumuzun sağlığını hiçbir şekilde tehdit etmemesi gerekiyor. Bunun için de ürün seçerken güvenlik ve kalitesinden emin olmak ihtiyacındayız. SGS, sektörde gözetim, denetim, test ve belgelendirme hizmetleri sağlıyor. Ürünlerin güvenliğini ve kalitesini ölçüyor. Gamze Büker (SGS Türkiye Tüketici Ürünleri Bölümü Gıda Dışı Birimi Satış Yöneticisi) çocuklarımız için ürün satın alırken dikkat etmemiz gereken noktalar konusunda bakın neler söyledi.
- Bebekler için hazırlanmış bu ürünlerin emniyet ve kalitesini arttırmak için hangi testlerden geçmiş olması gerekir? Bebekler için hazırlanmış olan ürünlerin EN 71 (European Standards) kapsamında yer alan testlerden geçmiş olması gerekir. Bu testler kapsamında bebek ve çocuk ürünlerine yönelik fiziksel/mekanik, alevlenebilirlik, kimyasal ve elektrik emniyeti gibi testler uygulanır. Gıda ile temas eden ürünlerde ise gıdaya uygunluk testleri gibi güvenlik ve sağlık testleri yer alır. Biz çocuk ürünlerinde boğulmaya ve yaralanmaya sebebiyet verebilecek tehlikeli sivri kenarlar, sivri noktalar ve küçük parçalar gibi potansiyel tehlikeleri ortadan kaldırmak için ürünlere dayanım, dayanıklılık, gerilim, statik etki ve alevlenebilirlik gibi fiziksel testler uyguluyoruz. Fiziksel testlerin yanı sıra bir çocuk ile temas ederek, yutularak veya çiğnenerek tehlike oluşturabilecek azo boyar maddeler, ağır metaller, fitalatlar gibi yasaklı veya kullanımı kısıtlandırılmış kimyasalların test edilen ürünler üzerinde bulunup bulunmadığını tespit eden analitik testler de gerçekleştiriyoruz. Ayrıca kaşıklar, yemek tabakları gibi direkt gıda maddeleri ile temas eden ürünlerde, ürünün yapısında bulunan kimyasal maddelerin gıda maddesine geçip geçmediğinin kontrol edildiği gıdaya uygunluk testleri de yapıyoruz.
-Ürün satın alırken etiket ya da kullanım kılavuzunda üzerinde yazması gereken ve bir annenin özellikle kontrol etmesi gereken noktalar neler? Ürün ambalajındaki etiketlerde, potansiyel tehlikeleri ortadan kaldırmak için uyarılar bulunmalıdır. Ürünle ilgili bir sorun yaşandığı taktirde geri dönüş yapılabilmesi ve gerekirse hızlı önlem alınabilmesi için ürünün üreticisi veya ithalatçısının kim olduğuna dair bilgiler ve iletişim bilgileri ürünün üzerinde mutlaka olmalıdır. Ürün üzerindeki uyarıların hangi sebeple yapıldığı mutlaka belirtilmelidir. Örneğin; 3 yaş altı, küçük parça – “Boğulma tehlikesi”,“Nefes alamama sonucu boğulma tehlikesi”, “Boğaza dolanarak boğulma tehlikesi” gibi.
Tüketici, oyuncağı satın alma kararını etkileyen uyarıları ürün ambalajında kolayca görebilmelidir. Ürünlerin üzerinde yer alan ve Avrupa Normlarına uygunluk anlamına gelen CE işareti tüketiciye bir kalite güvencesi sağlamaz. Sadece ürünün asgari güvenlik koşullarını taşıdığını gösterir.
-İkinci el ürün kullanımı da söz konusu. İkinci el ürün kullanımında nelere dikkat etmek gerekiyor? Bazı ürünler kullanıma bağlı olarak özelliklerini kaybedip zararlı hale gelebilirler. Ürünlerdeki kimyasal değişiklikleri gözle görmek mümkün olmamakla birlikte ürünlerde oluşan fiziksel hasarlar kimyasal risklere de yol açabilir. Bu nedenle ikinci el ürün kullanımı söz konusu ise fiziksel olarak hasar görmemiş ürünler tercih edilmelidir.
ÜRÜN SATIN ALIRKEN TÜKETİCİNİN HAKLARI Eğer bir ürün kullanma kılavuzunda belirtilen özellikleri taşımıyorsa, o ürün üretici ya da ithalatçı firma tarafından ya değiştirilmeli ya da iade alınmalıdır. 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ile tüketici hakları bu durumlarda korunmuştur. Bir markanın değeri, sadece sattığı ürünle değil, satış sonrası hizmeti ve servisiyle de ölçülür.
-Ürünü satın almadan önce aklınızdaki marka hakkında bir araştırma yapın. Müşteri memnuniyetine ne kadar önem verdiklerini öğrenmeye çalışın. Marka ne kadar iyi olursa olsun, önemli olan markayı satan firmanın, markasının arkasında durup durmadığıdır.
-Ürünü satın alırken, ürünün kutusunda kesinlikle garanti belgesi ve Türkçe kullanım kılavuzu olduğundan emin olun. Garanti belgesini doğru ve tam olarak firma yetkiline doldurttuktan sonra, kesinlikle kaşeletin ve imzalatın.
-Bebek arabası, mama sandalyesi, oto koltuğu, elektrikli ya da elektronik bebek ürünlerin hepsi minimum 2 yıl garanti kapsamındadır. Garanti kapsamında olmayan ürünler ise oyuncakların çok büyük bir bölümü, emzik ya da biberon gibi ürünlerdir. Ancak ürünler garanti kapsamında olmasa da, üretici ya da satıcı firmalar üretimde doğan hatalardan dolayı, ürünleri birebir değiştirmek ya da ürünün parasını iade etmekle yükümlüdürler.
-Garanti kapsamında olan ürünler, garanti süreleri bitse bile, ücreti karşılığında, üretici ya da ithalatçı firma tarafından tamir edilmek durumundadır.
-Bir ürünü satın alırken, ürünün orijinal ambalajında olduğundan emin olun. Özellikle emzik, biberon gibi bebeğinizin ağzı ile temas edecek ürünlerde ambalajı ilk açanın bebeğinizin güvenliği ve sağlığı açısından, siz olması gerektiğini asla unutmayın.
-Ürünlerin üzerinde ürünün çeşitli standart ve normlara uyduğunu gösteren; TSE, CE, ECE R 44/04 gibi işaretlerin, ürünün güvenli olarak üretildiğini onaylayan testlerden geçtiğini ve size problem yaratma riskinin daha az olduğunu hatırlayın.