Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

DOĞUŞ- BATIŞ/ BEN-SEN/ YÜKSELEN- ALÇALAN

DOĞUŞ- BATIŞ/ BEN-SEN/ YÜKSELEN- ALÇALAN

Yükselen (AC) doğum anında burç kuşağının doğu ufkunda yükselmekte olan burçtur. Yükselenin hangi burç olacağını doğum yeri ve zamanı belirler. Ekliptiğin dünya çevresindeki turu 24 saat olduğu için ortalama 2 saatte bir doğu ufkunda yeni bir burç yükselir. Bu demektir ki Yükselen Burç matematiksel açıdan 2 saatte bir değişir. Ancak ekliptiğin eğimli pozisyonu nedeniyle burçlar Dünya'dan bakıldığında farklı hızlarda yükselir ve bu süre değişebilir.


Yükselen Burç çevremizdeki dünyaya nasıl yaklaştığımızı, yeni bir şeye başlarken taşıdığımız ruh hâlini ve takındığımız tutumu gösterir. Yükselen Burç, aynı zamanda Alçalan Burç ile ifade edilen bireysel temaları, evlilik ve ortaklığa yaklaşımımızı da gösterir.

Alçalan (DC) burç doğum anında batı ufkunda batmakta olan burçtur. Dolayısıyla, daima Yükselen burcun karşıtıdır. Yükselen burç insanın kendi hakkındaki duygularını ve kendini ifade etme biçimlerini gösterirken, Alçalan burç diğer insanla yaşadığı deneyimi, dolayısıyla eş veya ortaklık ilişkisinin özünü anlatır. Alçalan burcu tanımlamak için "eş, hayat arkadaşı" deyimini kullanmak gayet yerindedir. Alçalan noktada bulunan burç ve planetlerin nitelikleri genellikle bir ilişki yaşanırken harekete geçerler ve bilinç düzeyine yükselirler.

Yükselen'i değerlendirirken, burcun yönetici gezegenlerini, onların burç ve ev konumlarını, Yükselen ve gezegenlerin açılarını da analiz etmek gerekir. Yükselen'in yöneticisi, yükselenin özgün enerjisinin en iyi nerede ve ne şekilde ifade edilebileceğini gösterir. Örneğin Yükselen'i Yengeç, Ay'ı Aslan Burcu'nda 6. Ev'de olan bir insan, yaşama hassas ve duyarlı yaklaşır (Yükselen Yengeç), yaratıcı ve cömerttir (Aslan), kendini geliştirmeye ve faydalı olmaya çalışır (6. Ev). Burada Yükselen'in Mars gezegeniyle uyumlu açısı hayata daha enerjik ve cesur, sert açısı kavgacı ve zorba bir yaklaşımı vurgulayabilir. Mars'ın burç ve ev konumu, asaleti, konuya daha çok açıklık getirir. Veya Ay'ın Merkür gezegeni ile uyumlu açısı yaratıcı ve cömert doğasını uyum yeteneği ve güçlü sezgilerle besleyebilirken sert açısı sinirli ve alıngan birine dönüştürebilir. Burada da Merkür'ün burç ve ev konumu, asaleti, bizim için önemli olur. Burada her zaman uyumlu bir açının gül bahçesi vaat etmeyeceği ve sert bir açının buyurun cenaze namazına demeyeceği iyi anlaşılmalıdır. Açıyı yapan gezegenlerin doğaları, asaletleri ve haritadaki konumları dikkate alınır. Kaldı ki uyumlu bir açı kişiyi tembelliğe sürüklerken sert bir açı söz konusu dinamiklerle bağlantılı daha büyük bir potansiyel yaratabilir. Tüm bunları Alçalan için de düşünebiliriz. Yine altını çizelim, önemli olan haritanın bütünü ve harita sahibinin buradaki potansiyeli ne düzeyde kullandığıdır. Astroloji sanatının inceliği burada saklıdır.

Şimdi, bunun işin derinliğinin yanında devede kulak olduğunun farkında olarak Yükselen burcumuza bağlı ben- sen dinamiklerimize bir göz atalım! (Yükselen Burcunuzu bulabilmeniz için doğum saatinizi bilmeniz gerekir. Bu bilgiye sahipseniz www.astro-seek.com adresinden bilgilerinizi girerek doğum haritanızı çıkarabilir ve yükselen burcunuzu öğrenebilirsiniz.)

