Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
Hülya Yıldırım

BEBEK DEDİĞİN UYUMUYOR!.. NEDENLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ BU YAZIDA!..


Siz de "Bebeğim uyumuyor, ne yapsam?" diyen annelerdenseniz, öncelikle bilin ki yalnız değilsiniz, çünkü bebeklerin yüzde 72'si uyumuyor! Sonrasında ise bebeğinizin neden uyumadığını keşfedin, ardından da uzmanların bebeğin ayına-yaşına uygun kaliteli bir uyku uyuyabilmesi için verdiği önerilerden yararlanın. Malum, bebekler ve çocuklar uyurken büyüyorlar, çünkü büyüme hormonu uykuda iken salgılanıyor. Fakat önerim, işe kendi uyku kalitenizi değerlendirerek başlamanızdır. Çünkü beslenme ve uyku konusunda anne-babaların sahip olduğu rutinler ve evdeki genel atmosfer çocukların günlük alışkanlıklarını birebir etkiliyor. Ne demişler, bebeğiniz hayatı sizden öğreniyor!..

Prima'nın yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de bebeklerin yüzde yetmişinden fazlası (yüzde 72'si) her gün uykusuzluk sorunuyla karşı karşıya kalıyor ve anneler bebekleri için etkin bir uyku öncesi rutini oluşturmakta güçlük çekiyor.

BEBEKLERLE YAPILAN ARAŞTIRMA SONUCUNA GÖRE:

Türkiye'de bebeklerin yüzde yetmişinden fazlası (yüzde 72), her gün uykusuzluk sorunuyla karşı karşıya kalıyor ve son derece değerli olan uyku sürelerinin hatırı sayılır bir kısmını uykusuz geçiriyor. Ayrıca, annelerin neredeyse beşte biri de (yüzde 19'u) bebeklerinin tüm gece sorunsuz olarak uyumasını sağlayamadıklarını söylüyorlar.
Uzun ve kesintisiz bir uykunun bebek gelişimindeki önemi ve araştırmanın ortaya çıkardığı ise, annelerin yaklaşık onda birinin (yüzde 9'unun) bir bebeği uyurken rahatsız edecek faktörler hakkında bilgi sahibi olmaması!
Öte yandan, araştırma sonuçları Türkiye'de bazı annelerin bebeklerin uyku sorununu çözdüğünü de gösteriyor; Türkiye'de bebeklerin yaklaşık üçte biri (yüzde 27'si) haftanın 7 günü gece boyunca sorunsuz şekilde uyuyabiliyor.

UYKU SORUNUN EN ÖNEMLİ NEDENİ: BOŞ MİDE VE ISLAK BEZ

Türkiye'deki annelerin bir kısmı, bebeklerinin uyku kalitesini etkileyen birden fazla faktör olduğunun farkındalar. Bebeklerin uyku sorunları genelden aza göre listelendiğinde; listenin başında bebeğin boş mideyle uyuması yer alıyor. Annelerin dörtte biri (yüzde 26,8'i) sıkıntılı bir gece uykusunun en önemli tetikleyicisi olarak bebeklerin aç karınla yatmasını gösteriyor. İkinci sırada ise bebeğin ıslak bir bezle uyuması geliyor. Annelerin yaklaşık beşte biri (yüzde 17'si) ıslak bir bezin bebeklerinin uykusunun bölünmesinde rol oynayacağını ifade ediyor. Diğer faktörler arasında: diş çıkarma, gürültü ve oda sıcaklığı da yer alıyor.

İYİ BİR GECE UYKUSUNUN ÖĞRENMEYE VE OYUNA KATKISI VAR!
Araştırma, Türkiye'deki annelerin bebekleri için deliksiz uykunun öneminin farkında olduğunu ortaya koyuyor. Annelerin beşte dördü (yüzde 80'i) bebeklerinin iyi bir gece uykusunun ardından oyun oynarken ve yeni şeyler öğrenirken dikkatlerini daha uzun süre koruyabildiğini belirtiyor. Ayrıca birçok anne, bebeklerinin deliksiz bir uykudan uyandığında çevreleriyle daha olumlu ilişkiler kurduğunun farkında. İyi bir uyku; sabahların, anne ve bebek için daha eğlenceli ve verimli geçmesini sağlıyor ve bebeğin gelişimini olumlu etkiliyor.

10 SAAT UYKU!
Türkiye'deki annelerin yaklaşık dörtte biri (yüzde 24'ü), bebeklerinin olumlu bir ruh haliyle uyanması için gece en az 10 saat uyuması gerektiğini düşünüyor. Türkiye'deki anneler tarafından bebeklerinin yatmadan önce iyi hissetmesi amacıyla yapılanlar arasında en çok bebeğe şarkı söylemek (yüzde 40) ve uyuyana kadar bebeğin yanında oturmak (yüzde 36) gibi rahatlatıcı ritüeller tercih ediliyor.

