İsteklerinin peşinden gitmek...
Hiç unutmam, Duru’yu doğurmadan 10 gün önce doğum günümde kendime Şefika Kutluer’in Senfonik Tango CD’sini hediye etmiştim. Ve Duru doğunca, ilk dinlediği müzik bu oldu. Ana-kız evde aylarca Kutluer’i dinledik. Sonra, gençlik yıllarımdan beri renkli boyalarla haşır neşir olmayı sevdiğimden, Duru da daha 1 yaşına gelmeden boyalarla kendini ifade etmeye başladı. Bu sefer de ana-kız ne varsa boyar olduk. Ben de her anne gibi yavrumun her karalamasına, Picasso’nun resimlerine bakar gibi, zevkle ve anlamlar çıkartmaya çalışarak baktım. Eee, armut dibine düşermiş, sanatın her dalından tıpkı benim gibi zevk alıyordu işte!.. Öyle ki, daha 1,5 yaşındayken bale yapmak istediğini ifade etti. Ne isteyip ne istemediğini bilen bir çocuk olduğundan, istekleri konusunda beni ısrarla yönlendirdi. Sonuçta da bugüne; 3,5-5,5 yaş arasını Çizgi Bale’de bale yaparak, 5-6 yaş arasını Palet Sanat Galerisi’nin resim çalışmalarına katılarak (2 karma resim sergisine katıldı), 6 yaşına yaklaşırken de piyano çalmak üzere müzik bilgisini arttırarak geldi.
Ben ise, Duru’nun yeteneklerini keşfetme yolculuğunda seçimler yapmasını sağlayarak ona destek oldum. Örneğin; bale mi resim mi, ayırımında resim; resim mi piyano mu, ayırımında ise piyano öğrenmeyi seçti. Her şeyi birden gerçekleştiremeyeceğini kararlı bir dille ifade ettim, böylece o da ne istediği konusunda daha çok kafa yormak zorunda kaldı. Şimdi, belki bir piyano virtüözü olmayacak, hatta piyano çalmayı öğrenme aşamasında çok da zorlanıyor, ama seçtiği hedefe doğru da kararlı adımlarla ilerliyor. Yılbaşında bize küçük bir konser vermeye bile niyetlendi. Bu arada, ilkokul birinci sınıfa gittiğinden, aslında kafasını kaşıyacak vakti yok, ama Cumartesi sabahları yaptığı müzik çalışmalarına severek gidiyor. Okulda da sosyal faaliyet olarak Orf Çalgıları’nı seçti, koroya da seçilmiş... Hayatın farklı alanlarında bilgi ve uğraş sahibi olmak ona hem kendini ifade özgürlüğü, hem de bir tür deşarj sağlıyor. Hemen her akşam ödev yapma konusunda ise bu kadar istekli olmadığı kesin... Ne de olsa, çocuklar hayata keyif almaya geldiğimizin her daim bilincindeler.
| KÜÇÜK MÜZİKSEVERLERE ŞEKER GİBİ FESTİVAL
|
4-8 Kasım 2008 tarihleri arasında Türkiye’de ilk defa düzenlenecek olan “Lolipopfest Uluslararası Çocuk Müzik Festivali” büyük ve küçük bütün müzikseverlere keyifli anlar yaşatacak.
Kadıköy Belediyesi’nce Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek Festival’de İsrail, İtalya, Romanya ve Türkiye’den katılacak 70 yetenekli çocuk sanatçı, pop müzik ile klasik müziğin, dans ve ritimin uyumu eşliğinde sergileyecekleri performanslarıyla izleyicilere doyasıya bir müzik ziyafeti çekecekler.
Festival, F. Yeşim Altınay koordinatörlüğü ve Mine Dikbaş’ın direktörlüğünde İstanbul Çocuk Platformu etkinliği olarak gerçekleştirilecek.