YÜKSELEN ATEŞ ÜÇLÜSÜ: Koç, Aslan, Yay
Hevesli, enerjik, dürtüsel, coşkulu, yaratıcı, cesur, kendini harekete geçiren, kendine güvenli, kendine yeterli, idealist, iyimser, öznel, ilham veren, bağımsız, önder, girişken, parlak, hareketli.

ALÇALAN HAVA ÜÇLÜSÜ: İkizler, Terazi, Kova
Entelektüel, soru soran, kavramlaştıran, analiz ve tahlil eden, gözlemci, nesnel, mesafeli, gerçekçi olmayan, kararsız, konuşkan, fikir alışverişini seven, işbirliğine eğilimli, değişken, havai.

Yükselen Koç- Alçalan Terazi
Güçlü Yönleri; hiçbir zaman vazgeçmez, boyun eğmez. Çok canlı, aktif, direkt ve yaratıcıdır. Cesaretli, gururlu, güçlü iradeli, girişimci ve tutkuludur.

Gölge Yönleri; saldırgan, egoist, aceleci düşüncesizdir. Her şeyden önce, kaba ve yıkıcıdır, kendisine karşı bile. Hayal kırıklığına, hüsrana dayanamaz. Katı bir "ya öyle ya da böyle" tavrı içindedir. Keyfî davranışlara, vahşete, gücünü kötüye kullanmaya ve gösterişe eğilimlidir.

Evliliğe ve Ortaklığa Yaklaşımı; yaşam ortaklığını bağlayıcı ve tutsak edici bir ilişki gibi yaşar. İlişkilerinde huzur arar, ama bunun zevkini çıkaramaz. Her maceralı yolculuktan sonra yanına dönebileceği sakin ve anlayışlı bir eş/ ortak arar.

İlişki Teması; eşitlikçi ilişki.

Eş Tanımı; eşe odaklanma, zeki stratejiler, estetik ve şıklık, vurgulanmış adalet duygusu.

Yükselen Aslan- Alçalan Kova
Güçlü Yönleri; Kendine güvenen, gururlu, sevgi dolu, sıcak yürekli, cömert ve doğal bir otorite. Kendisini çok iyi ifade eden ve başarılı bir yaratıcı. Enerji, heyecan ve yaşam coşkusu ile dolu.

Gölge Yönleri; üstünlük taslayan, kibirli, lütufkâr pozlu, küstah ve iktidar hırsıyla dolu. Kaba bir gösterişi ve kendini beğenmiş bir blöfçü.

Evliliğe ve Ortaklığa Yaklaşımı; yaşam ortaklığında özgürlük ve bağımsızlığına sahip çıkar. Eşine, ortağına da aynı özgürlüğü tanır.

İlişki Teması; orijinal, modern, özgür ilişki.

Eş Tanımı; takım ruhu, teşhircilik.

Yükselen Yay- Alçalan İkizler
Güçlü Yönleri; kozmopolittir, seyahat etmekten hoşlanır, iyimser, liberal, hevesli, cömert ve hayırseverdir. Yüksek değerleri ( idealler, din, eğitim, mesleki ve sosyal pozisyon gibi) amaçlar. Adalet ve özgürlüğe büyük önem verir.

Gölge Yönleri; ateşli bir fanatik. "Her şeyi bilirim" havasındadır. Kendini üstün görür, eleştiri kaldıramayan, kendini beğenmiş ve yüzeysel bir insandır. İstikrarsızdır ve acınası bir âhlakçıdır. Daima iyi olmak zorunda hissettiği için sürekli gerginlik içinde yaşar.

Evliliğe ve Ortaklığa Yaklaşımı; bağımsızlık ile bağlanmak arasında bocalar. Özgürlüğünü kaybetme korkusu nedeniyle evlenme kararını vermekte büyük zorluk çeker. Neticede her zaman bir bekâr gibi hisseder.

İlişki Teması; ilişkilerde çeşitlilik.

Eş Tanımı; kinaye ve nükteli zekâ, özenli irdeleme, eleştirel bir dikkat, çeşitlilik.

YÜKSELEN SU ÜÇLÜSÜ: Yengeç, Akrep, Balık
Ruh hâli sık değişen, duyarlı, kolay incinen, duygusal, empatik, tepki veren, kol- kanat geren, koruyucu, gizemli, kişisel, uyumlu sezgisel, hayal gücü, edilgen, pasif.