BEBEK BAKIM UZMANINDAN ANNELERE ÖNERİLER

Türkiye'de bebeklerin yüzde 72'sinin her gün uykusuzluk sorunu çektiğine ilişkin araştırmadan yola çıkarak, ünlü bebek bakım uzmanı Rachel Waddilove, Türkiye'deki anneler için özel ipuçları verdi. İngiltere'de annelerin yakından takip ettiği, bebek bakımı konusunda tüm dünyada ilgiyle okunan iki kitabı bulunan uzmanın önerileri, bebeklere iyi bir uyku rutini oluşturulmasını ve bebeklerin daha iyi uyumasına katkı sağlamayı hedefliyor.

BEBEKLER İÇİN UYKU RUTİNİ OLUŞTURMANIN YOLLARI:

-Bebeğinizi güzelce doyurun ki banyo sonrasında aç olmasın ve yıkanmanın verdiği rahatlığın keyfini çıkarabilsin. Bu şekilde bebeklerle banyo sonrasında daha iyi vakit geçirirsiniz ve bebek de banyo yapacağı için daha mutlu olur.
-Ilık bir banyo hazırlayın. Bazı yeni anne babalar suyun çok sıcak olacağından endişe ederek bebekleri soğuk suya sokuyor ama bebekler soğuk suyu hiç sevmez. Bebekler kolaylıkla üşütebilirler ve soğuk su hoşlarına gitmediği için ağlar. Bebeği yıkarken yumuşak bir sünger veya ince pamuklu bir bez kullanın. Bebek çok küçükse pamuk kullanın, çünkü pamuk kullanılabilecek her şeyden daha yumuşaktır.
-Bebeğinizi banyodan çıkardıktan sonra, yumuşak bir havluya sararak kucağınıza oturtun ya da yatırın. Şarkı söyleyin, sallayın ve nazikçe kurularken gözlerine bakın.
-Tüm vücuduna masaj yapmayı ihmal etmeyin. Kucağınızda masaj yaparak bebeğinizle sıcak temas da kurmuş olursunuz. Sonrasında bebeğinizi giydirin ve bezleyin. Yüksek emme kapasitesine sahip bir bez tercih edin. Bebekler uyanıkken karınlarının üzerine yatmayı sever, siz de banyodan sonra onu kucağınızda veya yumuşak bir havlunun üzerinde karnının üstüne yatırabilirsiniz.
-Bebeğinizin gazı olup olmadığını kontrol edin ve yeterince sıvı almasını sağlayın. Eğer yeterince sıvı almamışsa küçük yumruklarını ağzına götürecek ve bastıracaktır. Böyle bir durum varsa bebeğinizi biraz daha besleyin, kucaklayın, okşayın. Sonrasında bebeğinizi sırt üstü karyolasına yatırın. İyi geceler öpücüğü verin, ışığı söndürün ve odadan çıkın.


BEBEKLERİN DAHA İYİ UYUMASINI SAĞLAMAK İÇİN BUNLARA DİKKAT!
-Bebeğinizin tok olması çok önemlidir.
-Onu uykuya yatırdığınızda altının temiz olduğundan emin olun ve ıslaklığı cildinden uzak tutacak bir bebek bezi tercih edin.
-Bebeğinizi karyolasına ayakları karyolanın ucunu gösterecek şekilde koyun, rahat ve sıcak olmasını sağlayın.
-Bebeğiniz aşırı yorgun olmasın, çünkü yorgun bebekler kolay sakinleşmez.
-Ayrıca esnemek, gözlerini ovuşturmak, başını bir yandan diğerine çevirmek gibi yorgunluk belirtileri gösterdiğinde bebeği karyolasına koyun.
-Karyolasına yatırdığınızda yaygarayı koparırsa hemen kucağınıza almayın. -Çoğu bebeğin kendi kendine yatışması 10 dakikayı bulur. Bu, uyku eğitiminin çok önemli bir parçasıdır.
-Gün içinde iyi uyumasını sağlayın. Gündüz iyi uyumayan bebek, gece uyumakta zorlanacaktır.
-Küçük bebeklerin beslenme aralarında kısa süreler uyumasını sağlayın ve beslenme aralarında çok uzun süre uyanık tutmayın. 3 ayın altındaki küçük bebekler için bir buçuk saat uyanık kalmak yeterince uzun bir süredir. 4 aylık ve daha büyük bebekler daha uzun süre uyanık kalabilir ama yine de bebeğinizin iyi bir gündüz uykusu rutini geliştirmesini sağlayın.
-Bebeğinizi karyolasına yatırmadan önce yeterince öpüp okşadığınızdan emin olun. Uyumadan önce ona kitap okuyabilirsiniz. Çok küçük bebekler bile sesinizi duymaktan ve renkli sayfalara bakmaktan hoşlanır.
-Odadan çıkarken müzikli bir oyuncak bırakın. Oyuncağı karyolanın içine değil, karyolanın yakınına bir yere koyun. Ama bebeğin dikkati dağıtabilecek hareketli bir oyuncak olmamasına da özen gösterin.
-Evdeki ses düzeyini en az seviyede tutun.