Sunuculuğunu 2008 TIAMO Uluslararası Çocuk Müzik Festivali’ne Türkiye’yi temsil ederek katılan ve “Dostluk ve Sempati Ödülü” kazanan çocuk sanatçılarımız Beliz Özkan ve Dilara Altınay’ın yapacağı Festival’e ayrıca Koç Özel Lisesi Fotoğrafçılık Klübü öğrencileri ve Özel Yüzyıl Işıl Okulları öğrencileri tarafından çekilmiş fotoğraflardan oluşan “Çocuk Gözüyle Çocuk Ve Müzik” adlı fotoğraf sergisi eşlik edecek. |
|
“ÇOCUKLARIMIZIN DUYGUSAL AKORTLARINI İYİ YAPALIM”
Küçük yaramazınızın herhangi bir sanat dalına yetenekli olup olmadığını biliyor musunuz? Eğer, bilmiyorsanız, nasıl bir yol izlemeniz gerektiğinin püf noktalarını Müzik Eğitmeni Yeşim Altınay’la yaptığım bu röportajda bulacaksınız.
Çocuklarımız okul öncesi dönemde sanatla ilgilensinler diye can atıyoruz, tahta kaşıkları birbirine vursa, “Yavrum beste yaptı!” diye seviniyoruz. Fakat, okul hayatı başlayınca da sanatla pek de vakit kaybetmesinler, ha babam ders çalışsınlar istiyoruz. Oysa araştırmalar, müzikle hobi düzeyinde ilgilenmenin bile başarıyı arttırdığını, dikkat ve konsantrasyon bozukluklarına iyi geldiğini gösteriyor. İleride profesyonel bir meslek olarak seçmese de, sanat tıpkı hayatın olduğu gibi çocukların da olmazsa olmazı aslında. Nasıl mı?..
- Müzik ya da genele yayarsak sanat, bir çocuğun hayatına nasıl girmeli? Her çocuğun hayatında müzik mutlaka olmalı. Eğer ailede sanatla, müzikle uğraşan biri varsa bu zaten kaçınılmazdır. Müzisyenlerin hayatına bakın, müzikle mutlaka aile içinde tanışmışlardır. Çocuğun hayatına müziğin girmesi için, sadece iyi bir dinleyici olması bile yeterli olabilir. - Müzik kendini ifade etmenin bir yolu olduğuna göre, müzikle her çocuğu yakalamak ve çocuktaki yeteneği keşfetmek mümkün mü? Bir çalgı çalsın çalmasın, doğru bir eğitimle her çocuğu yakalamanız mümkündür. Onun için müzik eğitimi her zaman kişiye özel olmalıdır, bu vesileyle çocuğun yeteneğini keşfedersiniz. Aslında evde çocuğunuzu gözlemlerseniz, çocuğunuz size sinyaller verir. Okullardaki çalışmalar da onları yönlendirebilir.
- Yetenek gerçekte nedir? Doğuştan mı vardır, yoksa sonradan geliştirilebilir mi? Yetenek, bizim doğarken getirdiğimiz genetik miraslarımız. Ama iyi ve doğru bir eğitimle yetenekler geliştirilebilir. Müzikte yeteneğin ötesinde istemek ve sevmek de önemlidir. Başta da dediğim gibi, önce çocuğun iyi bir dinleyici olmasını sağlayabiliriz. Dinlediğini anlamak ve yorumlamak çok önemli. Atölyemde çocuklarla bu amaçla yaptığım çalışmalarda, çocuk herhangi bir çalgı çalmasa da, mutlaka müziği okuyan, anlayan, keyif alan bireylerin yetişmesini sağlıyoruz.
- Örneğin; “Çocuğum piyano çalsın, keman çalsın” gibi taleplerde nasıl bir yol izlenmeli? Çocuk küçükse (3-5 yaş arası), piyano veya keman talebinden çok, onu müzikle tanıştırmak gerekir. Sese, ritme karşı duyarlı hale getirecek çalışmalara katıldıktan sonra, çocuk eğer ilgileniyorsa, mutlaka bir çalgıya doğru kendiliğinden gider. Tabii, önce ilgi uyandıracaksınız. Müziği sevmek, daha doğrusu sevdirmek lazım ki, çocuk da ilgilensin.
ÇOCUĞU İYİ GÖZLEYİN! - Çocuklarını sanat dallarına yönlendirmek isteyen ailelere ne önerirsiniz? Öncelikle çocuklarını aile içinde iyi gözlesinler. Çocuk ilk sinyalleri aile içinde verir. Sonra okul ortamı bunu anlamak için en güzel yoldur. Aslında müzik ile uğraşmak aynı zamanda bir tür terapi yoludur. Özellikle günümüzde dikkat zayıflığı, konsantrasyon güçlüğü, hiperaktivite gibi sorunları olan çocuklar ve diğerleri için müzik doğru bir yoldur. Müziğin kendi iç disiplini vardır. Bunu çocuğa verebilirsek, diğer okul çalışmalarına ve hayatına iyi gelir. Başarı grafiği yükselir. İnsanı da bir yap-boz olarak düşünürsek, müzik bunun bir parçasıdır. Hayatın olmazsa olmazıdır.