ALÇALAN TOPRAK ÜÇLÜSÜ: Boğa, Başak, Oğlak
Uygulamacı, maddi, ayakları yere basan, güvenliğini düşünen, gerçekçi, üretken, metodik, dayanıklı, mükemmelliyetçi, düzenli- tertipli, sabırlı, güvenilir, tutarlı, titiz, sağlam, nazik, yumuşak, uysal, alçakgönüllü.

Yükselen Yengeç- Alçalan Oğlak
Güçlü Yönleri; duyarlı, nazik, korkak ama çetin, dayanıklı ve hırslıdır. Arkadaş ve aile çevresi içinde güvenlik arar ve bunu karşısındakilere verir. Empatik, romantik ve hülyalıdır.

Gölge Yönleri; büyümeyi reddeder. Utangaç, dönek, korkak, çok değişken ruhlu, asık suratlı, hemen kırılan ve küsen biridir. Duygusal bir gaddardır. Melankoliktir ve hep kendine acır.

Evliliğe ve Ortaklığa Yaklaşımı; ilişkiye girmeye ve bağlanmaya hazır ve isteklidir. Ağırbaşlı, ciddi, güvenli ve eşine açık bir kapı bırakan bir insanla ilişkiye girmek ister. Böyle bir eş bulduğu zaman kendini özgürleşmiş, tüm dünyaya açılmaya ve onu keşfetmeye hazır hisseder. Bir ilişkiye bir kez girdi mi, bunu mümkün olduğunca sürdürür.

İlişki Teması; Sağlam, ebedî ilişki.

Eş Tanımı; dobralık, güvenlik duygusu, disiplin, kararlılık, sorumluluk almaya isteklilik.

Yükselen Akrep- Alçalan Boğa
Güçlü Yönleri; irade, dayanıklılık ve kararlılık gücü. Aşırı sevgi ve Nefret duyguları. Aynı zamanda kuşkuculuk, akıllılık ve derin içgörü yeteneği sahibi. Çatışmalara girme konusunda sağlıklı bir istekliliği vardır. İçine kapanık ve gizli saklıdır. Başka insanları kabuklarından çıkarmayı iyi bilir. Zayıf noktaları hemen görür.

Gölge Yönleri; güce aç, kendi yeteneklerini olduğundan büyük gören, her şeye kadir olduğunu düşünen insan. Şöhrete ve hürmete bağımlıdır. Sürekli her şeyi yönetmeye, kontrol etmeye çalışır. İntikamcı, nefret dolu ve kötü niyetlidir. Cinsel dürtüleri ile ilgili çok ciddi sorunları ve derin depresyonlara girme eğilimi vardır.

Evliliğe ve Ortaklığa Yaklaşımı; parmağının ucunda oynatmasına izin vermeyen ve sınırlarını açıkça koruyabilen Bir eş arar. Gizliden gizliye, (acı) gerçekleri ona gösterecek ve doğrularla yüzleşmesini sağlayacak bir insan arar.

İlişki Teması; duyusal ilişki.

Eş Tanımı; gerçekçilik, net sınırlar, huzur, iyi huyluluk.

Yükselen Balık- Alçalan Başak
Güçlü Yönleri; Hareketli bir duyarlılık, içgüdülerine güvenmek. Kendini adama yeteneği, sezgi, yardım arzusu, esneklik ve kolay uyum sağlama. İdealist ve hülyalı. Sanatçı bir yapı.
Gölge Yönleri; fazla duyarlılık, sınır koyma zorluğu. Mucizelere çocuksu bir inanç. Korkak, değişken ruh hâlleri deneyimleyen, kolay etki altında kalan bir insandır. Kurban rolü oynamaya eğilimlidir.

Evliliğe ve Ortaklığa Yaklaşımı; kendisini aniden bir ilişkin içinde bulur (veya aynı hızla kendini kapının arkasında bulabilir). Gündelik yaşamın can sıkıcı külfetlerini eşinin/ ortağının yüklenmesini ister.

İlişki Teması; düzenli ilişki.

Eş Tanımı; ayıklık, aklı başındalık, düzen, bilim, kusursuzluk.

YÜKSELEN HAVA ÜÇLÜSÜ: İkizler, Terazi, Kova
Entelektüel, soru soran, kavramlaştıran, analiz ve tahlil eden, gözlemci, nesnel, mesafeli, gerçekçi olmayan, kararsız, konuşkan, fikir alışverişini seven, işbirliğine eğilimli, değişken, havai.