Refika Ersu (Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı):
"ÇOCUĞUN UYKU HİJYENİNİ SAĞLAMAK GEREK!"

"Çocuklar uyurken büyüyorlar, özellikle derin uykuda bol bol salgılanıyor büyüme hormonu. Ancak pek çok annenin ortak sorunu çocuklarının yeterince uyumaması veya geç uyuması. Uyku hijyeni kurallarına uymak bu sorunların birçoğunun üstesinden geliyor. Uykunun da hijyeni mi olur dememek gerekiyor. Çünkü, uyku hijyeni kurallarına uyulduğunda, uyumuyor denilen pek çok çocuk mışıl mışıl uyuyor."

ÇOCUKLAR İÇİN UYKU HİJYENİ KURALLARI:
-Çocuğun yatak odası karanlık ve sessiz olmalıdır.
-Yatmadan önce rutin oluşturulmalı ve düzenli uygulanmalıdır (banyo yapmak, kitap okumak gibi).
-Sabah uyanma zamanı belirlenmeli ve çocuk hep aynı saatte uyandırılmalıdır.
-Yatak odası sıcaklığı çok yüksek ya da çok düşük olmamalıdır (<24°C).
-Gürültü mümkün olduğu kadar düşük tutulmalıdır (müzik ya da beyaz gürültü veren cihazlar gürültünün azaltılmasına yardımcı olabilir).
-Çocuklar aç karnına yatmamalıdır; yatmadan önce hafif bir şeyler atıştırabilirler.
-Yatmadan önce çok fazla sıvı tüketimi idrar yapma istemi nedeniyle uykuyu bölebilir.
-Çocuklar kendi kendilerine uykuya dalmayı öğrenmelidirler (odalarında anne yada babaları olmadan).
-Uyumadan önce yoğun aktivite yapılmamalıdır.
-Banyo yapmak çocuğun uykusunun kaçmasına neden olabilir, eğer uykuya engel oluyorsa banyo sabah yapılmalı ya da uyku zamanında 2 saat önceye kaydırılmalıdır.
-Yiyecek ve içecekler uyku zamanında birkaç saat öncesinde tüketilmemelidir.
-İlaçların yan etkileri aileler tarafından okunmalıdır, bazı ilaçlar uykuyu bölebilir.
-Öğle uykuları yaşa uygun uyunmalıdır. Sık öğle uykusu veya uzun uykular gece uykusunun azalmasına yol açabilir."


BEBEĞİNİZ UYURKEN DE HER ŞEYİ ANLIYOR!
Evde, anne ve babasının tartışmalarına maruz kalan bebeklerin beyni bu durumdan olumsuz etkileniyor. Oregon Üniversitesi'nden bilim insanlarının yaptığı araştırma, bebeklerin uyurken bile tartışmalardan haberdar olduğunu ve "sinirli" ses tonundan etkilendiğini gösterdi.

6-12 aylık 20 bebek, uyku saatlerinde laboratuara getirildi. Uyurken bebeklere çok sinirli, sinirli, mutlu ve nötr tonda anlamsız cümleler dinletildi, beyin görüntüleri incelendi. Tona bağlı olarak bebeklerin beyin faaliyetlerinin değiştiği görüldü. Çok sinirli tonu duyan bebeklerin, stres ve duygu denetimiyle ilgili beyin bölgesinde fazla hareketlilik belirlendi.

Daha önce hayvanlar üzerinde yapılan araştırma, beynin bu bölgelerinin, erken dönemdeki stresten etkilediğini göstermişti. Araştırmacılar, sonuçların çocuklarda da benzer durumun varlığını gösterdiğini belirterek, bebeklerin anne ve babanın tartışmalarından habersiz olmadığını vurguladı.

DİĞER YAZILAR
- HER ÇOCUK YALANSIZ BÜYÜMEYİ HAK EDER!
- ANNE DUYGUDUR!..
- HAYIR DEMEYİ BİLİYOR MUSUNUZ?
- KEK YAPAR GİBİ ÇOCUK YAPAMAZSIN!
- MAHREMİYETE SAYGI!
- ÇOCUKLAR ÖLMESİN!
- ÇOCUĞUNUZDAN VAZGEÇMEYİN!
- ANNE BABAYI PAYLAŞMAK!
- SÜT DİŞİ, DEYİP GEÇMEYİN!
- Sadece 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'n değil... HER GÜNÜN KUTLU OLSUN KADIN!..
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.