- 4-5 yaşından başlayarak aileler çocuklarını kurslara gönderiyorlar. Piyano, bale, resim gibi... İleride profesyonel olarak uğraşması düşünülerek mi konuya yaklaşılmalı, yoksa her çocuğun büyüme aşamasında bir hobisi mi olmalı? Çocuğu iyi izlediğiniz zaman size yol gösterecektir. Kursa gönderme konusunu abartmamak, gönderilecek kursları iyi seçmek lazım. Ben, çocuğun ileride profesyonel olarak uğraşması beklenerek birtakım çalışmalara gönderilmesinden yana değilim. Bu doğru değil. Ama seçilen alan, hayatının bir parçası olacak kadar da önemsenerek yapılmalı. Zaten alınacak eğitim öyle olmalı ki, çocuğun hayatına müzik (sanat) tutku halinde girmeli. Öyle ki, kendini ifade ediş biçimi olsun, ille müzisyen olmasın ama müzikle uğraşsın.
- LOLİPOPFEST Türkiye’deki ilk uluslararası çocuk festivali olacak. Fikir nasıl gelişti? Uzun zamandır çocuklarla müzik eğitiminin içerisindeyim, bu yapmayı düşündüğüm bir festivaldi. Ama sadece fikir bir işe yaramıyor. Festival, İstanbul Çocuk Platformu etkinliği olarak organize edildi. Platform, sanat aracılığıyla çocukların gelişimlerine katkıda bulunan ve çocuklara yaşamla bütünleştirebilecekleri sanat eğitimlerine yönelik ulusal ve uluslararası alanda eğitsel deneyimler ve projeler sunan bir organizasyon ekibi. Çocukların yaratıcılıklarını destekleyecek, organizasyonlar ve projeler üreterek önemli bir misyon üstlenmiş durumdalar. Bu misyonun ilk uluslararası etkinliği ise; Türkiye’de kendi alanında bir ilk olan, Lolipopfest 1. Uluslararası Çocuk Müzik Festivali.
- Bu Festival ile neyi amaçlıyorsunuz? LOLİPOPFEST Uluslararası Çocuk Müzik Festivali’nin amacı; çocukları çok uluslu ve kültürlü olmaya yönlendirmek, çocukların diğer kültürlerle olan müzikal diyaloğuna aracı olmak, topluluk karşısında yeteneklerini sunmasına ve gelecekteki kariyerlerinin biçimlenmesine olanak sağlamak ve kendinden farklı olanı algılamaya, takdir etmeye teşvik etmek... Projemiz ayrıca, çocukların eğitimlerini destekleyici, özgüvenlerini geliştirici ve yeteneklerini sergileyebilecekleri bir ortam da sağlıyor.
ÜCRETSİZ MÜZİK OKULU - Kadıköy Belediyesi ile yaptığınız çalışmalardan da bahseder misiniz? Buradaki çalışmalarla hedef nedir? Kadıköy Belediyesi’nin geçen yıl başlatmış olduğu “Ücretsiz Müzik Okulu” projesinde bu yıl danışman olarak çalışıyorum. Çok heyecan verici bir ortam düzenlendi. Çocukların yaratıcılıklarını arttırıcı ve keşfedici çalışmalar yapılacak. Piyano, keman, gitar, bağlama, perküsyon çalışmalarına ek olarak çocuk korosu ve çocuk orkestrası kuracağız. Öğretim ücretsiz olacağı için çocuklara çeşitli hedefler koyduk. Kurumumuzda müziği keşfettiren workshoplar, ailelere de müzikle ilgili seminerler vereceğiz. Bu hizmeti alamayan birçok kişiye bu vesileyle ulaşmış olacağız.
- Son olarak, eklemek istediğiniz bir şey var mı?.. Birbirimizi anlamak için keşfedici olup, çıkardığımız seslere kulak verelim. Çocuklarımızın duygusal akortlarını iyi yapalım ki, ileride çıkaracağı sesler hepimizin kulağına hoş gelsin. |
|
|