ALÇALAN ATEŞ ÜÇLÜSÜ: Koç, Aslan, Yay
Hevesli, enerjik, dürtüsel, coşkulu, yaratıcı, cesur, kendini harekete geçiren, kendine güvenli, kendine yeterli, idealist, iyimser, öznel, ilham veren, bağımsız, önder, girişken, parlak, hareketli.

Yükselen İkizler- Alçalan Yay
Güçlü Yönleri; tam olarak ne aradığını bilmeden sürekli bir arayış içindedir. Meraklı, çok yönlü, kolay arkadaşlık kuran, esnek zekâlı, kolay adapte olan, daima bilgi yüklü ve sohbet etmeye isteklidir. Konuşma yeteneği güçlüdür ve kendini ifade edecek kelimeler bulmakta zorlanmaz.

Gölge Yönleri; her zaman bir karmaşa yaratır. Sinirli, huzursuz, dikkati dağınık, geveze, istikrarsız, kurnaz, alaycıdır ve çift taraflı oynar.

Evliliğe ve Ortaklığa Yaklaşımı; ortaklığa huzurun özgürleştirici unsuru gözüyle bakar. İnsanın yaşam ortağı ile birleştiren ilâhi bir kaderin varlığına inanır. Ancak kalbinin derinliklerinde bağımsızlığını sürdürür ve çeşitli ilişkilere merak ve ilgi duyar.

İlişki Teması; kutsal ilişki.

Eş Tanımı; güçlü inançlar, "iç" görüş.

Yükselen Terazi- Alçalan Koç
Güçlü Yönleri; neşeli, sakin, mantıklı ve bakımlıdır. Uyum ve adalete önem verir. Estetik anlayışı gelişmiştir. Diplomatik beceriye sahiptir. Kolay arkadaşlık kurar ve insanlarla çok ilgilidir. Kendisinin diğer insanlardaki yansımasını görmek, böylece kendi duruş noktasını bulmak ister. Uzlaşma yeteneğine sahiptir.

Gölge Yönleri; çoğunlukla karar vermekte büyük zorluk çeker. Huzuru bozmamak için ödün vermeye aşırı isteklidir. Dayanma gücü ve kendini kabul ettirme yeteneği yoktur. Zevk peşinde koşar. Kalbinin derinliklerinde kendisinden kopuktur.

Evliliğe ve Ortaklığa Yaklaşımı; Ortaklığa çok yatkındır, yalnız başına iyi yaşayamaz. Hem rahatlık ve konfor sağlayan, hem de aşk dolu bir ilişki ister. Bağımsızlığı tehdit edilmediği sürece taviz vermeye çok hazırdır.

İlişki Teması; çatışmalı ilişki.

Eş Tanımı; çatışmaya girme istekliliği, dürtüsel spontanlık, canlılık, orijinallik.

Yükselen Kova- Alçalan Aslan
Güçlü Yönleri; objektif, bağımsız, dostça ve açık, ama daima biraz mesafeli. Entelektüel ve pratik yetenekler. Hayal gücü ve yaratıcılık. Normal gelişme yolunu izlemez, daima yan kapıdan girer.

Gölge Yönleri; soğukkanlı ve küstah bir şekilde, kendisini oyunun kurallarının üstünde tutar. Kurallara uyan insanları (yâni kendi dışındaki herkesi) hor görür. Soğuk, herkesten kopuk, uzak ve arkadaşsızdır. İçsel çelişkilerle kıvranır ve dayanıksızdır.

Evliliğe ve Ortaklığa Yaklaşımı; bir ortaklık/ evlilik olasılığına çok temkinli yaklaşır. Uzun süreli yaşam ortaklığında bile belirli bir mesafe, yabancılık ve farklılık hisseder. Yaşam enerjisini veya sıcaklığı karşısındakinden bekler. Seçkin bir ortak arar.

İlişki Teması; lüks ilişki.

Eş Tanımı; ilgi odağı olmak, coşkun bir canlılık, hızlı hayat.

YÜKSELEN TOPRAK ÜÇLÜSÜ: Boğa, Başak, Oğlak
Uygulamacı, maddi, ayakları yere basan, güvenliğini düşünen, gerçekçi, üretken, metodik, dayanıklı, mükemmelliyetçi, düzenli- tertipli, sabırlı, güvenilir, tutarlı, titiz, sağlam, nazik, yumuşak, uysal, alçakgönüllü.

ALÇALAN SU ÜÇLÜSÜ: Yengeç, Akrep, Balık
Ruh hâli sık değişen, duyarlı, kolay incinen, duygusal, empatik, tepki veren, kol- kanat geren, koruyucu, gizemli, kişisel, uyumlu sezgisel, hayal gücü, edilgen, pasif.

Yükselen Boğa- Alçalan Akrep
Güçlü Yönleri; tanıdık ve kalıcı şeyleri sever. Seçkin bir zevki ve hâyli gelişmiş biçim duygusu vardır. Sanatçı yapıya sahiptir. Her şeye olgunlaşması için gerekli zamanı tanır. Duygusal ve maddi güvenceye ihtiyaç duyar.  Kararlı ve çok duyusaldır.

Gölge Yönleri; eski alışkanlıklarından bir türlü kurtulamaz. Anlaması güç bir inatçılığı vardır. Eski olan her şeye sımsıkı yapışır ve her yeniliğe karşı koyar. Açgözlü, aşırıya kaçan, tembel, keyif düşkünü, hareketsiz ve üşengeçtir.

Evliliğe ve Ortaklığa Yaklaşımı; ilişkisinde sadakat ve istikrar arar ve bunları sunar.  Sık sık güç savaşları yaşar. Ne istediğini bilen, çatışmaya girmekten korkmayan ve yaşama heyecan katan güçlü bir eşe ihtiyacı vardır.

İlişki Teması; pakt, antlaşma (büyülü ilişki).

Eş Tanımı; derinlik, kurnazlık, aşırı duyusallık, kışkırtıcılık.

Yükselen Başak- Alçalan Balık
Güçlü Yönleri; sağlığına, içsel ve dışsal temizliğe çok önem verir. Yaşam koşulları makul ve pratik göründüğü zaman kolay uyum sağlar. Bir bakışta anlaşılabilen şeyleri sever. Sistemli, metodik, eleştirel ve gerçekçidir.

Gölge Yönleri; aşırı tedbirli, ayrıntılara takıntılı, yaşamdan korkan, duygusuz, sürekli hata bulan, sinsi, doğrucu başı, çekingen, iffet taslayan, dar kafalı, renksiz, bilgiç, can sıkıcı ve bürokratik. Abartılı bir korkuyla zararlı olma ihtimali taşıyan her şeyden kaçar. Formalitelere çok bağlıdır.

Evliliğe ve Ortaklığa Yaklaşımı; evliliğe çok eleştirici bir yaklaşımı vardır. Her şeyden önce evlilikte hakların bölüşülmesini ve zorunlulukların iki katına çıkartılmasını ister. Bir kere evlendiği zaman bunun sürdürülmesine çok önem verir- en azından görünüşte sürdürür.

İlişki Teması; rüya gibi bir ilişki.

Eş Tanımı; rüya ve sarhoşluk, yaratıcı kaos, sınırsızlık.

Yükselen Oğlak- Alçalan Yengeç
Güçlü Yönleri; inatçı, azimli, saygıdeğer, gerçekçi, titiz, sabırlı ve gerektiğinde dünyadan elini eteğini çekebilen bir insandır. Açık ve net yapılara ihtiyaç duyar ve bunları yaratır. Kolay yoğunlaşır, odaklanır. Güvensizlik noktasında kuşkucudur.

Gölge Yönleri; içinde bir şey yapması için sürekli bir baskı hisseden, neşesiz, sadece işini düşünen insan. Karamsar, her şeyi reddeden, depresif, genellikle suçluluk duygularıyla yaşayan, soğuk kalpli, sert, cimri, mizah duygusundan yoksun.

Evliliğe ve Ortaklığa Yaklaşımı; hayat ortaklığını açıkça ortaya konmuş hakları ve yükümlülükleri içeren, sonu olmayan bir kontrat gibi yaşar. İlişkiyi sürdürebilmek için gerekli olan uyum uğruna her zorunluluğu ve fedakârlığı sadakatle yerine getirir.

İlişki Teması; aile sıcaklığı.

Eş Tanımı; yumuşaklık, hoşgörü, güvenlik ve güvence, paylaşma, aile duygusu, duygu derinliği, düşsellik.

Yazıyı Düzenleyen: Hüseyin Akdağ

Kaynakça:
Astroloji Dersleri- Barış İlhan
Astrolojinin Anahtar Sözcükleri- Hajo Banzhaff& Anna Haebler


ASTROLOJİ BÖLÜMÜNÜN DİĞER KONULARI

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.